| Müddessir suresi 7 ayet.
Ömrü boyunca ,tutunduğu bir âyeti olmalı insanın. ''Rabbin hatırına sabret'' | Müddessir suresi, 17 "Sabır" İnsana önce zehir gibi olur, Fakat fıtrata yerleşince bal gibi olur.
Rabbinin hükümlerine karşı sabret. Rabbin için sabret! Rabbinin rızasını kazanmak için sabret (her şeye katlanarak mücadeleye devam et)!
Halit Ertuğrul on X: "Ve li rabbike fasbir.. "Rabbin hatırına sabret" | Müdessir Sûresi "Sabret; Allah'ın vaadi haktır." | Rum Sûresi, 30:60" / X.
Meal (Kur'an Yolu)
Yoksa sen, onların büyük çoğunluğunun gerçekten senin davetine kulak verdiklerini yahut doğru dürüst düşündüklerini mi sanıyorsun? Aksine onlar, başka değil, bir hayvan sürüsü gibidirler, hatta tuttukları yol bakımından daha da sapkındırlar.
İlgili 18 soru bulundu
TEFSİR: Göklerin ve yerin yaratılması ve bu yaratılışın her bir noktasında kendini gösteren akıl almaz ölçü, nizam ve muhteşem sanat güzellikleri en büyük azamet tezahürüdür. Bunlar, kendilerini yaratan Allah'ın ilim, irade ve kudretinin kemâlini gösterir.
Sûre, adını birinci âyette geçen “elMüddessir”kelimesinden almıştır. Müddessir, tıpkı bir önceki sûrenin adıolan müzzemmil gibi, örtünüp bürünen demektir. Sûrede başlıca, Hz. Peygamberintebliğ ve davetle görevlendirilmesi, müşriklerin ona karşı çıkmasıve onların cehennemle uyarılması konu edilmektedir.
Bu âyetlerde Allah Teâlâ Hz. Peygamber'e, “Ey örtüsüne bürünen!” diye hitap ederek artık insanları uyarmak için harekete geçmesini, rabbinin büyüklüğünü tanımasını, elbisesini temiz tutmasını ve kötülüklerden sakınmasını emretmektedir.
Her güçlükle beraber kolaylık vardır. Muhakkak ki zorlukla beraber bir kolaylık vardır. Şüphesiz her zorlukla beraber bir kolaylık da vardır. Demek ki, zorlukla kolaylık iç içedir ve her zorluk, o zorluğu aşacak güç ve kabiliyeti kendi içinde barındırmaktadır; yani, her zorlukla birlikte bir kolaylık vardır.
6,7. -Ey insan, seni yaratan ve seni düzenleyip, sana biçim veren, çok cömert ve bağışlayıcı Rabbine karşı seni aldatan nedir? Ey insan, pek lütufkâr olan Rabbine karşı seni aldatan ne? Ey insan! O sonsuz cömertliğin sahibi Kerîm Rabbine karşı seni aldatıp gururlu kılan nedir?!
“Vasbir li hukmi rabbike” Rabbinin hükmüne sabret. Rabbin bir konuda hüküm vermişse O Hakîm'dir, O'nun. bir muradı vardır.
41. Zulme uğradıktan sonra Allah yolunda hicret edenlere gelince, elbette onları dünyada güzel bir şekilde yerleştiririz. Ahiret mükafatı ise daha büyüktür. Keşke bilselerdi...
Rabbinin yoluna, hikmetle, güzel öğütle çağır ve onlarla olan mücadeleyi en güzel neyse onunla yap. Şüphesiz senin Rabbin, kendi yolundan sapanları en iyi bilendir. O, doğru yolda olanları da en iyi bilendir.
Sure, 56 ayetten oluşur. Mekke'de indirildiğine, iniş sırasına göre 4. sure olduğuna inanılmaktadır. Sure, ismini ilk ayette geçen ve "örtüsüne bürünen" anlamına gelen "el-Müddessir" kelimesinden almıştır.
âyetlerde ise hak ettikleri uhrevî ceza özetlenmiştir. 26. âyette geçen “sekar” kelimesi ateşin isimlerinden olup cehennemin ağır cezalık kısımlarından birini ifade ettiği belirtilir (bk.
Rabbinin büyüklüğünü an. Elbiseni tertemiz tut, maddî manevî kirlerden arın, Pis ve murdar olan her şeyden kaçın Verdiğini çok bularak minnet etme! Rabbinin yolunda sabret!
Ey bürünen (Müddessir)! Ey örtünüp bürünen (Peygamber)! 1- Bu bir deyimdir. Sorumluluk yüklenen, seslenilen, vahye muhatap olan, içine kapanıp toplumdan soyutlanan, yılgınlık gösteren” gibi anlamlara gelmektedir.
Müddessir sûresi, Kur'ân-ı Kerîm'de yer alan sûreler arasında 74. sırada bulunan ve 56 âyetten oluşan Mekkî bir sûredir. Adını ilk âyette geçen örtünüp bürünen anlamına gelen el-müddessir kelimesinden almıştır.
Maddi işlerde bereket, rızık bulmak için okunur. Okumaya devam eden kimsenin rızkı ummadığı yerden gelir. Bu sureyi sürekli okumak, Allah'u Teala gerek dünyaya ait olan, gerekse ahirete mahsus bulunan bütün güçlüklerini kolaylaştırır.
1: Yaratan Rabbinin adıyla oku! 2: O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır. 3-5: Oku! Kalemle (yazmayı) öğreten, (böylece) insana bilmediğini bildiren Rabbin sonsuz kerem sahibidir.
48,49. Rüzgarları gönderip bulutları yürüten, onları gökte dilediği gibi yayan ve küme küme yığan Allah'tır. Artık sen de aralarından yağmurun çıktığını görürsün. Allah'ın kullarından dilediğine verdiği yağmurla, daha önceden kendilerine yağmur indirilmesinden ümidlerini kesmiş oldukları için onlar seviniverirler.
30.Hakka yönelen bir kimse olarak yüzünü dine çevir. Allah'ın insanları üzerinde yarattığı fıtrata5 sımsıkı tutun. Allah'ın yaratmasında hiçbir değiştirme yoktur. 6 İşte bu dosdoğru dindir.
Rûm sûresinde müminlere cesaret veren bir girişten sonra Allah'ın varlığı, birliği, ilmi ve kudretiyle âhirete imandan söz edilmektedir. Sûrenin ilk âyetlerinde (1-7), daha önce başlayıp Mekke döneminde devam eden İranlılar ile Bizanslılar arasındaki savaşa değinilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri