Yorgunluk, enerji azlığı ve uyku sorunları Hayaller, paranoya ve halüsinasyonlar. Günlük problemler ve stresle baş edememe. İnsanlarla ilişki kurmakta zorlanma.
Psikiyatrik görüşmelerde bilinçlilik durumu, dış görünüm, dışa vuran davranışlar, duygulanım ve duygu durumu, düşünce yapısı ve içeriği, konuşma özellikleri, dikkat, bellek ve zeka durumu, algılama özelliklerine bakılarak hastalık tanısı konur.
Bu rahatsızlıkların birden çok etkeni olabilir. Çevresel faktörler, genetik yatkınlık, travma ve stres gibi faktörlerden kaynaklı rahatsızlıklar olabilir. Ayrıca psikiyatrik rahatsızlıkların şiddeti kişiden kişiye değişebilir ve gerekli tedaviler sağlanmazsa kişilerin hayat kalitesini çok ciddi şekilde etkileyebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Ağır depresyon (majör depresif bozukluk) yaşadığımız üzüntü, stres ve sıkıntıların ruh halimizi olumsuz yönde etkilemesi sonucu oluşan duygu durum bozukluğudur.
Günümüzde sıkça karşımıza çıkan bu psikolojik rahatsızlıkların başlıca nedenleri insanların birbiriyle yaşadıkları iletişim sorunlarıdır. Yine bu rahatsızlıkların altında yatan sorunlar arasında yalnızlık, özgüven eksikliği, sevgisizlik, aldatılma, stres, çevresel faktörler karşımıza çıkmaktadır.
Ruhsal rahatsızlıkların çoğu ilaç tedavisi gibi biyolojik tedaviler ve/veya psikoterapi yöntemleri ile başarıyla tedavi edilebilmektedir.
Genel olarak, çoğu psikoterapi hastası 3 ay sonra daha iyi hissettiklerini bildirir. Bununla birlikte, depresyon ve anksiyetesi olan kişilerde daha kısa ve daha uzun süreler görülmüştür. Genellikle 1-2 ay içinde ve 3-4 kez belirgin düzelme görülür.
Sabırlı olmanız, ilgili olmanız, olabildiğince onu anlamaya çalışmanız gerekir. Depresyonda olan kişiyi dikkatlice dinlemeye özen göstermelisiniz, zaman zaman dışa vurduğu duygu ve düşüncelerine ortak olmalı, bunları anladığınızı hissettirmeli ve gerçekleri görmesi yolunda desteğinizi sürdürmelisiniz.
Motivasyon eksikliği, değersizlik hissi, karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duygusu, ölüm ve intihar düşünceleri depresyonun belirtilerindendir. Depresyon tanısının konulabilmesi için belirtilerin en az iki hafta sürmesi ve kişinin önceki işlevsellik seviyesinde bir değişiklik olması gerekir.
Psikiyatri hastalıklarının tanısı için kişinin davranış ve duygudurum bozukluklarının bir süre gözlemlenmesi gerekmektedir. Tanı aşamasında görüşme, teşhis muayeneleri ve psikometrik testlerden oluşur. Görüşme sırasında hastaların şikayetleri sözlü olarak uzman ile paylaşılır.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
İletişimde ya da duygulanımda ortaya çıkan problemler psikolojik problem olarak adlandırılır ve kişide panik atak, sosyal fobi, depresyon, anksiyete bozukluğu, yoğun stres ve baş ağrısı gibi davranışsal anomalilerin gelişmesine neden olur.
Bir psikiyatriste ya da psikoterapiste başvurabileceğiniz durumlar, günlük yaşam sorunları, işle ilgili sorunlar, cinsel yaşamla ilgili sorunlar, aile içi sıkıntılı yaşam olayları, ilişki ve evlilik sorunları, sevilen birinin ölümü ve yas süreci, kronik hastalıklarla birlikte ortaya çıkan psikolojik sorunlar olarak ...
Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
Çarpıntı, nefes darlığı, terleme, titreme, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı, göğüsde baskı hissi, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, bayılacak gibi hissetme, sersemlik, kendini ve çevreyi başka türlü algılamak, çıldıracak gibi hissetme, ölüm korkusu, uyuşma, üşüme veya ateş basmaları, panik atak sırasında ortaya ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri