Karanfilin en çok yakıştığı reçellerin başında ise, elbette portakal, elma ve şeftali reçelleri geliyor. Çilek reçeline de konulabilen karanfilin bir diğer kullanıldığı tarif ise, karpuz reçeli.
Çileklerinizi bir tencereye alıp üzerine şekeri ilave edin. Çilek reçeli yaparken ideal oranınız 1 kg çileğe 3 su bardağı kadar toz şeker diyebiliriz. Ancak çilekleriniz çok tatlıysa şeker miktarını azaltmanız da bir seçenek. Buradaki en önemli püf noktalardan biri şekeri ilave ettikten sonra 1 gece dinlendirmek.
Kışa saklanacak reçellerin şekerlenmemesi için içine limon ya da limon tuzu katılmalıdır. Böylece şekeri kestirebilirsiniz.
Kayısı, şeftali gibi tatlı meyvelere az; vişne, erik gibi ekşi meyvelere daha çok şeker koymalısınız. Kışın tüketmeyi planladığınız reçellerin şekerlenmemesi için içerisine limon ya da limon tuzu katabilirsiniz. Böylece şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
İlgili 19 soru bulundu
KABARTMA TOZU İLE ÇİLEK REÇELİ TARİFİ - ARTIK DAHA PARLAK REÇEL YAPMAK ÇOK KOLAY. Evet yanlış okumadınız Çilek reçelini kabartma tozu ile yapıyoruz. Benimde yeni öğrendiğim reçelin daha parlak olması için kullanılan bu reçel yapma yöntemin...
1 kilo çileğe 400 gr şeker yeter. Çilek çok kumlu bir meyve onun için bir kapta suda bekletmek gerekiyor ve bu işlemi bir kaç yapmak gerekiyor. Çilek yıkandıktan sonra suzulur bir kaba alınır üzerine şeker konulur ve kabın ağzı mutlaka kapatılmalı.
Reçel ve marmelatlarda şekeri kestirmek için limon suyu ya da limon tuzu sulandırarak kullanılır. Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır. Reçelin şekerlenmesini önlemek için “Kıvama gelen reçelin içine limon suyunu ekleyerek 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.”
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
Örneğin reçel yapılırken şeker ve meyve oranını dengelemek gibi. Bu oranlar ne kadar doğru konursa, reçeliniz o kadar uzun süre dayanır ve küflenmez. Ayrıca içine minik bir miktar limon tuzu ya da tereyağı ilave etmek, reçelinizin çok daha uzun süre dayanmasına da yardımcı olur.
1 kg çileğe 3 su bardağı kadar toz şeker ilave etmeniz yeterli. Şekeri bu şekilde tam kıvamında oluyor. Şekerini ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve 1 gece bekletin. Ertesi gün ocağın üzerine alın, ihtiyaç duyarsanız çok az miktarda su ilave edip kaynatmaya başlayın.
Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak. Yani sıcak denebilecek bir konumdayken koymak diyebiliriz.
Kalan çilekleri tencereye dökelim, kalan tüm toz şekeri üzerine döküp 1 saat şekerli olarak bekletelim. Süre sonunda tencereyi ocağa alalım. Ocağın altını yakalım, şeker eridikten sonra üzerine tereyağı ve kabartma tozunu katalım.
Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir. Reçelde köpüklenmeyi önlemek için güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir. Kuru ve serin yerlerde tutulduğunda reçelin ömrü uzayacaktır. Kapağı açıldıktan sonra reçellerin kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir.
Şimdi gelelim Çilek Reçeli Pişirmenin Püf Noktalarına; Çilek reçeli hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta birebir ölçü kullanmak. 1 kilo şeker 1 kilo çilek şeklinde de gidebilir 1 tas çilek 1 tas toz şeker şeklinde de.
Lezzetli bir çilek reçelinin en büyük sırrı mis kokulu, rengini güneşten almış, tadı yerinde tarla çileğidir. Bir de güneşte çektirerek kıvam almasını sağlamak. Böylece sanki kireçte beklemiş gibi tane tane, tadı kokusu ve kaynamadığı için bozulmayan ışıl ışıl rengiyle nefis bir reçel olur.
l Su dolu bir bardağa reçelden bir damla damlatın. Damla dağılmadan bardağın tabanına kadar inerse reçelinizin kıvamı uygundur. l Reçel kaynarken üzerinde oluşan köpük hafifçe kızarmış ve içindeki meyveler şeffaflaşmış ise reçeliniz olmuştur.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Çilekleri derin bir tencereye alın ve üstüne şekeri dökün. Bu durumda çilekleri ortalama 8-10 saat yani 1 gece civarı dinlenmeye bırakın. Sürenin sonundan çilekleri orta ateşte pişirmeye başlayın. Pişme esnasında ortaya çıkan köpükleri süzgeç yardımıyla sürekli temizleyin. 45 dakika kadar pişirme işlemine devam edin.
Olmazsa olmaz: Vanilya
Bu durum reçeller için de geçerli. Çilek, incir, elma, kayısı ve elbette ki süt reçelinin içine girebilen vanilya lezzeti, reçel baharatları algınızı adeta değiştirecek.
Tencerenin kapağı kapalı olarak şekere yatırılan çilek bir gece buzdolabında bekletilir. Ertesi gün suyunu salarak şerbetinde yüzen çilekler ocağa konulur. Pişirme esnasında üzerine tekrar su ilavesine gerek yoktur.
Ocaktan almadan 5 dk önce limon tuzunu ilave edin. Limon tuzu reçelin hem parlak görünmesini hemde şekerleşmesini önler.
Bu arada hazırlanan reçelin içine biraz limon tuzu, yarım aspirin, bir çay kaşığı tuz atılarak karıştırılır. Bu reçelin şekerlenmesini önlemek için yapılır. Sonra kaplardan alınan reçel bidonlara konulur, gerektiğinde alınarak yenilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri