Sağlıklı insanlarda, pul biberin aşırı tüketimi mide ve bağırsak sisteminin mukozasına zarar vererek bulantı, kusma, karın ağrısı, ülser, ishal ve hemoroidlere neden olabilir. Ayrıca, kapsaisinin uzun süreli kötüye kullanımını mide kanserine yol açabilir.
Düzenli tüketildiğinde bağırsakların düzgün çalışmasını sağlayan acı biber, vücudun olması gereken hızına ulaşmasında da etkilidir.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır.
metabolizmayı hızlandırması sebebiyle kabızlık sorununu ve diğer bağırsak sorunlarını giderir. Bağırsak kurdu ve parazitlerine fayda sağlar.
Sağlıklı bir baharat olan pul biberin içinde, A, B6, C ve K vitaminleri bulunur. Günlük C vitamini ihtiyacını %20 ile, %15 oranıyla da A vitaminini karşılar. Pul biber güçlü bir A vitamini kaynağıdır ve göz sağlığı için çok yararlıdır. Hücrelerin korunmasını ve zarar görmemesini sağlar.
İlgili 41 soru bulundu
Günlük 2 adet kırmızı biberin vücudun kalsiyum, potasyum, mineral ve tuz ihtiyacını karşıladığını belirten Prof. Dr. Oğuz Özyaral, “Toz biber kullanacaksanız yemek kaşığının yarısı kadar kullanabilirsiniz.
Acı pul biber, bir iltihap sökücü ve enfeksiyon giderici olması nedeniyle artirit ağrılarına çok iyi gelir. Diyabet ve sedef hastalarında da tedavi edici olarak kullanılır.
- Acı biber sindirim sistemi özellikle kabızlık hastalığına karşı olumlu bir etkisi vardır. Bağırsakların çalışmasını destekleyerek sindirimi kolaylaştırır. - Vücuttaki asit oranını dengeler. Özellikle ürik asidin artışını engelleyerek romatizma ve kemik hastalıklarını önler.
Yoğurt kürü diyetinde içerisinde pulbiber bulunması sebebiyle ilgili hastalığı olanların yapması önerilmez. Basur gibi hastalığı olanlara zararı olabilir. Onun dışında emziren annelere ve hamilelere hiç bir zayıflama kürünü önermiyoruz.
Bunların yerine bitki çayları tercih edilebilir. İçerdiği sitrik asit nedeniyle domates, mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyveler gastritin ilerlemesine neden olur. Bunun yanında karabiber, acı biber, jalapeno biberi, biber tozu da zararlı etkileriyle iltihabın artmasına neden olur.
Safra oluşumunu uyaran acı biber, kolesterolün vücuttan atılımı için önemli olan safra asitlerinin üretimini de artırıyor. Özellikle kötü kolesterol seviyesi bu sayede düşüyor. Acı biber tüketimi metabolizmayı hızlandırıyor. Lifli yapısı ve acı etkisi bağırsakların çalışmasını sağlıyor ve kabızlığı önlüyor.
- Mide yanması şikâyeti olanların dikkatli tüketmesi gerekir. - Ülser hastalığı olanların tüketmemesi gerekir. - Bağırsaklarda delinmelere ve bağırsak yaralarına neden olabilir. - Fazla tüketilmesinden kaynaklanan, çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Acı ya da baharatlı gıda tüketmenin doğrudan hemoroide yol açması söz konusu değildir. Ancak acı tüketimi, dışkılama sırasında tam boşalamama hissine ve dolayısıyla kişinin daha çok ıkınmasına ve tuvalette kalma süresinin uzamasına yol açar.
Acılı baharatların mide yanması ve gaz oluşturması bilinen bir özelliktir. Mide asitlerinin dengesini değiştiren pul biberi, toz kırmızı biber, isot gibi acı baharatlar mideyi şişirmektedir. Çok acılı yemekleri seven biriyseniz emzirme döneminde bu baharatlara bir süre ara vermelisiniz.
Yemeklere lezzet katan acı biber, cinsel hayatı da olumlu etkiliyor. Afrodizyak etkisi ile libidoyu yükseltiyor. Çikolata cinsel isteği artıran yiyecekler arasında ilk sıralarda bulunuyor.
Acı biber; içerdiği kapsaisin molekülü sayesinde sinir hücrelerindeki acı reseptörlerini harekete geçirerek yanma hissine neden olmaktadır. Midede sinir uçları olması sebebiyle acı biber yenilir yenilmez krampların oluşmaya başlamaktadır.
Göbek Eritmek İçin Uygulanan Detoks Kürü
1 kase yoğurt, içerisine 1 adet doğal maden suyu, yarım limon suyu ve 1 tatlı kaşığı pul biber ekleyip hepsini karıştırarak tüketmeniz yeterli olacaktır. Hazırlamış olduğunuz kürleri kaseden tüketebileceğiniz gibi bir blender yardımı ile çekerek ayran gibi de tüketebilirsiniz.
Bir kaseye yoğurdu alın, üzerine taze taze sıktığınız yarım limonun suyunu ekleyin. Ardından dilerseniz 1 çay kaşığı toz zerdeçalı dilerseniz de 1 çay kaşığı pul biberi ekleyip güzelce karıştırın. İşte bu kadar.
*Ödem giderici özelliği olan kırmızı pul biber, metabolizmayı çalıştırıyor ve ödemi çözüyor.
Özellikle midesi hassas olanlar acı biberden kaçınmalıdır. Sürekli acı biber yemek mideye zarar verebilmektekredir. Fazla acı biber yemenin zararları arasında mide ülseri, mide yada bağırsak kanseri riskide bulunmaktadır.
4) Sindirim Sistemini Destekler
Sivri biber tam anlamıyla bağırsak ve sindirim dostu bir besindir. Lif bakımından zengindir. Kabızlık, gaz ve mide bulantısı gibi sorunları önler. Sindirim rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir.
Bu sebeple acı biber yediğimizde beynimiz sıcaklığın arttığı zanneder ve terleme emri gönderir. Bu yüzden de acı biber yediğimizde terleriz:) Benzer şekilde wasabi, zencefil, nane ve mentol de bu proteinin yük dağılımını değiştirir.
Biber kurutulurken lezzetli olması için bazı noktalara dikkat edilmelidir. Ayrıca alınan biberler büyük bir leğene konularak güzelce yıkanır. Biberlerin tohumları çıkarıldıktan sonra bol su ile biberler yıkanır.
Kolesterolü düşürür.
Kapsaisin kolesterol emilimini azaltarak fazla kolesterolün bünyeden atılmasına yardımcı oluyor. Bu da düzenli olarak acı biber tüketmenin kolesterolünüzü sağlıklı bir seviyede tutmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.
Bu kürü kahvaltıdan yarım saat önce ve gece uyumadan yarım saat önce tüketebilirsiniz. Pul Biberli Yoğurt Kürü Nasıl Yapılır? Tüm malzemeleri bir kasede karıştırın. Dilerseniz, yarım çay kaşığı pul biber ve yarım çay kaşığı toz zerdeçal kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri