Çekirdek pul biberin içinde daha nemli bir ortamda, çok zor kuruduğu için. Kuruyup kurumadığını anlamak için kabuğuna bakıyoruz ama içindeki çekirdek kurumuyor. Kurumayınca da çekirdek küflenme yapıyor ve toksin üretiyor.
Küflerin gelişebildiği her gıda maddesinde aflatoksin veya benzeri başka bir zehirli maddenin meydana gelmesi ihtimali bulunmaktadır. Küflenmiş biber. Bu yüzden, bu küf sporlarının gıda maddesine bulaşması önlenemiyorsa, aflatoksinin oluşmasını önlemek için, küfün gelişmesini önlemek gerekmektedir.
Bu hileleri anlamanın ise kolay bir yolu var. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, suya dökülen pul biberin direkt koyu kırmızı bir renk vermesi durumunda gıda boyası kullanıldığını belirtti. Manavoğlu, "Hafif bir şekilde renk veriyorsa o pul biberin kendisinden gelen özelliğidir" dedi.
Pul biber kuruturken ve kurutulmuş biberleri un haline getirirken mutlaka eldiven kullanmalı ve işlem açık havada yapılmalı. Küf oluşumunu önlemek için ise; güneşte kurutulan biberlerin biraz da fırında kurutulması yerinde bir işlem olacaktır.
Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok fazla etkilenen baharatları buzdolabında muhafaza edin. Baharatlarınızı satın aldığınız tarihi mutlaka not etmelisiniz ve o tarihten itibaren 1 seneden uzun süre kullanmamaya özellikle dikkat etmelisiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır. Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz. Bütün olarak alınan baharatların dayanma süresi ezilmiş veya öğütülmüş olanlardan daha fazladır.
Pul biber: 3-4 yıl.
Çekirdek pul biberin içinde daha nemli bir ortamda, çok zor kuruduğu için. Kuruyup kurumadığını anlamak için kabuğuna bakıyoruz ama içindeki çekirdek kurumuyor. Kurumayınca da çekirdek küflenme yapıyor ve toksin üretiyor.
Pul biber neden Böceklenir? Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur. Isı ile bozulma hemen olabileceği gibi serin bir ortam olmasına rağmen, iyi muhafaza edilmemiş kaplarda bekleyen baharatlarda da bozulma meydana gelebilir.
Nemlenmiş kırmızı pul biberin içerisinde aflatoksin maddesi birikebilir. Bu madde toksik olup karaciğer kanserine neden olabilir. Bu nedenle kırmızı pul biberi mümkün olduğu kadar serin yerlerde ya da buzdolabında saklamak gerekir.
Biberleri iyice yıkayıp daha sonrasında kurulayın. Biberler kuruduktan sonra Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin. Poşetin havasını olabildiğince boşaltın ve derin dondurucu içerisine yerleştirin. 10 ile 12 ay içerisinde tüketilmesi önerilir.
Güneşi en çok alan yere biberlerinizi asın ve 3-7 gün arası kurumaları için bekletin. Ardından kuruyan biberlerinizi alın. Buzdolabı poşetlerine ya da kavanozlara aktararak saklayın. Dilerseniz evinizin bir köşesine asarak da bekletebilirsiniz.
Kahramanmaraş'ın meşhur kırmızı pul biberi, “İpek Biber” olarak da anılıyor. Yöre ikliminde meşhur rengini, lezzetini ve aromasını kazanıyor, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.
Küflü yiyecekler asla tüketilmemelidir
Ancak belirli koşullar altında 'mikotoksin' olarak bilinen metabolik ürünler veya mantar toksinleri oluşur ve bunlar hem insanlar hem de hayvanlar için zehirli olabilir. Bilinen kanserojen mikotoksinler arasında aflatoksin B1 ve okratoksin A bulunur.
Günlük 2 adet kırmızı biberin vücudun kalsiyum, potasyum, mineral ve tuz ihtiyacını karşıladığını belirten Prof. Dr. Oğuz Özyaral, “Toz biber kullanacaksanız yemek kaşığının yarısı kadar kullanabilirsiniz.
"Ben küfü kesip yedim, bana bir şey olmadı!" diyorsanız bunun da bir nedeni vardır. Sonucunda uzmanların belirttiği üzere küf mantarlarının çoğunluğu insan sağlığı için zararsızdır.
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur. Baharatların bozulması basitçe lezzet ve gücünü kaybettiği anlamına gelir. Durum böyle olsa bile baharatların sizi hasta etmesi pek kolay değildir.
Baharatlar yaşlandığında, eski benliklerinin taklidi haline geliyorlar. Peki bu sizi hasta edecekleri anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır. Ancak, mesela pul biber acılığını kaybediyor veya zencefil taze halindeki besin değerlerini korumuyor.
Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur. Isı ile bozulma hemen olabileceği gibi serin bir ortam olmasına rağmen, iyi muhafaza edilmemiş kaplarda bekleyen baharatlarda da bozulma meydana gelebilir.
Güneşe serilen biber çok fazla sıcaktan pişip tadı rengi kokusu değişecektir, biberin bazı yerleri yumuşayıp rengi değişecek ve çürümeye başlayacaktır, buna güneş pişiği adı veriliyor. Bu nedenle biberi güneşte değil de fazla güneş almayan doğrudan güneş görmeyen bir yerde kurutmaya dikkat ediniz.
Pul biber yapmak için öncelikle acı kırmızı biberler kurutulmalıdır. Tohumları ayıklanan ve temizlenen acı kırmızı biberler iyice yıkanıp kurumaya bırakılır. Sonrasında ise tuzlanan biberler tepsi içine konularak güneşte kurumaya bırakılır. Yaklaşık 3 gün kadar kuruyan biberler robottan çekilir.
Kuruyan biberler tıkır tıkır olur zaten. Saplarını hemen ayırın. Biberleri ben elektrikli kahve değirmeninde çekiyorum. Çekme işlemi bitince 2-3 kaşık zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tuz ile karıştırıp iki gün kadar güneşte bekletiyorum.
metabolizmayı hızlandırması sebebiyle kabızlık sorununu ve diğer bağırsak sorunlarını giderir. Bağırsak kurdu ve parazitlerine fayda sağlar. Kırmızı pul biber, prostat ve akciğer de dahil olmak üzere birçok kanseri önlemeye yardımcı olduğu gösterilen likopen bakımından en yüksek sebzelerden biri.
Böceklenmiş baharat yenir mi? Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Kuru Kapya Biber Tozu Nedir, Nasıl Üretilir ve Satış Çeşitleri Nelerdir? Kurutulmuş kapya biber tozu, taze kapya biberin kurutulmuş, öğütülmüş şeklidir. Kapya biber yaklaşık %90-92 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 10-12 kg kapya biberden 1 kg toz kuru kapya biber kalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri