Bu bozukluklar arasında depresyon, anksiyete bozuklukları, bipolar bozukluk, şizofreni, obsesif-kompulsif bozukluk, borderline kişilik bozukluğu ve daha birçok rahatsızlık yer alır.
Bir davranış örüntüsü ya da bir duygusal durum, kişide klinik açıdan anlamlı düzeyde strese, sosyal, mesleki ve diğer önemli alanlarda işlevselliğin bozulmasına ve/veya kültürel ve sosyal normlardan belirgin düzeyde sapmaya neden oluyorsa, bu durum bir psikopatolojinin varlığına işaret eder.
Psikopatoloji, Freud'un akıl hastalıkları, bunların çeşitleri ve ne şekilde geliştikleri konusunda kaleme alınmış belli başlı yazılarını içermektedir.Konulara göre düzenlenmiştir ve 1895'ten başlayarak1926 yılına dek yayımlanmış olan yazıları bir araya getirmektedir.
Beklenen bir davranışın yetersiz olması, hiç olmaması veya aşırı bir şekilde ortaya çıkması söz konusudur. Örneğin sevilen birinin kaybı durumunda... Aynı şekilde birey, kontrol konusunda da aşırıya kaçıyor veya hiç kontrol koyamıyorsa patoloji akla gelmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Patolojik sıfatı "patolojiyle ilgili, anormal, bozulmuş, çalışmayan, işlemeyen, fizyolojik sınırların dışında olan" anlamlarında tıpta yaygın olarak kullanılan tıbbi bir terim ve sıfattır. En çok "anormal" anlamında kullanılır.
Patoloji kelime anlamı itibariyle (pathos= hastalık, logos= bilim) hastalık bilimidir. Hastalıklar sonucu organlarda, hücresel düzeyde meydana gelen değişiklikleri incelemektedir. Mikroskop altında hücrelerin görünümleri ile hastalıklara tanı koymaktadır.
Psiko-patolojik işleyiş kişiyi üzüntüye sürükleyen ya da kişiyi hayatında yapmak istediği hareketlerden alıkoyan, duygusal aksaklıklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Ruh halleri ve davranışların doğasını araştıran alan ise anormal psikoloji olarak tanımlanmaktadır.
Psikopatoloji; normal olmayan, uyumsuz davranışları derinlemesine inceleyen bir bilim dalıdır. Sosyal ve gelişimsel normlar çerçevesinde gerçekleştirilen araştırmada davranışın kaynağı, uyumsuzluk düzeyi, uyumsuz davranışın sıklığı, süresi ve şiddeti, bireysel ve zihinsel süreçleri ile birlikte ele alınmıştır.
Gelişimsel psikopatoloji, en sade haliyle psikopatoloji ve insan gelişimi hakkındaki bilgilerin sente- ziyle ortaya çıkan bir bakış açısı olarak tanımlanabilir. Başka bir deyişle yaşamboyunca uyum ve uyumsuzluk örüntülerini anlamaya, açıklamaya çalışan bir çaba olarak değer- lendirilmektedir.
Anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler günlük hayatında ve iş hayatında bu durumun negatif etkilerini zaman zaman yoğun olarak hissetmektedirler. Anksiyete bozukluğu tedavi edilebilir bir psikolojik rahatsızlık olduğundan geç kalınmadan bir uzmana başvurulmasında kişinin hayat kalitesi açısından fayda vardır.
Kişilik patolojisi, bir kişinin adaptasyonunu olumsuz yönde etkileyen biliş, duygu ve davranışları ifade eder. Psikiyatri ve klinik psikolojide, adaptif kararlılık, uyumsuz davranışın kısır döngüsü ve stres altındaki duygusal dengesizlik olarak karakterize edilir.
Psikopatoloji, insanlar arasındaki farklılıkların nedenlerini ve bu farklılıkların nasıl belirleneceğini inceler. Psikopatoloji, bireylerin zihinsel ve duygusal durumlarının bozulduğu zaman ortaya çıkan semptomları, nedenleri ve tedavileri araştırır.
Dissosiyatif kimlik bozukluğu, çoklu kişilik bozukluğunun bir diğer adıdır. Bu tanımlama, 19.yy başlarında Benjamin Rush tarafından yapılmıştır. Disosyal kişilik bozukluğu kişinin kendi içinde başka bireyler de varmış gibi hissetmesidir. Hastanın içinde hissettiği bu bireyler “alter” olarak adlandırılır.
Kitle psikolojisi, insanların gruplar halinde gerçekleştirdikleri davranışlarını inceleyen bir psikoloji dalıdır. Psikolojinin bu alt alanında, insanların grup içindeki davranışlarının nedenlerini, bu davranışların nasıl ortaya çıktığı ve gruplar içindeki etkileşimlerin nasıl işlediğini araştırılır.
Psikanalitik teori, psikopatolojiyi tedavi etmek için klinik bir yöntem olan psikanalizi yönlendiren kişilik organizasyonu teorisi ve kişilik gelişiminin dinamiğidir. İlk olarak 19. yüzyılın sonlarında Sigmund Freud tarafından ortaya konan psikanalitik teori, ortaya atılışından bu yana birçok iyileştirme geçirdi.
Fizyolojik psikolojide çeşitli içsel süreçlerin (duyum, algı, motivasyon, düşünme, bellek, dikkat, güdülenme, duygulanım vb.) ve davranışların (iletişim, yeme, okuma, uyuma, öksürme, tiksinme vb.)altında yatan fizyolojik süreçler araştırılır.
Çünkü anksiyete, kaygı, endişe nörolojik yani beyinle ilgili hastalıklar değildir. Evet, bu duygular insanın beyin kimyasını etkilemektedir. Ancak yumurta mı tavuk mu durumu gibi insanların kafası karışmaktadır. Tüm kaygı ile ilgili bozukluklar bir akıl hastalığı ya da zeka geriliğinden kaynaklı değildir.
Patolojik anksiyete:
Patolojik anksiyete,belli bir uyarana karşı,süresi ve şiddeti bakımından uygun olmayan bir yanıttır. Patolojik anksiyete.” anksiyete bozukluğu ” başlığı altında toplanan bozuklukların yanı sıra diğer pek çok psikolojik hastalıkta da bir belirti olarak bulunur .
Genel patoloji: Normal hücre yapısının bozulmasına neden olan hücre ve dokuların meydana getirdiği değişiklikleri incelemektedir. Tümör, kanser gibi hastalıkların organ dışına yayılmasını inceler. Özel patoloji: Sistemleri ve sistemlere ait organlardaki hastalıklarla ilgilenir.
Testler bir dışkı ya da idrar örneği üzerinde yapılacaksa kişilerden idrar numunesi ve dışkı numunesi alınır. Genelde kanser teşhisi için kullanılan biyopsi ise en sık uygulanan patoloji örneği elde etme yöntemidir. Biyopsi ile kişinin kontrolü istenen dokusuna giriş için bir iğne kullanılır.
Patoloji, anatomi ve fizyolojide öğrenilen bilgilere, hastalıklı organların çıplak gözle veya mikroskop altındaki anormal görünüşlerini ekleyerek hastalıkların daha kolay anlaşılmasını sağlar. Günümüzde, tümörlerin tanısı başta olmak üzere, pek çok hastalığın kesin tanısı için patolojik inceleme gerekli ve zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri