Psişik; telepati, geleceği görme gibi doğaüstü yeteneklere sahip kişi. Aynı zamanda "bunlarla ilgili" anlamında bir sıfattır. Yunanca "ruh" anlamına gelen "psişe" sözcüğünün sıfatıdır ve zamanla isim anlamında da kullanılmaya başlanmıştır.
Psişik kelimesi, genellikle dizi ve filmlerde doğaüstü güçlere sahip kişilere verilen isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Psişik, Yunanca "ruh" anlamına gelirken aynı zamanda "bunlarla ilgili" anlamında kullanılan bir sıfattır.
Psişik yeteneklerden başlıcaları Metapsişikteki adlarıyla şunlardır: Durugörü, duruişiti, telekinezi, psikometri, telepatlık, düşünce okuma, prekognisyon (prekognititif duyarlık), postkognisyon (postkognitif duyarlık), kriptoskopi, duyarlığın dışarılaşması, ideoplasti, dermo-optik.
Ruhsal ve zihinsel güce psişik denir. Sadece bazı özel eğitimlerden geçen ve maneviyatı yüksek olan kişilerde görülen psişik özellikler ruhsal enerjiyle yönetilir. Bu özelliklerin yoğunluğu ve gücü kişiden kişiye farklılık gösterir.
1) Psişik Belirtiler: Hafif bir sıkıntı ya da sinirli olma halinden, şiddetli bir kontrolünü kaybetme, çıldırma ya da ölüm korkusuna kadar uzanan geniş bir yelpazede yer alan belirtilerdir.
İlgili 27 soru bulundu
Psişik; telepati, geleceği görme gibi doğaüstü yeteneklere sahip kişi. Aynı zamanda "bunlarla ilgili" anlamında bir sıfattır. Yunanca "ruh" anlamına gelen "psişe" sözcüğünün sıfatıdır ve zamanla isim anlamında da kullanılmaya başlanmıştır.
Histeri veya isteri, psişik ve motor bozukluklar, özellikle duygusal reaksiyonlarda taşkınlık, ani sinirlenme, hareket bozuklukları, geçici kişilik değişimi ve günlük hafıza kaybı gibi çeşitli sistemlere ait psikosomatik şikayetlerle belirgin psikonevrotik bozukluk.
İç çatışma (psişik çatışma) bilinç olmadan ruhta ortaya çıkan farklı algı ya da duygu çelişkileridir. Bu da problemli bir davranış ya da semptom olarak gün yüzüne çıkmaktadır. Bilinçdışı korku ya da tehlikeli beklentilere savunma mekanizmaları dediğimiz otonomik tepkiler veririz.
Psişik saldırı, enerji, düşünce veya duygu yoluyla başka bir kişi tarafından bilinçli olarak veya bilinçsizce manipüle edilme veya zarar verilme durumudur.
Psişik uyuşma ya da duygusal anestezi, olarak adlandırılan, dış dünyaya tepki verme düzeyinde azalma, genellikle travmatik olaydan hemen sonra başlar. Kişi bir geleceği kalmadığı duygusuna kapılabilir. Kişide travma öncesinde bulunmayan sürekli anksiyete ya da artmış uyarılmışlık semptomları gelişir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Savunma mekanizmaları, Freudyan psikanaliz teorisinde bireyin gerçekleri maniple, yadsıma ya da çarpıtmak ve böylece sosyal olarak kabul edilebilir bir öz-imajı korumak ve sürdürmek için bilinçsizce geliştirdiği psikolojik stratejilerdir.
psişik- ruhla ilgili anlamındadır.
İnsanların çeşitli yetenekleri vardır. Örneğin: hızlı düşünebilme, çeviklik, soyut düşünebilme, farklılıkları görebilme, tasarım yapabilme, kokuları ayırt edebilme… Bu yetenekleri hayatımızda çeşitli alanlarda kullanırız. Mesleğimiz de bu alanlardan biridir.
Somatik Semptom Bozukluğu (SSB), kişilerin yorgunluk ya da ağrı gibi fiziksel belirtiler karşısında aşırı endişe duyduğunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kişi günlük yaşamına etki eden bu belirtilerle ilgili olarak yoğun şekilde duygu ve düşünce besleyerek, aşırı davranışlar gösterir.
Psişik cerrahi; uygulayıcıların çıplak elleriyle ameliyat yapma yanılsaması yarattığı ve hastayı hastalıklı lezyonların çıkarıldığı ve kesiğin kendiliğinden iyileştiğine ikna etmek için el çabukluğu, sahte kan ve hayvan parçaları kullandığı sözde bilimsel bir tıbbi sahtekarlıktır.
Hindu yogilere göre ruhsal gelişmeyle edinilebilecek bu yetenekler şunlardır: Durugörü, telepati, zihin okuma, levitasyon, materyalizasyon, demateryalizasyon, ideoplasti (kriyashakti, zihinsel yolla maddeyi etkileyebilme), insanüstü dayanıklılık, ölüm anını bilme.
Ceza hukuku açısından kusurluluk, failin fiili ile olan psişik, manevî ilişkisidir. Kusurluluk, failin ceza (isnat) yeteneği olsun ya da olmasın, bir fiil açısından bilinç ve irade ile hareket etmesidir.
Durugörü (clairvoyance) canlı ve cansız nesnelerin ve olayların beş duyunun yardımı olmadan (paranormal olarak) algılanmasına verilen addır.
Psişik eş kavramı hayatımızda önemli olan kişilerin ilişkilerin ve nesnelerin içsel bir temsilini oluşturma ve onlar yanımızda yokken de bu iç temsilimizle hayata devam edebilme kapasitemizi anlatan bir kavramdır.
Histerik kişi, olayları abartılı yaşayan, abartılı duygular ve davranımlar gösterebilen, diğerlerinden kolay etkilenen, bağımlı, telkine yatkın, benmerkezcil, sevgi ve ilgi ihtiyacı fazla ve çocuksu özelliklere sahip olan kişilik tipidir. Histerinin son dönemlerde histriyonik olarak da ifade edildiğini görmekteyiz.
Depresif dönemde bipolar bireylerin zihnine karamsar düşünceler hakimdir, hiçbir şeyin iyi olmayacağını düşünerek, gelecekle ilgili çok karamsar bir ruh hakine bürünürler. Bu dönemde kişilerin iştahları kesilir ve uyku uyuyamazlar. Depresif dönemdeki bipolar bireyler, bu dönemde intiharı ve ölümü sıklıkla düşünürler.
Histeri nöbeti stresli bir olayın ardından ortaya çıkar veya bir kişinin dikkatini çekmeye çalışması sırasında meydana gelir. Bu krizler kısa sürelidir ve kişinin tekrar normal duygusal durumuna dönmesi mümkündür. Histerik krizlerde histerik körlük gerçekleşebilir ve kişi görme yetisini geçici süreliğini kaybeder.
Psikoterapi, herhangi bir ruhsal hastalık ya da psikolojik sıkıntıyı standartları oluşturulmuş belirli bir psikopatolojik anlayış içinde evrensel olarak kabul edilen bir kavram dizinine oturtarak ve yapılandırılmış bir program içerisinde tedavi etmek amacıyla sistematik bir şekilde yürütülen uygulamalardır.
Bu yetenek sizde de olabilir mi? Doğaüstü algılama becerisi araştırmalara göre her insanda bir dereceye kadar zaten var. Yaşamımızdaki travmatik anlarda bazen açığa çıkıyor. Tıpkı yeni bir dil öğrenirmiş gibiüzerinde çalışıldığı vakit her zaman ve çok kolay olmasa da kullanılabilir hale gelebiliyor.
Parapsikoloji; duyular-dışı algılama, psikokinezi, ölümden sonra yaşam gibi konulara ilişkin paranormal olayların; deneysel yöntem yoluyla, çok disiplinli (çok yöntemli) etüdü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri