İslami köktendincilik veya radikal İslamcılık, İslam dininin temellerine dönmek anlamına gelen, dinin temel elemanlarını sosyal hayata egemen kılmak amacındaki hareketlere verilen ad.
Radikal İslam diğer dinlere karşı tolerans göstermeden ve laiklik karşıtı olan bakış açısıdır. Diğer ismi de Köktendinciliktir. Bu terim Kitab-ı Mukaddes ile ortaya çıkmıştır.
köktendincilik veya Radikal İslam, İslami kavramların uç derecede muhafazakâr yorumu için kullanılmaktadır. İslami köktendincilikte Kur'an'ın ve hadislerin yoruma yer bırakmadan, tam anlamıyla kelimesi kelimesine uygulanması esastır.
Radikal İslam veya İslami aşırıcılık, demokrasiye, w:hukukun üstünlüğüne, bireysel özgürlüğe ve farklı inanç ve inançlara karşılıklı saygı ve hoşgörüye karşı çıkan herhangi bir İslam biçimi olarak tanımlanmıştır.
İslamcılık (siyasal İslam ya da İslami köktencilik), modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir.
İlgili 29 soru bulundu
İslam dünyasında liberalizm ve ilerlemecilik, İslami anlayış ve pratik konusunda önemli bir ilerici düşünce birikimi oluşturan kendini bildiren Müslümanları içerir. Bu çalışmalar bazen "ilerici İslam" olarak adlandırılır.
Ilımlı İslam, aşırı görüşleri reddeden modernist İslam yorumlarına Batı'da verilen ad. Cihatçı radikal İslam yorumları ile karşıt anlamlı olarak kullanılır.
Radikalizm başlı başına aşırı bir siyasi görüşe inanmak veya aşırı bir siyasi görüşü desteklemek olabileceği gibi, aşırı olmayan veya aşırı bir görüş olarak doğmamış bir siyasi düşünceyi aşırı unsurlarla yeniden ele almak olabilir. Aşırılık anlayışı subjektif olabileceği için radikalizm görüşü de subjektif olabilir.
Şu halde İslamofobi kelime olarak “İslam korkusu” anlamına gelmektedir. Ancak kavram olarak ise, en genel anlamda, Batı dünyasında görülen İslam ve Müslümanlara karşı duyulan “irrasyonel” bir korku ve fobi olarak tanımlanabilir.
Kur'an, İslam peygamberi Muhammed'e Allah tarafından melek Cebrail aracılığıyla gönderildiğine inanılan kutsal kitaptır.
Optimar'ın 2019'da yaptığı ankete göre Türkiye nüfusunun %89,5'u Müslüman'dır. Müslümanların %74'ünü Sünniler oluştururken, Alevi kesimin genel nüfusa oranı %12,5'tur. Diğer Müslüman toplulukların (Caferiler, Nusayriler ve On İkiciler) nüfusa oranı ise %3'tür.
Bazen modern Selefilik olarak da adlandırılan İslami modernizm, İslam inancını milliyetçilik, demokrasi, medeni haklar, rasyonellik, eşitlik ve ilerleme gibi modern Batı değerleriyle uzlaştırmaya çalışan ve “ilk Müslüman ideolojik tepki” olarak tanımlanan bir harekettir.
19. yüzyılda söz konusu düşünce akımlarının öncüleri olarak Cemaleddin Efgânî Muhammed Abduh, Tunuslu Hayreddin Paşa, Emir Şekip Arslan, Said Halim Paşa, Bediüzzaman Said Nursi, Eşref Edib ve Mehmet Âkif gibi dönemin fikir ve siyaset adamları ön plana çıkmıştır.
Radikal, kökten veya köktenci anlamlarına gelen bir sıfattır. Bu kelime, genellikle bir fikir, politika veya hareketin mevcut düzeni veya normları derinden etkileyen veya kökten değiştiren bir şekilde ilerlediğini ifade etmek için kullanılır.
Sahip olunan düşünce yapısından bağımsız olarak, bir varoluş yorumunu üstün ve mutlak olarak algılıyor olmak, zihinsel bir tutulmadır. Bu konuda sahip olunan obsesyon, kişiyi doğru değerlendirmekten uzaklaştırmaktadır.
Fransızca kökene sahip bir sıfat olan radikal sözcüğü, etimolojik şekilde kök manasına gelen radix kelimesine ''alis'' ekinin getirilmesi ile beraber oluşturulmuştur. Kelime manası olarak kökene bağlı, köklü ve temele dayalı anlamlarını taşır. TDK'ya göre radikalin anlamı, ''kökten'' olarak açıklanmaktadır.
İslamofobi, kelime anlamı olarak "İslam korkusu" demektir. İslam dinine ya da Müslümanlara karşı duyulan nefret, ayrımcılık, düşmanlık ve kin besleme anlamına gelir.
İslâm kelimesinin kökü “s-l-m” ( س -ل -م ) harflerinden oluşup, selâm, müslüman, es-Selâm, teslim, vb. kelimeler de aynı kökten türemiştir. Bu kök son ilahî dine ismini vermekle kalmayıp, diğer türevleriyle birlikte Kur'ân-ı Kerîm'in anlam haritasında merkezi bir konumda yer tutmuştur.
İslamofobi, oldukça yakın zamanlı bir olgu. 11 Eylül saldırıları ile ortaya çıktı. Tanım olarak kabaca, batı ülkelerinde İslam ülkelerine ve müslümanlara yönelik hissedilen korku demek. Nedeni de 11 Eylül saldırıları gibi çeşitli İslami temelli terör örgütlerinin şiddet içeren eylemlerde bulunması.
Tarihsel olarak radikal terimi bir moleküle ekli olan ve kimyasal tepkimede değişmeyen kısımları için kullanılırdı. Günümüzde bunlar için fonksiyonel grup terimi kullanılmaktadır. Örneğin, metil alkolün bir metil radikali ve bir hidroksil radikalinden oluştuğu söylenirdi.
Radikal kelimesi, bir siyasi partiyi ya da anlayışı aşırı şekilde desteklemek anlamında kullanılacağı gibi, bir siyasi fikri kökten ele almak ve güncellemek manasında da kullanılmaktadır. Alışılmamış ve daha önce denenmemiş kararlara radikal karar denir.
Genellikle dini, siyasi ve toplumsal konuların vurgulanmasında radikal kelimesinden istifade edildiği görülmektedir. Radikal kelimesinin kökünden gelen radikalizm ise toplumsal değişim ve toplumsal normların değiştirilmesi anlamlarına gelmektedir.
islami değerleri sayısal metriklerle ölçmeye/ifade etmeye çalışan kişi. ölçmek, bir etiket yapıştırmak, bir kalıba koymak, yani kısaca sayısallaştırmak, sayısallaştırılan şeyi yönetilebilir bir forma sokarak siyasetin nesnesi haline getirmektir ve onun için bir taraf belirtmektir.
Bu bağlamda Osmanlılarda ilk kez Genç Osmanlılar arasında gündeme gelen İslamcılık düşüncesi II. Abdülhamit döneminde pragmatik bir politika unsuru olarak değerlendirilmiştir (Guida ve Çaha, 2013: 563).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri