İyi yıkanmış pirinci suda iyice haşlayalım, suyunu çekince pirinçler pilav kıvamında olacaktır. Sonra sütü ekleyelim yaklaşık bir saat boyunca birkaç dakikada bir karıştırarak kaynatalım. İyice koyulaşınca 1, 5 bardak şeker ekleyelim. Bir taşım da böyle kaynatalım. kaselere servis edip soğumaya bırakalım.Afiyet olsun.
Pirinçler suyunu çekip, yumuşadıktan sonra kepçenin arka tarafı ile pirinçleri biraz ezin. Ardından üzerine 3 su bardağı süt ekleyin. Yüksek ateş üzerinde kaynayana kadar, karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde kontrollü olarak ara ara karıştırarak, 15-20 dakika pişirin.
Süt ile pirinç iyice kaynadıktan sonra 2 su bardağı şekeri tencereye ilave edin. Şekeri de ekledikten sonra kısık ateşte bir saat pişmeye bırakın. Piştikten sonra kaselere bölüştürerek servis etmeye hazır hale getirin. Afiyet olsun.
Tencereye az yıkanmış ve suyu süzdürülmüş pirinci koyup sıcak suyu ekleyin ve 10 dakika haşlayın. Pirinçler yumuşayıp haşlandıktan sonra üzerine süt ilave edin. Üzerine bir bardak şeker ekleyin. Toplamda 30 -35 dakika kaynadıktan sonra pişmiş olacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Pirinçlerin suyunu çekmesini beklemelisiniz. Sonrasında, sütü pirinçlere karıştırarak dökerseniz sütünüz kesilmemiş olur. Süt daha iyi kıvam alsın ve kesilmesin diyorsanız çok sıcak olmayan sütü pirince yavaş yavaş eklemelisiniz. Sütlaç yapımında, sütü ekledikten sonra şekerin katılması önemlidir.
Sütten biraz (tercihen 1 su bardağı) ayırın. Geriye kalan sütü, pekmezi, balı ve vanilyayı pişen pirincin üzerine katın. Karıştırıp kaynatın ve ayırdığınız süte pirinç ununu ekleyip erittikten sonra onu da sütlaç bazına katın. Biraz daha kaynatıp ocaktan alın ve kalıplara paylaştırın.
Sütlaç yaparken pirinci önce suda haşlamak en önemli püf noktalarından biri. Daha sonra sütlü karışıma ekleyip kıvam alıncaya kadar pişirilir. Süt ile pişirirken kullandığınız sütün soğuk olması da bir diğer püf noktası. Sütlacın kıvamının iyi olmasını sağlayan şey soğuk süt kullanılmasıdır.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Üstüne haşladığınız pirinçleri ilave edin. Süt kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra orta ateşte kıvam alıncaya kadar pişirin. Kıvamı muhallebi kıvamından biraz sulu olacak, karıştırırken kaşığı tutmaya ve ağırlaştığını hissedersiniz.
Çiğ İnek Sütünden Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır? İlk önce ocağınızın en küçük bölümünde altı açık olarak pirinçler su ile haşlanır kaynadığında altını kısın dibini tutmaması için kontrol edip ara sıra karıştırın. Suyunu çekince hafif sulu pirinçlerinizin içine 5 su bardağı süt ve vanilya katılır.
Pirinçlerin diri kalmadan iyice yumuşaması için kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Bu tarifte güveç veya porsiyonluk fırın kapları kullanabilirsiniz. Kapların yarısına gelecek kadar su doldurduğunuz tepsiyi fırına verebilirsiniz. Fırının sadece üst kısmını çalıştırarak sütlaçları 5-10 dakika içinde kızartabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin ve sadece üst kısmını açın. Bu yüksek ısıda ve önceden ısıtılmış bir fırında sütlaçlarınızın üst kısmı hafif hafif kızarmaya başlayacaktır. Su sayesinde fırının nemi korunacak ve sütlacınız çok sert bir kıvamda olmayacak, eşit bir şekilde kızaracaktır.
Daha kısa sürede sütlaç yapmak isterseniz ayrı bir kaseye süt alıp, içerisine pirinç unu ilave edip karıştırın. Kaynamakta olan sütlaçtan bir kepçe kadar pirinç unlu karışıma ekleyip ısı dengesi oluşturun. Sonrasında da kaynamakta olan karışıma dökün.
Hamsiköy'üne yakınsanız, yoldan karşıya görmeye üşenip de durup ana yolda sütlaç yerseniz buna “sütlaç yedim” diyemezsiniz. Hamsiköy' de üretilen ve orada köyde yenen sütlaçtır asıl sütlacı Hamsiköy'ün.
Püf Noktası: Eğer hafif yerine diyet bir sütlaç hazırlamak istiyorsanız esmer şeker yerine, 2 yemek kaşığı dut pekmezi, 3 yemek kaşığı bal (tatlı sevenler miktarı 1-2 yemek kaşığı arttırabilir) ekleyebilirsiniz. Pirinçleri tencereye koyun, biraz sıcak su ilave edip yumuşatarak pişirin. Üzerine sütü ilave edin.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
Süt kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.
Püf Noktaları Öncelikle sütlacın olmazsa olmazı kaliteli bir süttür. Marketlerde satılan sütler, ağırlıklı olarak yağı alınmış yağlılık oranı (yani lezzeti) düşük sütlerdir. Bunun için tercihen yerel olan veya yakın bölgelerden gelen nitelikli ve “hastalıktan ari” sertifikası olan sütleri tercih edin.
Süt ve pirinci yanmaz yapışmaz bir tencereye koyup kısık ateş ocağımıza alalım. Ara sıra karıştırarak pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Şeker ve tuzunu da ilave ederek bir on dakika daha kaynatıp kaselere bölelim. Yaklaşık 30 dakikada pişiyor.
Sütlaç temel olarak pirinç, şeker ve sütten yapılır. Bağlayıcı bir maddeye ihtiyaç duyulduğunda genelde içerisine pirinç unu, nişasta veya yumurta girebiliyor. Ancak en çok kullanılanı nişastadır. Böylece daha hızlı bir sütlaç elde edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri