Stres tip idrar kaçırma tek başına olabildiği gibi aşırı aktif mesane olarak adlandırılan mesane duyarlılığında artışı ile de birlikte olabilir. Bu durumun aydınlatılması da önemli olacaktır.
Erkeklerde Sürekli İdrar Hissi
Sürekli idrarı varmış gibi hisseden erkeklerde bu durum, psikolojik ve ya fizyolojik koşullar sebebi ile olabileceği gibi önemli sağlık sorunları sebebi ile de oluşabilmektedir. Bu sebeple bu şikayete sahip kişinin mutlaka bir uzmana muayene olması gerekmektedir.
Stres nedeniyle idrar tutamamaya neler neden olur? Stres nedeniyle idrar tutamama, idrar yolu ve mesane için önemli olan destek sistemi doğru çalışmadığı zaman ortaya çıkar. Bu durum, bağ dokuları veya pelvik tabandaki zayıflama ya da üretral çıkış kaslarının fonksiyonunun bozulmasından kaynaklanabilir.
Kadınlarda sürekli idrar hissi psikolojik, genetik ya da farklı hastalıklardan kaynaklı olabilir. Bu durum günlük yaşamı da olumsuz etkileyeceğinden doktora görünmek gerekebilir.
İdrar yapma dürtüsü aniden ortaya çıkabilir ve mesanenizin kontrolünü kaybetmenize neden olabilir. Mesaneniz aşırı derecede dolu gibi rahatsızlık hissedebilir. Sık idrara çıkma durumu, aşırı aktif mesane (AAM) sendromunun birincil semptomudur ve bu terimler bazen birbirinin yerine kullanılır.
İlgili 25 soru bulundu
Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar kanalınızdan akmasını sağlar. Bitkisel çayların tüketimi en iyi yollardan biridir. Öte yandan kahve ve alkol tüketimi kısıtlanmalıdır.
Eğer idrar yolu enfeksiyonu teşhisi koyulmuş yada idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili şüpheleri olan hastalar hastanelerin üroloji polikliniğine başvurmaları gerekir.
Bahsettiğimiz gibi stres tip idrar kaçırmada esas etken mesaneyi taşıyan kas ve liflerdeki gevşemedir. Bu durum kas ve liflerin protein içeriklerinin değişmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Bireyin şikayetleri arasında kas gerginliğine bağlı olarak baş, boyun ve sırt ağrılarına sıklıkla rastlanılmaktadır. Güçsüzlük, çabuk yorulma, çarpıntı, göğüste daralma, nefes almakta güçlük, atipik göğüs ağrısı, ağız kuruluğu, terleme, titreme, bulantı ve sık idrara çıkma gibi fizyolojik belirtiler sıklıkla izlenir.
Tedavisi mümkün
Bilişsel, davranışçı terapi ile düşünce ve davranışlarda değişim yaşanabileceği gibi bilinçaltı teknikleri ile de sorunun kökeni olan geçmiş deneyimler, olumsuz inanç ve yanlış kodlamalar değiştirilerek çözüme ulaşılabilir. Ancak önemli olan böyle bir tedaviye gerek duyulmayacak bireyler yetiştirmektir.
ikinci cümlenizdeki tuvalet ihtiyacınız doğması ise heyecanlandığınızda aktive olan sempatik sistem er geç sonlanıp yerini parasempatik sisteme bırakınca barsaktaki ve idrar yollarındaki düz kas aktivitesi artıp hareketleri hızlanıp, defekasyon(kaka yapma)ya da miksiyon(işeme) ihtiyacını doğurabilir.
Uluslararası Kontinans Topluluğu(ICS)'nun tanımına göre stres tipi idrar kaçırma (inkontinans); objektif olarak gösterilebilen, sosyal ve hijyenik problemleri beraberinde getiren istemsiz idrar kaçırma durumudur.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Alt ıslatmanın psikolojik nedenleri arasında sıkça rastlanılır. Tuvalet eğitimi verilmesinde başarısız olunan çocuk küçük kardeşine gösterilen ilgiyi kıskanıyorsa ilgiyi üzerine çekebilmek için küçük kardeşi gibi davranmaya başlamış olabilir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Urgency: Ani idrar yapma isteği gelmesi durumudur. Hastalarda idrar hissi geldiğinde bunu geciktiremezler ve yapmak isterler. Urge inkontinans: Ani idrar isteği ile birlikte ile birlikte idrar kaçırma (urge inkontinanas). Ani idrar hisi gelen hastalar idrarlarını tutamazlar ve kaçırırlar.
Panik haline yüz kızarması, terleme, titreme, tüylerin diken dikenolması , kalp çarpıntısı, baş dönmesi,bulantı, el ve ayaklarda uyuşma, sık idrara çıkma ve ağız kuruluğu gibi bedensel belirtiler eklenir.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Anksiyetenin belki de en karakteristik özelliği, uzun süreli veya yoğun gerginlik ve korku hissidir. Anksiyeteden muzdarip kişiler, endişe edecek belli bir şey olmadığında dahi, sıklıkla kendilerini durmadan endişe ederken bulurlar. Endişeye sıklıkla fiziksel gerilim ve titreme eşlik eder.
Stres günlük hayatta çok çeşitli koşullara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Topluluk önünde konuşma yapmak, iş yerinde verilen bir görevi son gününe kadar yetiştirmek, düğün organize etmek, üzücü bir olay yaşamak veya fiziksel olarak ciddi bir travmaya maruz kalmak gibi durumlarda vücutta stres yanıtı gelişir.
1-Stres İnkontinans:
İdrar sızıntısı, alt karın kaslarının basınçla (öksürme, gülme,bir şey kaldırma gibi) kasılması sonucu meydana gelir. Stres inkontinans genellikle pelvik kasların zayıfladığı durumlarda(doğum, cerrahi operasyon gibi ) gözlenir ve kadınlarda sık görülür.
Enfeksiyon nedeniyle dokuların iltihaplanması ve tahriş olması sonucunda sürekli idrar yapma hissi ortaya çıkar. Belirli içecekler: Kahve, çay gibi idrar söktürücü özelliğe sahip kafein yönünden zengin içecekleri fazla tüketilmesi, idrar miktarını ve sıklığını artırır.
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Tıbbi terminolojide sistit, kelime anlamıyla mesane enflamasyonu, yani mesane enfeksiyonudur. Sistit belitilerini ise idrarda yanma, sık sık idrara çıkma, çok idrar varmış gibi hissedip idrar yapamama, tam boşalamama hissi şeklinde tarif edebiliriz. Halk arasında sık sık idrara çıkma durumuna “sistit” deniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri