e-Belgede Karekod Zorunluluğu Ne Zaman Başlıyor? İlk açıklamalar Şubat 2023'te gelmesine rağmen Vergi Usul Kanunu tebliği Ağustos 2023'te yayınlandı. 1 Eylül 2023'ten itibaren kullanma mecburiyeti başlayacak.
Bu kapsamda, bahse konu Kılavuzda esasları belirlenen “Karekod”un 1/9/2023 tarihinden itibaren düzenlenecek elektronik belgelerde zorunlu olarak bulunması uygun görülmüştür.
Gelir İdaresi Başkanlığı yayınlamış olduğu duyuruda, 01.09.2023 tarihinden itibaren düzenlenecek elektronik belgelerde “Karekod”un zorunlu olarak bulunması gerektiğini belirtmiştir.
e-Fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-serbest meslek makbuzu, e-müstahsil makbuzu, e-sigorta komisyon gider belgesi, e-döviz ve kıymetli maden alım satım belgesi ve e-adisyon belgesi olarak düzenlenen e-belgeler için karekod eklenmesi zorunlu oldu.
e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi ve e-Adisyon belgelerinde Karekod (QR Kod) bulunması zorunlu oldu.
İlgili 18 soru bulundu
Gelir İdaresi Başkanlığı, 17 Şubat 2023 tarihinde bu bilgileri içeren bir kılavuz yayımladı. Bundan sonra, mükellefler belgelerine kılavuzdaki şartları karşılayacak şekilde karekod eklemeyen işletme sahipleri, cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak.
Başkanlık tarafından yayımlanan Karekod Standardı Kılavuzunda karekod üzerinde bulunması gereken bilgiler açıklanmış olup karekod bilgisinin e-Faturanın sağ üst köşesinde bulunması gerekmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle e-Fatura başta olmak üzere; e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu gibi birçok e-Belge ürününde karekod bulunması zorunlu hale geldi.
Yatay dikdörtgen şeklinde uzun kısa çizgilerden oluşan barkod sadece sayısal verilerin okunmasına imkan veririr. Karekod (QR) ise sayısal karakterlerin yanında harf ve simgelerin saklanmasına olanak tanıyarak birçok bilginin okunmasını sağlar.
E-İrsaliyeler, mal ve hizmet sevkiyatını belgeleyen dijital belgelerdir ve bu belgelerde, kolay erişim ve hızlı bilgi transferi için bir QR (Quick Response) kodu, yani hızlı tepki karekodu bulunur. E-İrsaliye QR kod, belgedeki temel bilgilere hızla erişebilmek için tasarlanmıştır.
e-Fatura Yerine Kağıt Fatura Kesmenin Cezası
Buna göre 2022'de 1000 TL olan ceza tutarı 2023'te aynı takvim yılı içerisinde her belge başına en az 2200 TL iken, her belge çeşidine toplam 1.100.000 TL olacak şekilde güncellenmiştir.
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş yaptıktan sonra, kağıt fatura düzenlemeniz söz konusu değildir. İlk geçiş tarihinden itibaren 7 gün içinde kağıt fatura düzenlenebilmesi mümkündür.
e-Belge Karekodlarında Bulunması Gereken Bilgiler ve Gösterimi. Kılavuzda belirtildiği gibi karekodlar elektronik belgelerin mutlaka sağ üst köşesinde yer almalıdır.
Bir malın sevkinde kesilmesi gereken belge olan e-irsaliye için gereken karekod bilgileri; gönderen ve alıcının VKN ile TCKN bilgileri, senaryo, irsaliye tipi, belge tarihi, belge no, ETTN ve fiili sevk tarihi, fiili sevk zamanı, taşıyıcı bilgileri VKN ve taşıyıcı plaka bilgisidir.
Karekod kullanım zorunluluğunun ne zaman başlayacağı ile ilgili açıklama ise 2023 yılının şubat ayında geldi. Duyurulara göre elektronik belgelerde karekod kullanım zorunluluğu 1 Eylül 2023 tarihinde başlıyor. Mükellefler, bu tarihe kadar gerekli düzenlemelerini yaparak karekod uygulamasına geçmek durumunda.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan duyuru kapsamında 01 Eylül 2023 tarihi itibariyle tüm e-belgelerin görsel tasarımlarına karekod QRCODE olması zorunluluğu getirilmiştir.
QR Kod Nerelerde Kullanılır? Karekodlar günümüzde en çok sosyal medya, güvenlik ve ödeme sistemleri gibi alanlarda kullanılır. Karekod çoğunlukla bir internet sayfasına güvenli yönlendirme yapmak amacıyla şirketler ve kullanıcılar tarafından kullanılır.
Karekod, Data Matrix adlı kare veya dikdörtgen biçimlerde basılabilen 2 boyutlu barkodun Türkiye'de kullanılan karşılığıdır.
dördüncü ayın başından itibaren. verilmek suretiyle) 01.07.2022 tarihinden itibaren e-İrsaliye Uygulamasına geçiş zorunluluğu olduğu bildirilenler, 01.07.2022 Kendisine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazılı bildirimde belirtilen süreler içinde e-İrsaliye uygulamasına dâhil olması gerekmektedir.
Türkiye'de e-İrsaliye kullanımı ile ilgili yasal zorunluluk 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamıştır. bir takvim yılı içindeki satış hasılatı tutarı 10 milyon TL aşan işletmeler için geçerlidir. Bu kriteri sağlayan işletmeler, e-İrsaliye düzenleme zorunluluğuna tabidir.
Özetlemek gerekirse e-Fatura Uygulamasına kayıtlı kullanıcılara düzenlenecek elektronik faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde elektronik faturanın kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçer.
e-Fatura uygulamasında GİB logosunun bulunması zorunludur. GİB logosu faturanın en üstünde ortada olmalıdır, yeri değiştirilmemelidir. e-Arşiv uygulamasında GİB logosu bulunması zorunludur. Bunun yanı sıra bir diğer zorunlu alan firma kaşe ve imza bilgisidir.
QR kodu (İngilizce: Quick Response) veya karekod, makinelerle okutulabilen bir matris barkod (iki boyutlu barkod) türüdür.
Banka/Kredi Kartıyla QR Ödeme
QR kod ile ödeme yapılan yerlerde bu işlem için POS cihazı kullanılır. İlgili personel, POS cihazından gerekli işlemleri yapar ve POS'un ekranında bir karekod belirir. Bu kodu telefonunuzun kamerasıyla okutarak POS'tan QR ile ödeme yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri