Alt Kavrama Payı: Uç demirinin ucu ile taban demirinin alt yüzeyi arasındaki düşey mesafeye alt kavrama payı denir. Alt kavrama payı, az olursa pulluk toprağa batmaz, çok olursa pulluk toprağa dalmaya çalışır.
Sert ve kuru topraklarda durum açısı büyültülür. Hafif-kumlu-killi ve nemli topraklarda açı küçültülür. Yön açıları = Hafif ve kumlu topraklarda = 40° Killi ve nemli topraklarda = 45° Sert ve kuru topraklarda = 50° olarak ayarlanmalıdır. 98 6-7-8 DİSK ÖLÇÜLERİ / Specitications Of Disk MM.
Alpler pulluk tekeri pulluk kullanımında çizide doğru ve dengeli şekilde çalışabilmesi için kullanılan orjinal alpler pulluk yedek parçasıdır. Pulluk büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.
Döner kulaklı pulluklar tarlayı düzgün olarak süren pulluk tipidir. Ekimden hasata kadar olan işlemleri kolaylaştırır. İki kat gövde sayısıyla daha ağır olması nedeniyle daha büyük, traktöre ihtiyaç göstermesi ve satın alma değerinin yüksek olması gibi olumsuzluklara sahiptir.
Makineleri ve Çiftçilik's post. verilmiştir.(1 inç=2,5cm. dir). gösterir.
İlgili 38 soru bulundu
GELENEKSEL TOPRAK İŞLEME
işleme aleti olarak pulluk kullanılır ve toprak 25-30 cm derinlikte alt üst edilerek işlenir.
Her gövde arası, boyuna uzatılmak suretiyle toprağın akışı rahatlatılmış, böylece toprak şişmesinden dolayı pulluğun traktöre vereceği çekiden gelen ağırlık ortadan kaldırılmıştır. Pulluklara sonradan gövde (sok) ilavesi mümkündür.
Gübre çeşitlerinin toprağın içinde karıştırılması sağlanır. Tohum yatağının hazırlanılmasında birincil alet olarak kullanılır. Toprağın içindeki tabanı kırma işleminde kullanılır. Toprağı devirmeden kabarttığı için, toprağın verimliliğini arttırır.
Soklu pulluk, ön keskili pulluk, döner soklu pulluk ve lister pulluğu gibi aletler bu gruba girer. Bu aletler, toprağı şeritler halinde kesip ters yüz ederek devirirler. Bu aletlerle toprak tavında iken sürüm yapılmalıdır. Kazayağı, Anadolu sabanı ve kırlangıç kuyruğu gibi araçlar toprağı alttan yırtarak işlerler.
Sürüm esnasında kulakların taşlı arazilerde taşa denk geldiği anda yay mekanizması sayesinde otomatik olarak çıkma ve inme işlemi yapmaktadır. Bu sayede küçük taşları toprak yüzeyine çıkarmakta, büyük taşlarda ise pulluğu korumak için emniyet sebebiyle taştan kurtulmaktadır.
Çizel Patlatma traktörün askı düzenine bağlanan ve toprağı derinden yararak işleyen toprak işleme makinasıdır. İlerleme yönüne paralel olarak toprağı alt üst etmeden işler. İri kesekleri parçalar ve işlenmesi zor olan sert topraklarda kullanılabilir.
Türk otomotiv sektörünün ilk üretici kuruluşu olan TürkTraktör'ün kurumsal yapılanmasını, ülkemizde güvenin bir diğer ifadesi olan Koç Holding ve dünyanın en büyük traktör ve zirai ekipman üreticilerinden CNH Industrial ortaklığı oluşturmaktadır.
Çizel, hasattan sonra tarlada pulluğa ihtiyaç kalmadan,toprak işlemesinde kullanılırlar. Bacakların yapısı itibari ile pulluk alt tabakasını kırar ve pulluk işlemesinin yapılamadığı kurak yaz aylarında az kesekli toprak işlemesi yapan askılı bir makinedir. Çizel ile yüksek iş derinliğinde toprak işlemesi yapılabilir.
döner kulaklı pulluklar denir. Bu tip pullukla çalışmanın sağladığı yararlar, ✓ Düz sürüm yaptıklarından tarla yüzeyi düzgün bir şekilde sürülür. ✓ Erozyon engellenir.
Dipkazan çekilmeyen tarlalarda mantari hastalıklar ve şeker pancarı köklerinde çatallaşma ve şekil bozuklukları daha fazla görülür. Sürümden sonra tarla tesviyesi için tapan, çizel veya kazayağı çekilmelidir.
Diskli tırmık: Toprak işleme esnasında en çok kullanılan aletlerdendir. Bu aletin temel amacı; tarla, pulluk ile sürüldükten sonra toprak keseklerinin parçalanmasını ve tohum için daha düzgün bir yatağın hazırlanması için kullanılır.
Genel görevleri Toprağı kabartmak, havalandırmak, kesekleri parçalamak gibi işlemlerde kullanılmaktadır.
Verimi ve kaliteyi artırmak için toprak ne zaman sürülmelidir? İlkbaharda erken sürüm yapılırsa toprak kesekli olmaktadır. Daha sonra bu keseklerin parçalanması daha da zorlaşmaktadır. En uygun zaman ise ilkbaharda mart-nisan ayında tarlaya girilebilen en erken dönemde, anızın bozulmasının gerektiği belirlenmiştir.
Kültivatör, toprağı devirmeden işleyen aletlerdir. Toprağı kabartmak, havalandırmak, kesekleri parçalamak gibi işlemlerde kullanılırlar. İşleyici kısımları, kültivatör ayağı ve uç demiridir.
Bu sayede toprağın havalanmasını, yağmur sularının yüzeyde durmasını engelleyerek suyun tabana çekilmesini ve toprağın neminin korunmasını, sert tabakanın kırılarak bitki köklerinin rahat bir şekilde tabana doğru inmesini sağlar.
Saban, tarımda yararlanılan tarlayı ekme öncesi toprağı havalandırmakta kullanılan bir alettir. Büyük sabanlara köten ya da kotan adı verilir ve bu adlandırma aynı anlamdaki Gürcüce "gutani" (გუთანი) kelimesinden gelir. Çok dişli ve genellikle motorlu araçlarla çekilen sabanlara pulluk denir.
Kamalı Pulluğumuz; sert ve taşlı topraklarda hızlı aşınan klasik bıçaklı pulluklar yerine, kama özelliği sayesinde performansı daha yüksek olan modelimizdir. Kama aşındıkça ileri sürülerek yeni bir ucun görev yapması sağlanmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri