Trafik kazası neticesinde ağır bedensel zarar veya ölüm hâlinde ise, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da çektikleri acı, elem, keder, psikolojik yıkıntı, üzüntü ve ızdırap nedeniyle manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir.
Sürücünün kaza sonucu oluşan zararların tamamen veya kısmen sorumlu olduğu kanıtlandığında tazminat talep edilebilir. Ayrıca kaza sonucu oluşan zararların nedeni olarak muayenesiz araçlar, kötü yol yapımı veya sürücülerin uygunsuz davranışları gibi faktörler de değerlendirilebilir.
Tek taraflı trafik kazasında, araç içinde yolcu olarak bulunan ve kaza sonunda yaralanan kişiler, araç sürücüsünün kusuruna bakılmaksızın her koşulda sigortadan tazminat talep etme hakkına sahiptir.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
Eğer söz konusu kaza, ölümlü bir trafik kazası ise vefat eden kazazedenin anne-baba, eş ve çocukları da manevi tazminat talebinde bulunabilir. Manevi tazminatın uygulanabilmesi için poliçede açıkça yer alması gerekir aksi takdirde hukuki yollara başvurmak manevi tazminat almak için yeterli olmayacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Yani şikayetçi olmak, kazaya sebebiyet veren şahsın Türk Ceza Kanunu hükümleri gereğince ceza alması içindir. Dolayısıyla; trafik kazaları sonrasında şikayetçi olmanın gerek sigorta, gerekse şahıstan talep edilen tazminatlar bağlamında etkisi ve ilgisi yoktur.
Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davasını Kimler Açabilir? Trafik kazasında yaralanma meydana gelmişse, yaralanan şahsın bizzat kendisi maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
Tazminat hesaplamasında 10 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. 10.000 – % 20 kusur oranı=8000 TL. 8000 x 50/100=4000 TL gelir ve aylık işgücü kaybıdır.
Yayaya Çarpma Tazminat
Tazminat davasının ilk koşulu haklılıktır. İkinci aşama ise alınacak sağlık kurulu raporunda kalıcı bir hasar tespitinin olabilmesidir. Ölümlü yaya kazalarında ise destekten yoksun kalma tazminatı talep edilmektedir.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Sakatlık oluştuysa; Kişi sakatlık oranına göre meydana gelecek iş ve güç kaybına göre zararını talep edebilecek, tedavi masraflarını isteyebilecek ve manevi tazminata hak kazanabilecektir. Ayrıca, araçlara veya eşyalara verilen zararların karşılanmasını istenebilecektir.
Eğer kazada herhangi bir ölüm veya yaralanma yoksa kaza “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” statüsünde kabul edilir. Bu noktada kazaya karışan sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurmaları gerekir. Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir.
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
-TCK 85. Maddesine göre kusurlu olarak trafik kazasında bir kişinin ölümüne sebep olanlar 2 ila 6 yıl arası hapis cezası ile cezalandırılırlar. -Suç neticesinde birden fazla ölü veya birden fazla yaralı varsa bu süre 2 yıldan 15 yıla kadar çıkabilir.
Trafik kazalarında ölüm, yaralanma, araç hasarı, değer kaybı maddi tazminat kapsamındadır. Kazanın oluş şekli, nerede meydana geldiği ve ortaya çıkan hasarlar maddi tazminatı güvence altına alan zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Dolayısıyla boşanmada tazminat kararının kesinleşmesi icra edilebileceğini, yani ödenmesi gerektiğini gösterir. Sonuç olarak boşanma tazminatı ödenmezse icra ve haciz yolu ile zorla tahsil edilir. Yani boşanma davasında kazanılan tazminat nasıl alınır şeklinde bakıldığında icra ve haciz mümkündür.
Sözleşemenin ifa edilmemesi, eksik ifası veya haksız feshedilmesi durumlarında tarafların birbirinden maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı doğar. Tazmini istenen zarar, menfi veya müspet zarar olabilir. Müspet zarar, sözleşmeye aykırı davranışla otaya çıkan kazanç kaybı ve maddi zararları ifade etmektedir.
Bu tür davaların ortalama olarak 1,5-3 yıl arasında bir zamanda sonuçlanması beklenir. Mağduriyet yaşayan kişi sigorta tahkim komisyonlarına başvuruda bulunur ise bu dava süresi de kısalabilmektedir.
Hasar farkı zararınızı sigorta şirketinden tazmin edebilmek için sigorta şirketine yazılı başvuruda bulunmanız, 15 gün cevap verebilmesi için sigorta şirketine süre vermeniz, cevap vermediği veya eksik ödeme yaptığı takdirde Genel Mahkemelerde veya Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde dava açmanız gerekmektedir.
Kazaya karışan araç sayısının bir olduğu kazalara tek taraflı kaza denir. Araç sürücüsünün bariyer, refüj, ağaç, aydınlatma direği, duvara çarpması gibi vs durumlar tek taraflı kazalar olarak sınıflandırılır. Bu tarz bir durumda kalan sürücünün tek başına bir kaza tespit tutanağı hazırlaması mümkün olamamaktadır.
Ancak trafik kazasından meydana gelen kaza olayında birden fazla ölüm ya da bir ölüm ile birlikte birden fazla yaralanma olması durumunda Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama yapılmaktadır. Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı yapılan yargılamalar neticesinde hapis cezasının en üst limiti 7 yıl olmaktadır.
Yapılan ufak bir trafik kazası bile adli sicil kaydına işlenir. Trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suçu itibari ile hapis ya da para cezası şeklinde bir cezai işleme tabi tutulduğu için kişilerin sicillerinde yer alacaktır.
Kaza sonrası eğer tutanağa itirazımız varsa öncelikle eldeki delilleri toplamamız gerekir. Bu deliller kamera kayıtları, görgü tanıkları veya araçlar üzerindeki kaza izleridir. Bu deliller toplandıktan sonra bir dava dilkeçesi oluşturulur ve “Sulh Hukuk Mahkemesi”nde tespit davası açılması suretiyle kişi hakkını arar.
Kazada ölüm veya yaralanma varsa, Sürücü 18 yaşın altındaysa, Kazaya karışan araçlardan biri kamuya aitse ve kazada kamu malına zarar verilmişse, Sürücülerde alkol ve uyuşturucu madde kullanma şüphesi varsa kaza tespit tutanağı geçerli olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri