Motora dolması gereken hava alınamadığında araç düzgün çalışmaz. İlk marşa bastığınızda aracın geç çalıştığını gözlemleyebilirsiniz. Eğer aracınız rölantideyken siz hiç gaz vermediğiniz halde rölanti değeri dalganıyorsa ve gerektiği gibi sabit kalamıyorsa gaz kelebeğinde bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz.
Gaz kelebeği neden bozulur? sorusu performans düşüklüğü yaşayan araç sürücülerinin aklına gelmektedir. Gaz kelebeği bozulma sebeplerinden en büyük olanı kelebeğin artık çok kirlenmesinden kaynaklanmaktadır. Düzenli olarak temizlenmeyen gaz kelebeğinde bozulmalar yaşanabilmektedir.
Sakın sökmeden temizlemeyin, biriken pislikleri motora yollarsınız, kucagınıza da almak istemiyorsanız tavsiye etmem!
Sürücü, gaz pedalına bastığında aracın tepkisi normalden daha az olabilir ve araçta gecikmeler yaşanabilir. Motor titremesi: Arıza aracın motorunda titreme veya sarsıntıya neden olabilir. Bu titreme, gaz kelebeği açılırken veya kapanırken daha belirgin olabilir.
Gaz kelebeği arızaları arasında en sık karşılaşılan arıza; gaz kelebeği konum sensörü arızasıdır. Gaz kelebeği adaptasyonunun bozulmasını, gaz kelebeği potansiyometresi arızası olarak da adlandırabiliriz. Tüm bu arızaları kısmen de olsa tamir edebilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Gaz Kelebeği Kirli Olursa Ne Olur? Gaz kelebeği düzgün bir şekilde ve belirli aralıklarla temizlenmezse kelebek yüzeyi yanmış yakıt ve kurum kaplayabilir. Aynı şekilde parçanın içi de kir dolabilir. Bu durum aracın içerisine girmesi gereken hava miktarının düzgün ayarlanamamasına sebep olur.
Oto gaz kelebeği, araç sahibinin araç hızını kontrol etmesine olanak tanıyan ve aracın hızını arttırmak veya azaltmak için kullanılan bir parçadır. Peki oto gaz kelebeği araç performansını etkiler mi? Evet, oto gaz kelebeği aracınızın performansı belirli ölçüde etkilemektedir.
Belirtiler; Düzensiz Rölanti Devri: Arızalı olan rölanti valfi tarafından gösterilen en büyük belirti yanlış rölanti devridir. Rölanti valfi, motoru sabit bir devirde tutmak için programlanır. Arızalanması halinde devrin düşmesine ya da aşırı yükselmesine neden olabilir.
Gaz kelebeği konum sensörü arızalandığında, gaz pedalı konum sensörü motor kontrol ünitesine sinyal göndermeyecek ve bu da gaz kelebeğinin eksik açılmasına neden olacaktır. Otopratik aracın tüm aksamları ile ilgili yaşadığınız sorunlara kalıcı ve etkili çözümler sunmaktadır.
Gaz kelebeğini, enjektörleri, valfleri, krank milini ve diğer motor parçalarını temizlemek mümkündür. Bu süreyi yağı değiştirmek için de kullanabilirsiniz. Gaz kelebeği temizliği, motorunuzun ömrünü uzatmanıza ve ayrıca maliyetli onarımlardan kaçınmanıza olanak tanıyan önleyici bir önlemdir.
150 TL - 1500 TL
En uygun Boğaz Kelebeği Temizleme fiyatları Armut'ta seni bekliyor. Profesyonel ve güvenilir Boğaz Kelebeği Temizleme hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Boğaz Kelebeği Temizleme fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Evet yapılabilir tabii ki ancak nasıl bir kir olduğuna bağlı olarak daha ideal çözümler de var.. Örneğin balata spreyi yağsız olmasından dolayı boğaz temizliği için daha idealdir.. WD40 ile temizledikten sonra yağını silmeniz gerekir yoksa tozlar yapışır hava akışını kötü yönde etkiler..
Benzinli araçlarda emme monifoldu ve gaz kelebeği bölgesinde tipik kirlenmeleri ve kurumları temizlemek için özel aktif solvent madde. Yağ, reçine, yapışkan vs gibi tüm kurumları ve kirleri çözer ve temizler.
Emme valfi ve gaz kelebeği alanlarındaki tortu ve pislikleri söker. Bu işlemle kalibre edilmiş matkap delikleri ve ağız adaptörleri de temizlenebilir. Katalitik konvertörler için uygundur. Motor durdurulduğunda, temizlenecek tüm parçalara püskürtün ve aktif maddenin 2-3 dakika boyunca tepkimesini bekleyin.
Gaz kelebeği, hava filtresinden sonra, emme manifoldundan önce, emme manifolduna bağlı olan genelde plastik bazen alüminyum olan hava giriş borusu üzerinde bulunur.
Gaz kelebeği ya da boğaz kelebeği; benzinli motorlarda emme manifoldundan silindirlere alınan hava miktarını ayarlamaya yarayan parçaya verilen isimdir. Gaz pedalına basma miktarına göre açılıp kapanan gaz kelebeği, silindirlere giren hava miktarını belirler.
Bu nedenle bağlantı yaparken gaz teli gevşek bir şekilde bağlanmamalıdır. Bu durumda ayar mekanizması bozulacağı gibi gaz pedalını kullanmakta zorlaşacaktır. Gaz teli değişimi gibi bakımı da önemlidir.
Aracın çalışabileceği minimum devir sayısına rölanti denir. Rölanti devri ayarsız olur ise motor kendini stop eder. Rölanti devrinin ayarı yüksek olursa yakıt fazla sarf edilir. Rölanti devri genellikle fabrika tarafından tespit edilir.
Gaz kelebeğinde, rölanti valfinde ya da konum sensöründe meydana gelen arızalar rölanti düşüklüğüne yol açabilmektedir. Ayrıca su sıcaklık seviyesini kontrol eden hareket müşüründe meydana gelen problemler de rölantinin düşmesine yol açabilmektedir.
Rölanti dalgalanması birçok sebepten kaynaklı olabilir. Özellikle bujilerin ve bobinlerin eskimesi neden olabilir. Bobin ve buji hortumlarında yıpranma eskime ve tıkanıklık olması durumunda rölantide dalgalanma olabilir. Gaz kelebeğinde kirlilik olması, egzoz valfının arızalanması olabilir.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Motorun içine ve dışına giden hava akışını daha iyi performans ve Egzoz Gazı Sıcaklığını (EGT) düşürün.
Gaz kelebeği yağlanması, genellikle aracın hava filtresinin değiştirilmesi veya temizlenmesi sırasında yağın filtre elemanından gaz kelebeğine sızmasıyla oluşur. Bu durumda, yağ gaz kelebeğinin mekanizmasını kaplayarak hareketini sınırlar ve böylece aracın performansını olumsuz etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri