Psikolojinin belli başlı ekolleri Strukturalizm (yapısalcılık zihin yapısı ile ilgili), Fonksiyonalizm (İşlevselcilik -zihin göreviyle ilgili psikoloji), Behaviorizm (davranış psikolojisi), Psikanalitik Psikoloji,Gestalt psikolojisidir.
Farklı psikoterapi ekolleri nelerdir? Günümüzde sıklıkla kullanılan terapi yaklaşımları Psikanalitik, Psikodinamik, Bilişsel Davranışçı, Şema terapi, Varoluşçu terapi ve Sistematik yaklaşımdır.
Psikodinamik, danışan merkezli, davranışçı, bilişsel, aile terapisi, gestalt terapisi, beden psikoterapileri, nesne ilişkileri teorileri, psikanalitik kendilik psikolojisi ve transaksiyonel analiz yaklaşımlarının tümü dinamik sistemler perspektifinde ele alınır.
Psikoterapi ekolü, bir psikoloji alanında çalışan ve benzer yaklaşımları paylaşan bilim insanlarının oluşturduğu bir grubu ifade eder aynı zamanda psikolojik bir kuramın, yaklaşımın veya öğretilerinin bir gruplaşmasıdır. Bu alanda bir çok farklı ekol bulunmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Psikanaliz, Sigmund Freud tarafından geliştirilen ve psikolojinin en önde gelen ekollerinden biridir. Psikanaliz, insan davranışlarının bilinçdışı dürtüler tarafından kontrol edildiğini savunur. Bu ekol, insan davranışının anlaşılması için rüyaları, serbest çağrışımı ve diğer teknikleri kullanır.
Bütüncül yaklaşım (İngilizce: Holistic paradigm), birbiri ile ilintili ve eklemlenmiş birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile öznenin niteliğinin kavranabileceğini kabul eden yaklaşım biçimidir.
Cevap : Psikologlar, uzmanlık alanlarına göre farklı kategorilere ayrılabilirler. Bu kategorilerin içinde klinik psikolog, endüstri ve örgüt psikolog, spor psikologu ve eğitim psikologları gibi birçok farklı alt alanı vardır.
Psikodinamik ekole göre, insan zihni çok yönlü, katmanlı ve karmaşıktır. Farkında olmadığımız içsel süreçler her birimizin tepkilerini, inançlarını ve hayat seçimlerini etkiler, hatta belirler. Bu sebeple, insan sık sık “rasyonel” olmayan duygular yaşar, prensiplerine ya da hedeflerine ters düşen eylemlerde bulunur.
EMDR yöntemi, 1987 yılında ortaya çıkan bir psikoterapi yöntemidir. Travmaya maruz kalan kişilerin göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltmak için kullanılmasıyla farklı bir terapi ekolü ön plana çıktı.
Psikanalitik Psikoterapi
Bu ekol, bilinçaltının önemini vurgular. Terapi sürecinde, danışanların rüyalarını analiz etmek, serbest çağrışım tekniklerini kullanmak ve bilinçaltındaki süreçleri incelemek yaygın olarak kullanılır. Bu sayede danışanlar, bilinçaltında bulunan içsel çatışmaları keşfedebilirler.
Yapısalcılık, 1950'lerde dilbilimden doğmuş; sanat, antropoloji ve psikolojiyi de etkilemiş bir eleştirel analiz biçimidir. Yapısalcılığa göre, kültürel olaylar sözlü ve sözsüz işaret sistemlerinden oluşur.
Bireylerin tüm yaşamlarında etkili olan psikoloji, hayatın her alanına sirayet etmektedir. Psikoloji nedir diğer adıyla ruh bilimi, davranışları ve zihni inceleyen bilim dalına denir. Bilinçli veya bilinçsiz olarak gerçekleştirilen davranışlarla birlikte daha çok insanların duygu ve düşüncelerini incelemektedir.
Psikolojinin ülkemizde eğitim öğretim programlarında yer alan temel bilim alt dalları (deneysel psikoloji, bilişsel psikoloji, gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji) ve uygulamalı alt dalları (klinik psikoloji, sağlık psikolojisi, trafik psikolojisi, spor psikolojisi, endüstri ve örgüt psikolojisi, din psikolojisi vb.)
Psikanaliz Sigmund Freud tarafından geliştirilmiş bir terapi ekolüdür. Hatta psikoloji denilince çoğunlukla da psikanaliz akla gelir. Freud, daha önce de çeşitli şekillerde bilinçdışından bahsedilse de onu sistematik bir şekilde ifade eden ve terapide kullanan ilk kişidir.
Psikanaliz bilinç dışı ve rüyalara odaklanırken psikodinamik bununla birlikte insan kişiliğine ve zihnine odaklanıyor. Psikodinamik psikanalize ek olarak dış dünyanın kişiye olan etkileri ve güncel hayat problemlerine bakıyor. Psikodinamikte psikanalizdeki kadar detaylı bir bilinç dışı incelemesi yapılmıyor.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT); çok genel bir tanımlamayla, kişinin psikolojik sorunları ile ilişkili ya da onları sürdüren düşünce, duygu ve davranışlarını hedef alarak iyileşme sağlamayı amaçlayan bir psikoterapi ekolüdür.
İçindekiler. İnsanların duygu ve davranış durumlarını takip eden, üzerine çalışmalar gerçekleştiren bilim dalına psikoloji yani ruh bilimi denmektedir. Üniversitelerin Fen Edebiyat Fakülteleri içerisinde yer alan 4 yıllık Psikoloji bölümü mezunları ise psikolog olarak anılmaktadır.
Carl Rogers, psikolojide birey merkezli terapinin kurucusu ve hümanistik yaklaşımın öncüsü olarak en ünlü psikologlar arasında gösterilen Amerikalı psikologdur. Sigmund Freud'dan sonra en önemli klinik psikolog olarak görülmektedir.
Psikolog Nedir? Davranışları, zihindeki duygu ve düşünceleri inceleyen bilim dalına, psikoloji veya ruh bilimi denir. Üniversitelerin 4 yıllık fen-edebiyat fakültelerindeki psikoloji bölümlerinden mezun olan kişiler ise ruh bilimci yani psikolog unvanına sahip olurlar.
Zihnin yapısını incelemeye alan yapısalcılık ekolünün kurucusu sayılır.
"Düşünce ekolü", ideolojik ve bazen coğrafi olarak ilişkilendirilen bir grup psikolog ve bir hareket anlamına gelir. Bir çalışma konusu, kullanılacak yöntemler ve psikolojiye yaklaşımlar üzerinde anlaşırlar.
Bilişsel-Davranışçı Hipnoterapi ekolü, hipnoz sırasında farklı bir bilinç durumu oluştuğu savını benimsemeyerek, bütün hipnozların özünde kişinin kendisi tarafından gerçekleştirildiğini yani oto-hipnoz olduğunu savunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri