Dolaylı Ceza : Modelin olumsuz davranışlarının cezalandırılması, gözlem yapanların benzer davranışlarda bulunma eğilimlerinin azalması veya ortadan kalkmasıdır.
Dolaylı Duygusallık: Modelin duygulandığını gözlemleyen bireyin bundan etkilenerek duygulanması, duygusal yaşantı geçirmesidir. Yani bireyin başka bireylerin yaşantılarını gözleyerek dolaylı olarak korku, kaygı gibi duyguları yaşamasıdır. Örneğin evde annesinin ağladığını gören çocuğun da ağlamaya başlaması gibi.
Sosyal Bilişsel kuramın bir diğer önemli noktası, öğrenmenin dolaylı bir süreç olduğu vurgusudur. Bu süreç dolaylı pekiştirme, dolaylı ceza, dolaylı duygu ve dolaylı güdülenme şeklinde ifade edilmiştir.
Örneğin bir erkek diğer bir erkeğin gitar çaldığını ve kirpiklerini seksi bir biçimde kırptığı için kızları etkilediğini görürse, bunu gözlemleyen erkek de bir gitar satın alıp birkaç ders alabilir ve aynı zamanda aynanın önünde kendi kendine göz kırpma provası yapabilir.
2. tip ceza
Canlının istenmeyen davranışının engellenmesi için, hoşa giden bir etkinin ortamdan geri çekilmesidir. Örneğin, hırsızlık yapan bir kişiye, özgürlüğünden mahrum kalması için hapis cezası verilmesi.
İlgili 24 soru bulundu
Dolaylı Ceza : Modelin olumsuz davranışlarının cezalandırılması, gözlem yapanların benzer davranışlarda bulunma eğilimlerinin azalması veya ortadan kalkmasıdır.
Ceza Türleri. Türk ceza hukukunda yaptırım iki türlüdür. Birisi ceza, diğeri ise güvenlik tedbiridir. Ceza ise, hapis ve adli para cezası olarak ikiye ayrılır.
Dolaylı Duygusallık (Vicarious Emotional Arousal) : Başka birisinin davranışını gözlemlerken oluşan empati durumu, gözlemlenen kişide meydana gelen davranış- sal koşullanmayı temel alan bir duygusal koşullanmaya neden olur (Neill & Fleming, 2003). Birçok duygu gözlem yoluyla kazanılır.
Birincil pekiştireçler insanların fiziksel ihtiyaçlarını karşılayanlardır. Örneğin;yiyecek, su,kendini güvende hissetmek gibi. İkincil pekiştireçler ise birincil pekiştireçlerle birlikte ortaya çıkan pekiştireçlerdir,bu nedenle ”koşullu pekiştireç” de denilebilir.
–Uyuşmayan Davranışların Ayrımlı Pekiştirilmesi(UDAP)
Uygun olmayan davranışlarla aynı anda yapılamayan davranışların pekiştirilmesidir. Örneğin, sürekli elini ağzına götüren çocuğun ellerini kullanarak yaptığı etkinliklerin pekiştirilmesidir.
Organizmanın/bireyin istenilen davranışlarının sıklığını artırmak için ortama istenilen uyarıcının (olumlu pekiştireç) verilmesidir.
İnsanlar başkalarının deneyimlerini gözleyerek çok şey öğrenmektedirler. Bu nedenle dolaylı öğrenme kapasitesi sosyal bilişsel kuramın bir başka deyişle gözlem yoluyla öğrenmenin temelidir.
Pekiştireç, bir davranışın ardından ortama hoşa giden bir uyaran eklenmesi ya da itici olan uyaranın kaldırılması durumunda, davranışın ileride gerçekleşme olasılığını veya sıklığını arttırma sürecidir. Davranış ile çevre arasındaki bu ilişki davranışın oluşma oranını arttırır ya da sürdürürse pekiştirme olur.
Bandura' ya göre öğrenmeyi etkileyen ve modelden edinilen dolaylı yaşantılar; dolaylı pekiştirme, dolaylı ceza, dolaylı güdülenme ve dolaylı duygudur.
Dolaylı güdüleme; model olan davranış olumlu şekilde ürünle sonuçlanırsa o davranış kabul edilir. Dolaylı duygu; modeli gözlemleyen birey korku, sevgi vb. pek çok duyguyu bu gözlemlerden öğrenir.
Birinci Tip Ceza : Organizmanın hoşuna gitmediği durumu ortama dahil etmektir. Ör : Yaramazlık yapan çocuğa kızmak , bağırmak . İkinci Tip Ceza : Organizmanın hoşuna giden bir şeyi ortamdan kaldırmak. Ör : Yaramazlık yapan çocuğun oyuncağına el koymak ve oyuncağı ortamdan kaldırmak.
Sen çok iyi bir arkadaşsın.” demesi ise ortama giren hoşa giden uyaran, başka bir ifadeyle pekiştireçtir. Pekiştireçler öğrenilmemiş pekiştireçler (birincil pekiştireçler) ve öğrenilmiş pekiştireçler (ikincil pekiştireçler) olmak üzere ikiye ayrılır.
Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar. Örneğin, ayakkabısını yardımsız giyen çocuğa çikolata vermek olumlu pekiştirmedir.
istendik davranışın ortaya çıkması üzerine rahatsız edici mevcut bir uyaranı ortamdan çıkararak davranışı güçlendirme durumu. misal istiklal marşını tersten okuyan çocuğun taşşaklarını sıkmayı bıraktığınızda olumsuz pekiştirme yapmış olursunuz. çocuk ödev yapsın diye oyun konsolunu elinden almanız cezaya girer.
Koşulsuz Uyarıcı: Organizmanın öğrenme olmaksızın tepki gösterdiği uyarıcılardır. Yukarıdaki deneyde et tozu, köpeğin herhangi bir koşullanmaya gerek kalmaksızın salya tepkisini ortaya çıkaran koşulsuz uyarıcıdır. Herhangi bir yaşantı geçirmeksizin, limon suyuna, ışığa ve sıcağa karşı otomatik bazı tepkiler gösteririz.
Yeni davranışların başkalarını gözleme ve taklit etme yoluyla kazanıldığını ileri süren bir sosyal davranış öğrenme kuramıdır.
Bu teoriye göre edimsel koşullanma yoluyla pekiştirilen (yani ödüllendirilen) davranışların gelecekte tekrarlanma olasılığı daha yüksek olacaktır. Yani, bir kişi bir davranışının ardından olumlu bir sonuç aldıysa bu davranışı tekrarlamaya devam edecektir.
5237 sayılı TCK'ya göre iki tür ceza yaptırımı bulunmaktadır: Hapis cezası ve adli para cezası. Ancak uygulamada adli para cezası bazen ödenmemektedir, ödenmediği takdirde adli para cezası da hapis cezasına çevrilmektedir.
Olumlu (pozitif) pekiştirme: Ortama eklendiği zaman davranışın yapılma sıklığını arttıran ve sürekli hale gelmesini sağlayan pekiştireçlerdir. Organizmanın istediği ve ona cazip gelen uyarıcılardır. 1.Ayşe hanim kızı yemekten önce ellerini yıkarsa, yemeğin ardından kızının en çok sevdiği meyveleri sofraya koymaktadır.
Olumsuz pekiştirme ise, olumsuz bir uyaranın ortamdan çekilmesidir. Olumsuz pekiştireçler genellikle hoş değildir ve birey, istenmeyen durumdan kurtulmak/kaçınmak için istendik davranışı yapma eğilimi içerisine girer. Organizmaya rahatsızlık veren uyarıcılardan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri