Psikolojik (Psikosomatik) Vücut Ağrısı Nasıl Geçer? Psikolojik olarak gelişen vücut ağrısını azaltabilmek için olumsuzluklardan uzak durmak gerekmektedir. Ağrı, duygusal kökenli olduğu için sakinleşmeye yönelik aktivitelere yönelmek, uyumak, dinlenmek ve kafa dağıtmak ağrının azalmasında etkili olabilmektedir.
Ruhsal gerginlikler ağrıya yol açıyor
Bu korku ve endişeler sonucunda kaslarımız kasılıyor ve sonucunda bu ağrılar ortaya çıkıyor” diye konuştu. Sırt, mide, baş ağrısı ve kol-bacak ağrılarının stresin neden olduğu hastalıklardan birkaçı olduğunu belirten Prof. Dr.
Psikosomatik ağrılar tedavi edilebilir rahatsızlıklardır. Psikosomatik ağrıları engellemek için bir doktora görünmeden önce kendinizin de uygulayabileceği bir takım tedavi seçenekleri vardır. Kendimizi daha iyi ifade etmek psikosomatik ağrıların çözümü olabilir.
Psikosomatik ağrılara psikolojik rahatsızlıklar eşlik eder. Depresyon, anksiyete, panik atak ve cinsel işlev bozukluklarında yaygın görülür. Hissedilen psikosomatik ağrılar, duygusal yoğunluk ve yaşanılan durumla ilişkilidir.
Kişiye uygun ilaçlar, fizik tedavi programları, diş sıkmayı önleyen splintler, cihazlar, gevşeme egzersizleri, ağrılı adalelere yönelik lokal enjeksiyonlar gibi birçok yöntem, uzman doktorun yönlendirilmesiyle uygulanabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Bir ağrının psikolojik olduğu nasıl anlaşılır? Ağrı duygu durumuna göre artış ve azalış gösteriyorsa ve kişinin dikkati başka yöne çevrildiği takdirde geçiyorsa bu ağrının duygusal kökenli olduğunu söylemek mümkündür.
Belirtiler arasında genel ağrı, diş gıcırdatma, baş ağrısı ve yüz, boyun veya omuzlardaki kas gerginliği sayılabilir. Stres dönemlerinde, fiziksel ve zihinsel tepkilere yol açan üç ana hormon salınır. Vücut, gerekirse vücudu kaçmaya hazırlamak için adrenalin (dövüş ya da kaç hormonu) salgılar.
Nöropatik ağrılar, sinirlerin ağrı iletim bölgelerinde ortaya çıkan ve ağrı kesici ilaçlarla kolay kolay geçmeyen ağrılar olarak tanımlanır. Bu ağrılar oldukça karmaşık bir sendroma işaret eder ve beyin, omurilik, kol ve bacak sinirleri gibi bölgelerden kaynaklanır.
Kas ağrıları, mide bulantıları, baş dönmesi ve ağrısı anksiyetenin belirtileri arasında yer alır.
Vücuttaki karıncalanma, uyuşma ve keçeleşmeler, baş, sırt, eklem ağrıları, halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, mide krampları, barsaklarda gaz, ishal, kabızlık, göğüste ağrı ve sıkışma gibi duyumsamalar iç dünyadaki çatışmaların dışa vurumlarıdır.
Psikosomatik hastalıklar, ruhla beden arasındaki bu karşılıklı etkileşime; diğer bir deyişle duygularımız, düşüncelerimiz ve bedenimiz arasındaki karşılıklı iletişime ve yakın etkileşime işaret eden en belirgin örnektir.
Bazen ortada bir sebep yokken kişi ağrı hissedebilir, bazen ağrıya fazla ya da az tepki gösterilebilir ya da bazen ağrı yapan fizyolojik durum ortadan kaldırılsa dahi ağrısı hissedilmeye devam edilir. Bu tür ağrılara somatik yani psikolojik ağrı denir.
Algoloji birimi, yukarıda sözü edildiği üzere vücuttaki ağrıların tedavisinden sorumludur. Bu birimde tedavi edilen ağrı çeşitleri; bel ve sırt ağrılarından romatizmal ağrılara, baş ağrılarından psikosomatik ağrılara kadar geniş bir aralıkta ele alınmaktadır.
Psikolojik ağrı, duygusal ağrı ya da zihinsel ağrı olarak da bilinir ve fiziksel bir nedenin olmadığı ağrı deneyimini ifade eder. Bedende somut bir hasar veya bir hastalık olmadan ortaya çıkabilir ve psikolojik etkenlerden kaynaklanır.
Nöropatik ağrı, sinir sistemindeki bir lezyon veya fonksiyon bozukluğu sonucu ortaya çıkan ağrıdır. Nöropatik ağrı sinir hücresi üzerinde oluşan hasar sonrasında o bölgeden kaynaklanan kontrol dışı elektrik deşarjlarından kaynaklanır.
Hastalıkla birlikte mide ve bağırsak problemleri, boyun, sırt, baş ve eklem ağrıları artar. Cinsel isteksizlik yaşanır. Eskide yaşanmış olumsuz olaylar sürekli akla gelmeye başlayabilir, pişmanlık hissi yoğunlaşabilir. Ağır depresyonda kişi kendine zarar verme planları yapabilir ya da zarar verebilir.
Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) anksiyete bozukluklarının tedavisinde etkili olan yeni grup antidepresan ilaçlardır. Yan etkilerinin azlığı nedeniyle tercih sebebidirler. Fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, sertralin, nefazodon, sitalopram, essitalopram bu grup ilaçlardandır.
Kaygılı kişilik yapısının birçok kalp hastalığı tipinde daha yüksek bir riskle ilişkilidir. Bunlar da koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği ve taşikardi gibi kalp ritmi bozukluklarıdır.İnsanlar stres ile başa çıkmaya çalışırken sağlıksız alışkanlıklara başvurabilir.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Sıkışan bir sinir kendiliğinden geçebilir ve bu çoğunlukla zamanla olur (normalde dört ila altı hafta). Naproksen, ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesici ilaçlar ve dinlenme ile semptomlar iyileştirilebilir.
Nöropatik ağrı çok ciddi olabilir ve günlük yaşamı ciddi anlamda etkileyebilir. Hatta ağrılar, uyku uyumaya ve yemek yemeye bile engel olabilir. Bu durum ileri boyutta depresyona neden olabilir. Bazı vakalarda nöropatik ağrı kendiliğinden geçebilir ama bazı vakalarda ise aylar yıllar sürebilir.
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri