Aşk, sosyal antropologlara göre “cinsel bir tutkudur. Şairlerin özlemli ve duygulu şarkılarıdır.” Psikologlara göre, “aşk hem normal hem de nörotik olmaktır, yaratıcı ve yıkıcıdır.” Ama herkes için iyiliğin ve kötülüğün, güzelliğin ve çirkinliğin başlıca kaynağıdır.
Kişilere göre aşkın tanımı değişebilir, görecelidir, herkes faklı şekilde kendi hissettiğini temel alarak bir tanım yapabilir. Ancak literatürde aşk; birbirlerine doğru güçlü bir şekilde çekilen insanların duygularını derinleştirmeleri ve ilişkiyi sürdürmeyi istemeye başlaması olarak tanımlanabilir (Dönmez, 2009).
Sigmund Freud; aşkı, “Anneden ayrışmanın yarattığı boşluktan önceki bir olma evresinin yeniden inşası” olarak tanımlar. Dolayısıyla aşık olduğumuzda aslında bebekliğimizde annemizle yaşadığımız ilişkiyi yeniden sahneleriz. Ötekine bebeğin annesine bağlandığı gibi bağlanırız. O olmasa, ölecekmişiz gibi.
Yani "aşk" dediğimiz şey, beyinde başlar ve beyinde biter. Beyinde olan bu süreçler diğer organları etkileyebilir; ancak yaşanan duyguların kendilerinin bu etkilenen organlarla (örneğin aşkın kalple, kaslarla, bağırsaklarla) hiçbir alakası yoktur. Aşk, güçlü bir bağlılık hissi ve kişisel bağlanma duygusudur.
Türkçe anlamı ile aşk, kişilerarası ilişki veya bir başka varlığa duyulan derin sevgidir. Bunun daha derini ise TDK sözlüğüne göre "güçlü sevgi, güçlü aşk" veya aşırı ve güçlü tutku, istek anlamına gelen hem ruhen hem de bedenen aşık olmayı kapsadığı düşünülen "sevda"dır.
İlgili 30 soru bulundu
Gerçek aşkta, üçüncü kişilere yer yoktur. Kişinin aklında da kalbinde de hayatında da sadece aşık olduğu kişi vardır. Sadakat ve güven gerçek aşkın meyveleridir. Bunun dışında tutku ve şefkat da gerçek aşk ile birlikte hissettiği duygular arasında yer alır.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Uykusuzluk, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, ağlama ya da gülme nöbetleri, el terlemesi, baş dönmesi, aşkın fiziksel göstergeleridir. Sürekli yanında olma isteği, bitmeyen özlem, kıskançlık, başkasıyla paylaşamama gibi olgular da aşkın ruhsal belirtileridir.
O kişiye dokunmak, kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan hormonların salgılanmasına neden olur ve onlarla birlikte olmak, görmek için güçlü bir istek duyulur. İkinci aşama romantik aşktır. Burada da dopamin ve oksitosin kimyasalları salgılanarak insanların birbirine bağlanması sağlanır.
Yüzyıllardır kalp aşkın simgesi olarak kullanılır; ama aşkın merkezi beyindir, aşk beyinde başlar. Kadın ve erkekten birisi veya her ikisi birbirlerini ilk görüşte beğenirse; beyin tarafından salgılanan maddeler, tüm bünyeyi etkiler.
Nietzsche'nin “aşk iki kişi arasında savaştır,” sözüyle dile getirildiği gibi birbirlerini sevenler de, “başkaları” gibi çatışma içindedirler hep. Kısacası sevmek (aşık olmak) yalvararak istemek (dilenmek), kendini başkasının buyruğuna bırakmak demektir.
Her şehvet aşka, her aşk da sevgiye dönüşmeyebiliyor. Şehvet cinsel doyum sağlamaya yönelik doğal bir aşerme hali olarak nitelendiriliyor. Aşk ise, şehvetin belirli bir zaman diliminde idealize edilen bir partnere odaklanmasıdır.
Bunlar, tutkulu aşk (Eros), arkadaşça aşk (Storge), oyun gibi aşk (Ludus), sahiplenici aşk (Mania), mantıklı aşk (Pragma) ve özgeci aşk (Agape)'tır.
Aşkın tanımı için "Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevgi, sevda, amor" der Türk Dil Kurumu. Demek ki aşk, içinde sevgiyi de barındıran bir his. Sevgi ise "İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu" olarak tanımlanıyor.
Bu konuya aşk beyinde başlar, kendini kalpte gösterir şeklinde bir açıklama getirebiliriz. Aşk duygusu vücut üzerinde bazı etkilere neden olur. Nabız artışı, terleme, çarpıntı, iştah azalması, mide asidi ya da bağırsak hareketliliği şeklinde fiziksel belirtiler kendini gösterir.
Aşık kişiler “mutluluk hormonu” salgılıyor
Aşık olunca kişide, dopamin, serotonin ve noradrenalin gibi hormonların aktif ve dengeli şekilde salgılanıyor. Aşkın kalıcı hale gelmesini ise sevgi ve bağlılık hormonu oksitosin sağlıyor. Aşk hissi zihni işgal ettiğinde beynin çalışma sistemi değişebiliyor.
Hayatımız boyunca yaşadığımız ilişkiler sonucunda birçok tecrübe kazanırız. Ancak psikologların dediğine göre insan, gerçek anlamda tam üç kere aşık olur. Bu tecrübelerden her birisi kendine göre, önemli ve hatta gereklidir.
Aşık olmak, sevgiliyi her anlamda arzulamaktır. Onu her an görmeyi, yanında olmayı, konuşmayı,dokunmayı,sevişmeyi,daha samimi olmayı, keşfetmeyi, sahip olmayı arzularsın. Arzuladıkça, aşk coşkuludur.
Platonik aşk ne demek sorusunu soran kişiler için duyulan masum ve tamamen karşılıksız, tek taraflı yaşanılan aşk şeklinde yorumlanmaktadır. Platonik aşk hakkında detayları derledik. Platonik aşk kavramı birine karşı kişinin kendi duyguları ve hayal gücü ile bağlanması ona aşk hissi duyması olarak bilinmektedir.
Aşkta güven, aidiyet, coşku söz konusudur, takıntılı ilişkide ise bir diğerinin hayatını işgal etme, güvensizlik, kendi ihtiyacını ön planda tutma ve onu yok sayma gibi duygular ön plandadır. Aşkta sevgi, sevecenlik, paylaşım ön planda iken, takıntılı ilişkide öfke, korku ve sonucunda şiddet ön planda olabilir.
Elinde olmadan sürekli size bakar, gözlerini sizin üzerinizden alamaz. Ortam kalabalıksa bile mutlaka sizi görebileceği bir yere geçer ve sizin de onu görmeniz umuduyla bakmaya devam eder. Yalnızca ortamlarda değil, sosyal medyada da sizi göz takibine alır ve fotoğraflarınızı beğenir, hikayelerinize cevap verir.
Deli Divane Olmak deyimi, aşık olmak demektir. Bu tabir Divan edebiyatında daha çok ilahi aşkı anlatır. Halk arasında ise platonik ve umutsuz aşklar ''deli divane'' olarak tanımlanır.
Çoğu kişi o dönemde gerçek aşkı olduğunu ve onunla evleneceğini düşünmüştür. Elbette istisnalar var ancak bilime göre gerçek aşk bizi 27 ila 35 yaş aralığında buluyor.
Aşkın farklı tanımları olsa da birçok araştırmacı; romantik aşkın (yoğun ve güçlü duygular, cinsel istek) zaman ilerledikçe azaldığı ve yerini yol arkadaşlığına, en iyi ihtimalle arkadaşça aşka bıraktığı konusunda hemfikir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri