Psikolog, kelime anlamı itibariyle ruh bilimci demektir. Psikologlar, bir grup ya da bireyin davranışlarını ya da hareket etme biçimlerini inceler; öğrendiği bilgi ve beceriler ile nedenleri açıklayıp çözüm üretmeye çalışır.
Psikolog bireyin davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını fark etmesi ve başa çıkma becerileri geliştirmesi için bireye destek olur. Bireyi doğrudan yönlendirmez, ne yapılması gerektiğini söylemez, kişisel bir yorumda bulunmaz. Bireyin kendi keşif yolculuğuna bilimsel yollarla eşlik eder.
Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir. Psikoloğa gidene 'deli' denir. Kayıp, hastalık, yas, psikolojik travma konuları dahil, gündelik sorunları da içeren pek çok konu için psikoloğa gidilebilir.
Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar. Ancak cevap vermek istemediğiniz bir soru karşısında sessiz kalma hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın.
Hayır. İlaç yazma yetkisine sadece tıp fakültesinden mezun olan tıp doktorları ve diş hekimleri sahiptir. Psikologlar, üniversitelerin Fen ve Edebiyat Fakültelerinin psikoloji bölümlerinden mezundurlar ve ilaç yazma yetkileri yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
Klinik psikolog teşhis koyar mı sorusu da merak edilen bir soru. Nasıl ki ilaç yazma gibi bir hakkı olmadığı gibi tanı ya da teşhis koyma hakkı da yoktur. Hatta Türk Psikiyatri Derneği'ne göre klinik psikologların tek başına tedavi sürecini devam ettirmeleri de uygun değil.
Psikiyatristler, insan fizyolojisine daha hâkim olurlar. Bu nedenle sorunlara medikal çözümler üretmeyi tercih ederler. Başka bir deyişle ilaç ile tedavi yöntemini uygularlar. Psikologlar ise insanın ruhsal, düşünsel ve davranışsal durumlarına daha çok hâkim olurlar.
Bütün psikologlar eğitim hayatları boyunca etik ilkeleri benimseyerek mesleğe ilk adımları atarlar. Bunları göz önünde bulundurarak, terapistine güvenebilir, her şeyi anlatabilir ve anlattıklarınızı başkalarına anlatmayacağı konusunda içiniz rahat olabilir.
Psikologla ilk seans; danışmanlar tarafından sıklıkla merak edilen konular arasında yer alır. Özellikle ilk defa psikolojik destek alacak kişilerin aklında soru işaretleri olabilir. Karşısındaki uzmanın ona yardımcı olup olamayacağı ya da bu iletişimin kişiye nasıl hissettireceği gibi konular üzerinde durulabilir.
“Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Psikolojik danışmanlık seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez.
Sevgi aktarımı danışanın terapiste duyduğu ilginin oldukça artması ve danışanın terapiste çok yakın hissetmesi noktasına ulaştığında duygular cinsellik ya da aşk isteği içerebilir. Aktarım aşkı oluştuğunda terapist danışanı kendisine aşık olmakla itham etmemeli ya da suçlamamalıdır.
Olabildiğince açık olun; Psikoloğunuz doğru soruları soracaktır ancak yine de bir zihin okuyucu değildir. Sorulara açık ve dürüst şekilde cevap vermelisiniz. Bu şekilde terapist işini daha etkin yapacaktır. Kaygılarınız ve duygularınız hakkında açık konuşmak destekleyici bir ortam sağlar.
Yani şizofreni hastalığının tedavi süreci; biyolojik, fizyolojik ve sosyal değişkenlerin karmaşık etkileşimiyle şekillenmektedir. Burada psikologlara düşen görev, hastaların ve hasta yakınlarının sosyal uyum sürecini takip etmek, psikososyal destek vermek ve rehabilitasyon alanında görev almaktır.
Ruhsal bozuklukların sağaltımında klinik psikologlar görev alır. Lisans eğitiminin ardından Klinik Psikoloji alanında uzmanlığını tamamlamayan kişilerin psikoterapi yapma yetkinliği yoktur. Psikologlar ilaç yazma yetkisine sahip değildir.
Türkiye'de bir psikologun ortalama aylık maaşı, 15.000 TL ile 29.000 TL arasında değişebilir.
Aynı zamanda terapist akrabaları, yakın arkadaşları, sosyal hayatta sık görüştüğü kişilerle de terapi yapamaz. Bu etik kurallar terapötik ilişki sürecinin sınırlarını oluşturur ve sürecin zedelenmesinin önüne geçer.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 150 TL'den başlıyor ve 2800 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 671.50₺ (2022 yılında 398.25 TL) olarak hesaplanmaktadır.
Türkiye'de psikolog seansları ortalama 50 dakika sürmektedir. Yurt dışında da durum farklı değildir. Size sunulan ücretlendirme 50 dakikalık süre için verilir. Siz isterseniz süreyi önceden haber vermek koşuluyla daha da uzatabilirsiniz.
Özellikle psikodinamik yaklaşım uzun sürmesi nedeniyle eleştirilir. Oysaki ortalama terapi seansının kaç olduğunu tespit etmek üzere yapılan çalışmalar 4 ila 8 seans arasında sonuçları öngörüyorlar.
Terapistler kişinin gizliliğini, kendine dair açıkladıklarını tamamen gizli tutsalar dahi bazı durumlarda bunların ihlal edilmesi şarttır/ kabul edilebilir: Kişi kendisine yönelik intihar tehditlerinde bulunuyorsa. Kişi başkasına yönelik öldürme ve zarar verme tehdidinde bulunuyorsa.
Öfke kontrol sorunu yaşayan kişinin mutlaka bir psikiyatriste baş vurması gerekir.
Sicile işlenme korkusu asker, polis, öğretmen veya devlet memurlarında çok sık rastlanmaktadır. Ancak bu hiçbir gerçekliği olmayan yanlış bir inanıştır. Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir.
Ruhsal dünyanın patlaması sonucu da Panik Atak oluşur. Bu nedenle de Panik Atak alanında uzman bir psikolog ve aynı zaman da psikanalitik psikoterapi çalışan bir psikoterapiste başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri