Psikomotor Gelişim, Öğrenme, Davranış ve Becerileri Büyüme, boy ve kilodaki artışı ve çocukların büyüdükçe geliştirdikleri becerilerin gelişimini ifade eder. Psikomotor beceriler bebeklik döneminden itibaren başlamaktadır.
Eli ve ayağın kullanması ile ilgili becerileri kapsar. Tutma, kavrama, yazma, yırtma, çizme, yapıştırma, kesme gibi beceriler örnek olarak gösterilebilir.
Psikomotor gelişme (psiko-motor gelişme), fiziksel yapıdaki değişikliklerin (büyümenin) santral sinir sisteminin gelişimiyle koşut ve uyumlu olması olgusudur. Prenatal (doğum öncesi) dönemden başlar ve yaşam boyu sürer.
Psikomotor becerileri, kişinin fiziksel gelişimi ile merkezi sinir sistemi gelişiminin orantılı bir şekilde ilerlemesi ve gelişim göstermesi olarak ifade edilmektedir. Psikomotor becerilerinin kazanılmasına bağlı olarak organizmalar da isteme bağlı olarak hareketlilik kazanır.
Performans testleri, psikomotor davranışları ölçmek için kullanılan testlerdir. Örneğin; beden eğitimi, görsel sanatlar dersinde, meslek lisesindeki meslek derslerinde sıklıkla performans testleri kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Psiko-motor yetenekler; dikkat, kuvvet, denge, tepki hızı, eş güdüm ve esneklik olarak ayrılır. Bu yetenekler ayrıntılı olarak ele alınmıştır.
Büyük kas motor becerilerinin gelişimi için daha çok koşma, zıplama, denge sağlama etkinliklerine ve çocuğun yaşına uygun bir şekilde spor faaliyetlerine vakit ayırmalı. Küçük kas motor becerileri gelişimi için tutma, kavrama, yazma, yırtma, kesme, yapıştırma, ipe boncuk dizme gibi etkinlikler yapılmalı.
Psikomotor Gelişim, Öğrenme, Davranış ve Becerileri
Büyüme, boy ve kilodaki artışı ve çocukların büyüdükçe geliştirdikleri becerilerin gelişimini ifade eder.
Psiko-motor beceriler, bir işin yapılması sırasında kullanılan bilinçli zihinsel etkinliğin yönlendirdiği koordineli kas etkinlikleridir. Örneğin; yazı yazma, daktilo yazma, piyano çalma birer psiko-motor beceridir. Psikomotor yetenek, vücudun bir ya da birden fazla organının katıldığı kas hareketi ya da işlemidir.
Psikomotor Gelişim, bireyin vücudunu kontrol altına almada gösterdiği becerinin artmasıdır. Zihin-kas koordinasyonuna dayalı davranışların gelişimi olarak tanımlanır. Sağlıklı bireylerde Psikomotor (devimsel) gelişim için duyu organları, kas, iskelet ve sinir sistemleri koordineli olarak çalışır.
Şizofrenili hastalarda psikomotor yavaşlama, reaksiyon zamanında uzama, yazmada, çizmede ve ince motor hareketlerde yavaşlama gibi işlemleme hızındaki yavaşlamayla ilişkilidir. Negatif belirtilerle psikomotor yavaşlama arasında yakın bir ilişki söz konusudur.
Psiko-motor yetenekler; dikkat, kuvvet, denge, tepki hızı, eş güdüm ve esneklik olarak ayrılır. Bu yetenekler ayrıntılı olarak ele alınmıştır.
İnce motor becerileri, küçük kas grupları kullanılarak yapılan hareketlerdir. Spesifik olarak el ve parmaklardaki kaslar yönetilerek gerçekleştirilen hareketlere verilen isimdir. Yazı yazmak, resim yapmak ve alet kullanarak yapılan her türlü etkinlik ince motor becerilerine dahildir.
Psikomotor gelişim etkinlikleri – Top atma
Büyük Kas becerileri “kaba psikomotor becerileri” olarak da ifade edilir. Emekleme, ayakta durma, yürüme, koşma, salınım, yuvarlanma, denge gibi beceriler ve hareketler üzerindeki kontrolü anlatmak için kullanılmaktadır.
Emeklemek, adımlamak, yürümek, koşmak, zıplamak denge kurmak ve benzeri beceriler büyük kas grubunun geliştiğini ve kullanılabildiğini gösterir. Küçük kas gruplarının kullanılmaya başlandığı ince motor yeteneklerin gelişimi ise tutma, yakalama, çizme, kesme gibi becerileri kapsar.
Çocuğun günlük yaşamını etkileyen ve akademik başarısını düşüren beyin ve kas koordiansyonunun etkilenmiş olduğu sıklıkla motor yetersizlikle karakterize olan durumu Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu (GKB) olarak adlandırıyoruz. Motor ve duyusal yetersizlik her çocukta farklı belirtilerle gösterebilir.
Kaba motor beceriler emekleme, yürüme, koşma ve bisiklet sürme gibi hareket becerilerini kapsarken ince motor beceriler nesneleri kavrama, kaldırma, bir boya kalemini ya da kurşun kalemi tutma, dikiş iğnesine iplik geçirme gibi becerileri kapsamaktadır (Bee ve Boyd, 2009).
Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur. Zekânın sözlük anlamı, yeni durumları öğrenebilme anlayabilme ve yeni durumlarla baş etme becerisini tanımlar.
8-9 Yaş Dönemi Gelişim Özellikleri:
Bu dönemde çocuklar top sürme, pas atma becerileri ile bireysel ip atlama, raketle top atma becerilerini geliştirir.
Bakanlığa göre ilkokula başlaması gereken 60 aylık çocuklar; neden sonuç ilişkisi kurup, topu yerde 5-6 kere sektirebilmeli ve tek ayak üzerinde de 10 saniye durabilmeli. Bakanlığın hazırladığı "okul öncesi" müfredatına ilkokula kaydettiği 60-72 aylık çocukları da alması ise dikkat çekti.
GÖSTERİP-YAPTIRMA YÖNTEMİ
Öğrencilere özellikle psikomotor becerileri kazandırmak için kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde gösteri bölümünde öğretmen, yapma bölümünde ise öğrenci aktiftir.
Motor öğrenme üç evreye ayrılır: kavramsal evre, çağrışımsal evre ve bağımsız evredir.
Motor gelişimi insanların hareket edebilme yeteneğidir. Kasların hareketleri koordineli yapabilmesi için zihnin doğru ve zamanında komut vermesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri