Kışlık domates konservesi neden bozulur? Isıl işlemden önceki mikrobiyal bozulmalar: Konservelerde ısıl işlemden önce hastalıklı, çürük vb. ham maddenin ayıklanması, yıkama, haşlama gibi işlemler ürünün mikroorganizma yükünü azaltır. Eğer ısıl işlem gecikirse mikroorganizma sayısı artar ve bozulma başlar.
5- Yaptığınız konserveleri, direkt güneş ışığına maruz kalmayacağı, ısı kaynaklarından ve nemden uzak bir dolapta saklayabilirsiniz. Bu koşullar sağlandığında, konserveleriniz, lezzetlerini koruyacak ve bakteri üretimini durduracaktır.
Bozulmuş konservelerde; Kutuda oluşan gaz bombaj yapar, kutunun dış görünüşü bozulur. Kutudaki gıda ezilmiş, parçalanmış görünümdedir. Köpürme ve ekşime görülür.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Konserve ürünlerin tüketiminden sonraki 12-72 saatte başlayan bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, bulanık görme, çift görme, kas zafiyeti, solunum sıkıntısı gibi durumlarda mutlaka en yakın sağlık merkezine başvurulmalı ve hekime şikâyetler anlatılırken konserve tüketildiği belirtilmelidir.
Evde yapılan açılmamış domates sosu konservesi veya domates sosu kavanozu ne kadar dayanır? Domatesler yeterince kaynadıysa, kapaklar hava almadıysa, serin ve kuru bir yerde saklanmışsa oda sıcaklığında bile iki yıla kadar dayanabilir. Elbette daha güvenlisi ilk altı ay içinde kullanmaktır.
Konserve ürünlerin tüketiminden sonraki 12-72 saatte başlayan bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, bulanık görme, çift görme, kas zafiyeti, solunum sıkıntısı gibi durumlarda mutlaka en yakın sağlık merkezine başvurulmalı ve hekime şikâyetler anlatılırken konserve tüketildiği belirtilmelidir.
- Güvenli ve sağlıklı konserve yapımında sıcaklık derecesi ve uygulama süresi önemlidir. Isıtma süresi besinin asit miktarına bağlıdır. Domates gibi asit oranı yüksek sebzeler ortalama 15-20 dakika kaynatılmalıdır. Sebzeler parçalandıktan sonra pişirme işlemi yapılmalıdır.
Kapakları iyice yıkandıktan sonra kaynar suda bekletip, iç kısmına el değmeden iyice kurumaya bırakılmalıdır. Konservede kapaklar sıkıca kapatılabilmesi için kapaklar ve kavanozlar tam uyumlu olmalıdır. Sıkı kapanmayan kapak nedeniyle kavanoz hava alır ve sızıntılar olur, içine koyduğunuz ürün kısa sürede bozulur.
Bir iki gün kontrol edin. Kapak içine doğru çökük ise vakumlanmış demektir. Kapakları açmakta zorlanıyorsanız konserveleriniz olmuş demektir. Eğer kapak kolayca açıldıysa malzemeyi tekrar kaynatıp konserve yapmayın, buzdolabına kaldırıp 1-2 gün içinde tüketin veya yine buzdolabı poşetine koyup buzluğa atın.
Güneşte veya ipte kuruttuğunuz domatesleri, cam kavanoza alın ve ağzını kapatın. Domatesleri serin, kuru ve güneş görmeyen bir ortamda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Kışlık Konserve Menemen İçin Malzemeler :
250 gr yeşil sivri biber. 1 yemek kaşığı tuz. 1/2 çay bardağı zeytinyağı
Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor. Beri yandan içerik kapak ve kavanoz arasına hafifçe sızarak kapağın yapışmasına yardımcı oluyor ama esas soğuma gerçekleşince vakum etkisiyle negatif basınç sağlanıyor. Konservenin serin bir yerde, tercihen buzdolabında saklanması gerekiyor.
Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz.
Konserve yaparken kavanozları sıcak ve soğuk olmak üzere iki farklı şekilde doldurabilirsiniz. Sıcak usulle doldurma: Sebze ve meyveler kavanozlara koymadan önce sıcak su yada şurup içinde kaynatılır. Daha sonra süzülerek kavanozlara doldurulur ve üstlerine tuzlu su ya da şurup eklenir.
Cam kavanozlar bir kez daha kaynatılarak kullanılabilir ancak kapaklar asla bir kez daha kullanılmamalıdır.
Hastalık enfekte besin alınmasından 18-38 saat sonra ortaya çıkar,kuluçka süresi 4 saat ile 8 gün arasında değişmektedir.
Bulanık görme ve çift görme, ağız kuruluğu, konuşma ve yutkunmada zorluk çekme, kalp atımında azalma, tansiyon düşüklüğü, nefes alıp vermede zorluk, diğer kasların zayıflığı, ağrılı şişmeler, ciltte beklenmedik renk değişiklikleri, terleme bozuklukları, karın ağrısı, bulantı, kusma ve kabızlık genel belirtileri ...
Konserveleri normal tencerede de kaynatabilirsiniz. Bunun için kaynatma süresi 30 dakikadır. Eğer konservelerin aralarında çok boşluk olursa birbirlerine çarpmamaları için aralarına mutlaka bez koyun. Daha sonra tencereyi ocaktan alın.
Konserve yapacağınız yiyecekler için sağlam kavanozlar bulundurmalısınız. Aksi halde herhangi bir çatlak ya da sızıntı durumunda kavanozunuz hava alacağı için içindeki sebze ya da meyveler bozulabilir. Evde konserve hazırlarken mutlaka cam kavanoz ve yeni kapaklar kullanılması gerekiyor.
Domatesler kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Ardından tuzunu ekleyin ve bir tahta kaşık ile karıştırın. Yaklaşık 20 – 25 dakika kısık ateşte, domateslerin fazla suyu uçup, sos kıvamına gelene dek pişirin.
Unutmayın vakumlanması için kavanozları domatesler çok sıcakken doldurmalısınız. Ellerinizin yanmaması için havlu ya da fırın eldiveni kullanabilirsiniz. Kavanozların ağzını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip bir gece bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri