Katılımcı Üye. Radarın hız ölçümü yapan kısmı radyo dalgaları ile çalıştığı için normalde gece gündüz bir önemi yok. Sizi görüğü yerde hızınızı ölçer. Otomatik plaka tanıma kısmında ise kameranın yanına yerleştirilmiş kızılötesi aydınlatma ile değişebilir bu mesafe.
Fakat Yargıtay 7. Ceza Dairesinin 08.07.2014 tarihli 2014/2954 esas 2014/14281 karar sayılı ilama göre seyir halinde bulunulan yerde radar uyarısı bulunmaması halinde trafik cezası kesilemeyeceğini içtihat etmiştir.
Evet, yukarıda açıkladığımız gibi radar gece ve gündüz fark etmeksizin sürekli çalışır. Radara yakalanmamak için gece yola çıkmak, artık işe yaramamaktadır çünkü emniyet birimlerimiz, 7/24 kamu görevi yaptığı için, radar uyarısı olan her yolda geceleri radar uygulaması yapma hakkına sahiptir.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
Radarlar, büyük ihtimalle yaz aylarındaki kontrollerde kullanılacak. Ülke genelinde trafiğin yoğun olduğu kara yollarında gece görüş radarları konuşlandırılacak. Yaklaşık 2 kilometre menzilli radarlar sayesinde gece aşırı hızdan meydana gelen trafik kazalarının en aza indirilmesi hedefleniyor.''
İlgili 36 soru bulundu
evet olur.
24 SAAT KONTROL
Mevcut sisteme göre, günlük her bir radar aracıyla gündüz 5 saat, geceise 3 saat olmak üzere toplam 8 saat hız denetimi yapan trafik birimleri, bundansonra 24 saat hız kontrolleri yapacak.
SMS olarak radar cezasını sorgulama işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi hattı üzerinden yapılıyor. TPC PLAKANO TESCİLTARIHI TCKKNO (VKNO) yazarak 1189'a gönderilen mesajlara, kısa süre içinde yine SMS olarak dönüş sağlanıyor.
Misal radar genelde arabanin onunde oldugu icin hep yonu karsidan gelene goredir. Bazen de yandan durur. Ama onu sizin gidis yonune bakan bir radar ise ancak siz gectikten sonra hizi tespit eder.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.
EDS sistemi trafikte yapılan ihlaller konusunda caydırıcı elbette. Bu sistem beyaz ışık teknolojisiyle çalışıyor. Bu şu demek; bu sayede gece karanlığında bile net görüntü elde etmek ve plaka tespiti yapmak mümkün.
Yargıtay da konuyla ilgili emsal kararlarında özellikle radar uyarı levhası olmaksızın kesilen para cezalarının hukuki dayanaktan yoksun olduğuna işaret ederek para cezalarını kaldırmaktadır.
radar olduğu nasıl anlaşılır sorusuna cevaben: yolun sağında Trafik ekibinin yanında az önce sizi hızla geçen araçları ceza yerken gördüğünüzde anlaşılır diyorum.. - Hız koridorları vardır yani siz ilk koridora girdiğiniz andaki saat ile koridorun sonunda geçtiğiniz saat deki zaman farkı dikkate alınır.
Radar cezası 3 ila 7 gün arasında e-Devlet'ten görülebiliyor. Radar cezası sorgulama işleminizi yapabilmek için e-Devlet'te bulunan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Hız sınırının %10 ile %30 oranında aşılması halinde 951 TL, Hız sınırının %30 ile %50 oranında aşılması halinde 1979 TL, Hız sınırının %50 ve üzeri oranında aşılması halinde 4064 TL ceza kesilmektedir.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Hakimlik, 'Hız İhlal Tespit Donanımları Muayene Yönetmeliği' 7'nci maddesinde hız tespit donanımlarına ilişkin maksimum izin verilebilir hata değerlerinin +/- yüzde 2 olarak uygulanabileceğinin altını çizdi.
YÜZDE 30 AŞANA 488 TL CEZA
Radar ve lazer tabanlı hız ölçüm sistemleri, 2-3 km/saat hata payı içerdiğinden cezası düzenlenen sürücünün gerçekteki hızı ile radar ölçümü sonucunda ortaya çıkan hızı eşit olmayabilir. Bu hata payları ölçüm yapılan yer, ölçüm yapılan cihaz, çevresel faktörler gibi nedenlerle oluşmaktadır.
Radar cezaları, 3-7 gün arasında e-Devlet sistemi üzerinde görülebiliyor. Turkiye.gov.tr sayfası üzerinden giriş yaparak “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bölümünden kesilen cezaya ulaşabilirsiniz.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Gece ve gündüz yapılan "gezici radar" uygulamasında hız sınırını aşan sürücüler telsizle polis kontrol noktasına bildiriliyor ve durdurulan sürücüye ceza kesiliyor.
Günümüzde gelişen radar ve kamera teknolojisi ile araç kullanırken telefonla konuşan sürücüler tespit edilir bu ve sürücülere ceza verilir.
Trafikte bolca gördüğümüz EDS Kameralarından tahmin ettiğiniz gibi yakında yavaşlamanız sizi kurtarmıyor. EDS Trafik Radarları, 800 metre hatta yol düzse 1000 metre mesafeye kadar hız ölçümü yapabiliyor. Bildiğimiz trafik radarlarıysa 3000 metreye kadar arabanın hızını ölçüyor. Bunun için açık alan olması yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri