Kira yardımı bedeli, kentsel dönüşüm yapılan binanın hangi kentte bulunduğuna ve TÜFE oranına göre yıllara bağlı olarak hesaplanıyor. Gayrimenkul sahiplerinin ve kiracıların kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilmeleri için Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.
KİRA YARDIMI NE KADAR OLDU? Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından, İstanbul'da kira yardımı tutarı artırıldı. Buna göre; İstanbul'da 3 bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 5 bin 250 liraya yükseltildi.
Kentsel dönüşüm alanındaki konutlarda kiracı olarak ikamet etmekte olan kişiler de kentsel dönüşüm kira yardımından yararlanabilir. Kiracılara yapılacak kira bedeli yardımı 2 ay kadardır. Bu yardımdaki ücret tutarı konutun yer aldığı şehrin kira ortalamalarına göre hesaplanır.
Kentsel dönüşümde iş yeri kira yardımı almak için firma yetkilisinin veya noter onaylı belge ile vekilin başvuru yapması gereklidir. Riskli yapıda ikamet eden kiracı var ise iki aylık kira desteği alabilir. Kiracı yok ise gayrimenkul maliki 18 aylık kira desteği alabiliyor.
Farklı adreslerde yer alan iki ev için ayrı ayrı kira yardımı alınabilmesi ise daimi ikamet şartı sağlanamayacağından mümkün değildir.
İlgili 40 soru bulundu
Yani evinizi yeniliyorsak, size mevcut yerinde dönüşüm yapıyorsak aylık 5 bin 250 lira kira yardımı yapacağız. Ve 10 bin 500 lira da taşınma yardımı yapacağız.” dedi. Bakan Kurum, rezerv alanda dönüşüm talep eden hak sahipleri için nasıl bir ödeme planı hazırlandığını da anlattı.
2023 taşınma yardımı miktarı, 1500-6000 TL arasında değişebilir. Yapılacak yardım miktarı taşınma mesafesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Taşınma yardımı hem belediyeler hem de devlet tarafından yapılır. 2023 taşınma yardımı miktarını alabilmek için ilgili kurumlara başvuru yapmalısınız.
Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
Başka bir ifade ile 2/3 çoğunluk sağlanamazsa bu karara katılmayan paydaşların gayrimenkullerinin satılması için öncelikle açık artırma yapılır. Eğer açık artırma ile de satış gerçekleşmezse bu durumda gayrimenkul Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca satın alınır.
Kentsel dönüşüm alanlarındaki riskli yapılarda oturan kiracılara ve hak sahiplerine 4 bin 500 lira kira yardımı yapılacak.
Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulamasını e-devlet kapısı üzerinden yada www.kentseldonusum.gov.tr adlı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sayfası üzerinden yapabilirsiniz.
Kira yardımı bedeli, kentsel dönüşüm yapılan binanın hangi kentte bulunduğuna ve TÜFE oranına göre yıllara bağlı olarak hesaplanıyor. Gayrimenkul sahiplerinin ve kiracıların kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilmeleri için Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.
Kentsel dönüşümle ilgili destek paketi açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasına göre, finansman paketi kapsamında kişi başı kredi üst limiti 600 bin liradan 1 milyon 250 bin TL'ye çıkarıldı. Finansman maliyetinin 840 baz puana kadar kısmını Hazine karşılayacak.
Aynı binada 1 yıldır kiracı olan vatandaşlar da İstanbul İli'nde İlçe Belediyelerine diğer İllerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü' ne başvuruda bulunarak Taşınma Yardımı alabilirler. Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı ile Taşınma Yardımı geri ödemesizdir.
•Konutları deprem nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılacaktır.
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Riskli binanın yıkım masrafını kimin karşılayacağı ev sahiplerinin akıllarına takılan sorulardan biri. Bina sahipleri dilerlerse yıkım için bir müteahhit ile özel bir anlaşma yöntemine başvurabilir. Bu anlaşma kapsamında binanın yıkımı müteahhit tarafından gerçekleştirilir.
Dolayısıyla tüm eski binalar kaç yıllık olursa olsun bu kapsama girebilir.
Yani kontrat süresi dolmadan ev sahibinin kira artırma, ek zam isteme hakkı bulunmuyor. Avukat Batuhan Bulut, yenilenme dönemine girmeden önce kira artışının talep edilemeyeceğini söyledi. Bir yıllık artışı, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) oran belirliyor.
İsteyen gayrimenkul sahipleri kentsel dönüşüm dahilinde eski ve riskli yapı kararı verilmiş yapısını yıkarak, yenisini yaptırabilir, bunun için gerekli anlaşmaları sağlamalı ve hukuki tedbirleri almalıdır. Kendi olanakları ya da müteahhit firma ile anlaşma yaparak, kendi alanına inşa hakkından faydalanabilirler.
Ev sahibi riskli yapı olmadığı halde kentsel dönüşüm talebi ile kiracısını tahliye etmek isterse hukuka aykırı bir talep içerisinde olur. Yargıtay kararları riskli yapılar için tahliyeyi uygun görmektedir. Bina için riskli yapı kararı alındığında kiracının bu karara itiraz hakkı bulunmamaktadır.
Devreye aldığımız finansman paketi kapsamında, kişi başı 1.250.000 TL'ye kadar finansman imkanı sunuyor ve finansman maliyetinin 840 baz puana kadarlık kısmını karşılıyoruz. Hayırlı olsun. Paket ile vatandaşlarımızın yaşam şartlarını iyileştirmeleri için önemli bir kolaylık daha sunmuş oluyoruz" denildi.
Yaşadıkları ev bu kapsamda yenilenen kişiler ev sahibi ya da kiracı olmaları fark etmeden gerekli kurumlara başvuru yaparak kira yardımından faydalanabilir. Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru işlemini farklı yöntemler kullanarak gerçekleştirebilmek mümkündür.
Kentsel dönüşüm kira yardımı 22 Nisan'da Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. 3500 TL den 5250 TL yükseldi. Bugün 17 Temmuz 2023 kira 3500 TL olarak yatıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri