Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) veya posttravmatik stres bozukluğu (PTSD), travma yaratan bir olayın yaşanmasından sonra, o olayın günlük yaşamda veya rüyada tekrar yaşanması, o olayı hatırlatan durumlardan kaçınmaya yol açan bir aşırı uyarılmışlık, kaygı ve kolayca irkilmeyi içeren bir kaygı bozukluğudur.
Bireylerde travma sonrası stres bozukluğunun gelişmesine yol açan en yaygın olaylar arasında cinsel şiddet, çocuklukta fiziksel istismar, fiziksel saldırıya maruz kalma, kazalar, savaşa maruz kalma, ve silah tehdidi olduğu, tıp uzmanları tarafından gözlemlenmiştir.
Travma sonrası stres bozukluğu… İngilizcesi PTSD (Posttraumatic Stress Disorder)…
Bunların sonuçlarına göre her 100 mülteciden 40 ile 50'si arası bir oranda travma sonrası stres bozuklukları oluşuyor. Bu hastalığın yanısıra mülteciler arasında depresyonlar da çok yaygın. Her iki hastalık da sıklıkla eş zamanlı ortaya çıkıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Bu belirtiler çoğu kişide travmayı izleyen günlerde görülür ve genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir, ancak bazı kişilerde aylarca, hatta yıllarca sürebilir.
Karmaşık TSSB çoğunlukla devamlı veya tekrarlayan, kurtulması zor veya imkansız olan ve aşırı derecede tehdit edici veya korkutucu nitelikteki bir olaya veya bir olay dizisine maruz kaldıktan sonra gelişen bir psikolojik bozukluktur.
Duygusal şok üzüntü, öfke, endişe, suçluluk, umutsuzluk, kaygı, korku, karamsarlık, donukluk, aşırı sinirlilik, çaresizlik, benlik duyguları, geçmiş travma ve kaybın alevlenmesi. Kaygı ve kaygı, çocuklarda yaygın reaksiyonlardır. Korku, insan yaşamına yönelik herhangi bir tehdide verilen normal tepkidir.
Travma sonrası stres bozukluğu, beklenmedik şekilde ortaya çıkan, insanları derin bir korku, endişe ve çaresizliğe iten ruhsal bir rahatsızlıktır. Bu duruma; deprem, sel, yangın gibi doğal afetler veya trafik kazaları, savaş ve şiddet eylemleri, cinsel ya da fiziksel saldırı gibi olaylar sebep olabilir.
Travma sonrası stres bozukluğu ne demektir? Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), ağır bir psikolojik travma sonrasında ortaya çıkan, travmatik olayın tekrar tekrar yaşanması, olayı hatırlatan uyaranlardan kaçınma ve artmış uyarılmışlık gibi özgül semptomlarla kendini gösteren bir strese bağlı bir bozukluktur.
Posttravmatik stres bozukluğu sıklıkla cinsel şiddet, fiziksel istismar, saldırıya maruz kalma, kazalar, savaş ve silah tehdidi ile gelişir. Ayrıca gasp, adam kaçırma, uçak kazası ve terör de neden olabilmektedir. Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri kişinin yaşam kalitesini son derece düşürmektedir.
Peritravmatik risk faktörleri, travma yaşamış bir bireyde TSSB gelişip gelişmeyeceğini belirleyen unsurları ifade eder.
Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Klorazepat (Tranxilene), Diazepam (Diazem, Nervium), Lorazepam (Ativan) psikiyatride sıklıkla tercih ettiğimiz benzodiazepin grubu ilaçlardır.
Anksiyete, birbiriyle yarışan düşüncelerin ve daha hızlı konuşmanın yaygın slot88 bir nedenidir ve her ikisi de etkili bir şekilde iletişimi zorlaştırabilir. Endişeli veya gergin olan kişiler, düşüncelerine ayak uyduramayacaklarını hissedebilir ve sonuç olarak çok daha hızlı konuşabilirler.
Cinsel saldırı; kişinin izni olmadan, beden dokunulmazlığını ihlal eden son derece örseleyici duygu ve amaçlar içeren, zorlayarak ve hatta şiddet kullanarak gerçekleştirilen cinsel olarak kötüye kullanma durumudur.
Psikolojik Donma Nedir? Psikolojik donma tepkisi, bir kişinin kendisini tehdit altında hissetmesi halinde beden ve zihinde ortaya çıkan istemsiz fizyolojik değişiklikleri ifade eder.
Travma ya da örselenme, canlı üzerinde beden ve ruh açısından önemli ve etkili yaralanma belirtileri bırakan ağrı, bir doku ya da organın yapısını ya da biçimini bozan ve dıştan mekanik bir etki sonucu oluşan yerel yara olarak tanımlanmaktadır.
Hipervijilans (İngilizce: Hypervigilance), amacı tehditleri tespit etmek olan abartılı davranış yoğunluğu eşliğinde duyusal hassasiyetin geliştirilmiş halidir. Ayrıca hypervigilance artan kaygı durumu ile birlikte bitkinliğe de neden olabilir.
Karmaşık TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) ve Başetme Yöntemleri - Tanı Terapi. Mevcut TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) tanısı kısa bir süre devam eden bir olay için geçerlidir, ancak uzun süren travmayı takiben uzun vadeli duygusal izi tanımlamak için ayrı bir tanı isteyen, giderek artan bir bozukluktur.
Travmaların kişide bıraktığı etki uygun bir tedavi ile düzelebilir. Travma sonrası stres bozukluğu etkilerini uzun yıllar gösterebilen ve kişide eğer tedavi edilmezse intihar düşüncesine kadar gidiyor.
Psikologlar, bir grup ya da bireyin davranışlarını ya da hareket etme biçimlerini inceler; öğrendiği bilgi ve beceriler ile nedenleri açıklayıp çözüm üretmeye çalışır. Psikologlar; cezaevi, klinik, hastane, adliye, adli tıp, okul ya da fabrika gibi farklı alanlarda çalışabilir.
Büyük T dediğimiz travmalar bu niteliktedir. Savaş, terör saldırıları, silah veya bıçak gibi öldürücü aletlerle yaralanmalar, taciz ve tecavüz olayları, işkenceye maruz kalma, deprem, sel, tsunami gibi doğal afetler, uçak, araba, gemi, tren kazaları bu tür travmalara örnek olarak verilebilir.
Psişik veya duygusal gözyaşları; beyinde stres, zevk, öfke, üzüntü ve ıstırap (veya fiziksel acı) kaydedildiğinde meydana gelir. Göz çevresine hormon salgılaması için endokrin sistemini tetikler ve bu da gözyaşlarının oluşmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri