Tahıllar, kuru baklagiller, kuru sebzeler ve diğer ürünler içerisine yerleşerek onları tüketen ve mahsullerin tamamına zarar verebilen bir canlı olarak bakliyat böceği adıyla bilinmektedir. Son yıllarda sıcaklığın ve nem değişkenliğinin artmasıyla hemen hemen her bölgede ve her üründe bakliyat böceği görülmektedir.
Defne yaprağının kokusundan hiç hoşlanmayan bakliyat böcekleri defne yaprağının bulunduğu ortamda oluşmazlar. Bakliyat böceklerinden kurtulmak için küp şeker de oldukça etkili bir çözümdür.
Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Bakliyat ve özellikle pirinç paketlerinin alt kısımlarında görülen tozlanma, ürünlerdeki kurtlanmanın ve pirinç biti oluşumunun göstergesidir. Tozlanmış ürünler tüketilmemelidir. Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Hasat mevsiminden sonra kuru bakliyat içerisinde ortaya çıkmaya başlayan bakliyat böceği hasat üretimin son evresi olduğu için genellikle ilaçlama ayan bir böcek türüdür. Özellikle tüketilmesi taneli olan bakliyatlarda kuru baklagiller gibi gıdalar içerisinde yer alarak onları kolaylıkla tüketmektedir.
Böcek biti pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu nedenle üste çıkan taneleri çöpe atmanızda fayda var. Böceklenen bakliyatı temizlemek istiyorsanız, birkaç diş sarımsak ile iyice karıştırdıktan sonra temizlemeye başlayabilirsiniz. Sarımsak kokusu böceklerin ortaya çıkmasına ve uzaklaşmaya çalışmasına neden olur.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Bir miktar sirke su ile seyreltilir. Daha sonra bu bir püskürtücü yardımı ile yaprak biti bulunan bitkinin yapraklarına sıkılır. Sirke yaprak bitlerini temizleyecektir.
Elma sirkesi ve beyaz sirke bit için en etkili yöntemdir. Yıkama suyuna eklenerek kolaylıkla uygulanabilir. Zeytinyağı, sarımsak, aloe vera ve Hindistan cevizi yağı da bite iyi gelen diğer yöntemlerdendir.
Yaprakların öz suyunu emerek yaprakların susuz kalarak kurumasını sağlamaktadır. Susuz kalmaya bağlı olarak ise bitki fotosentez yapamaz ve solarak bitkinin gelişimi tamamen durmaktadır. Açık alan da olan bitkilerde daha çok görülen bu yaprak biti bitkilerin tam bir kabusu haline gelmiştir.
Böceklerin ve farelerin dolaştıkları yerleri beyaz kalıp sabunla ovarsanız fareleri kısa süre içerisinde uzaklaştırabilirsiniz. Beyaz sabunun keskin kokusu özellikle fareleri evinizden kısa süre içerisinde uzaklaştıracaktır. Farelerin ve böceklerin gezdiği yerleri sirkeli su ile silip uzaklaştırabilirsiniz.
Kiler raflarını okaliptüs yağı veya beyaz sirke ile silin. Çünkü böcekler, bu kokuları sevmez. Kileri beyaz sirke ile sildikten sonra, okaliptüs yağını suyla seyreltin ve raflara püskürtün. Yiyeceklerinizi hava almayan kaplara koyun.
GÜVELERİ TEMİZLEMEK İÇİN YAPILACAKLAR
Mutfak ve kıyafet dolaplarını tamamen boşalttıktan sonra, 1 ölçü sirke ve 2 ölçü suyu karıştırın. Dolapların içini bu karışımla detaylı bir şekilde silin. Dolaptaki kıyafetleri çamaşır makinesinde, bardak ve tabakları ise bulaşık makinesinde yıkayın.
Tüm kuru gıdaları kontrol etmeli, güve oluşumu gördüğünüz gıdaları mutlaka çöpe atmalısınız. Tabak dolaplarında güve oluşumu gördüyseniz tüm tabakları bulaşık makinesinde yıkayın. Dolap içlerini sirkeli su ve sabunlu su ile temizleyin, dolap örtülerini en az 45 derece ısıya sahip sularda 1 saat yıkayın.
Mercimek ile aynı aileden olan maş fasulyesi protein, lif, antioksidanlar ve fito besinler yönünden zengindir. Çiğ, pişmiş, fermente ve un haliyle çeşitli şekillerde tüketilir. Diğer baklagiller gibi kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obeziteyi önleyicidir ve yüksek besin değerine sahiptir.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Pirinç biti bakliyatlara, bisküvilere, hububat çeşitlerine, makarna gibi ürünlere zarar verir. Pirinç biti insanı ısırmaz. İnsana herhangi bir zararı yoktur.
Çok döl veren Fasulye tohum böceği ile bulaşık olduğu bilenen sahalarda fasulye çeşidinin gelişmesi ve ekim zamanı göz önünde tutulmak kaydı ile fasulye bitkilerinde alt kapsüller kuru oluma girer girmez önerilen ilaçlardan birisiyle 10-14 gün ara ile 2-3 ilaçlama yapılarak tarla dönemindeki bulaşmalar önlenir.
Güveli bakliyat yenir mi? Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Hangi bakliyatlar Kurtlanır? marketten yemek yapmak için aldığımız: fasulye, pirinç, nohut, bulgur, mercimek gibi bakliyatlar sıcak ortamlarda kurtlanır, böceklenir hatta evrim geçirerek kanatlılara dönüşürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri