Tarih. Batıya göre 1896'da, Henri Becquerel ilk olarak uranyum tuzunun görünmez ışınlar yaydığını fark etmiştir. İki sene sonra Marie Curie ve eşi Pierre Curie uranyum ile deney yaparken benzer ışınlara rastlamışlardır. Bu deneyde polonyum ve radyum oluştuğunu görmüşlerdir ve bu iki elementi ilk keşfedenler olmuşlardır ...
Marie Skłodowska Curie (Lehçe telaffuz: [kʲiˈri]; Fransızca telaffuz: [kyʁi]; doğum Maria Salomea Skłodowska, d. 7 Kasım 1867 – ö. 4 Temmuz 1934), radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.
Temmuz 1898'de Curie çifti, yeni bir radyoaktif element olan uranyumun radyoaktif bozunmasından ortaya çıkan polonyumu bulduklarını açıkladılar. Bu arada maddenin adını da, Marie'nin anavatanı Polonya'dan esinlenerek koymuşlardı. Durmadılar ve Eylül 1898'de doğal radyoaktif element radyumu bulduklarını duyurdular.
7 Kas 1867 - 4 Tem 1934
Uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti. Toryumun radyoaktif özelliğini buldu ve radyum elementini ayrıştırdı. 1903 Nobel Fizik ödülü, 1911 Nobel Kimya ödülü sahibi ve radyoloji biliminin kurucusudur.
Pierre Curie (d. 15 Mayıs 1859, Paris - ö. 19 Nisan 1906, Paris), Fransız fizikçi, kristalografi, manyetizma, piezoelektrik ve radyoaktivite alanlarında öncü Fransız bir fizikçiydi. Kimyager eşi Marie Curie ile beraber 1898 yılında radyum elementini buldu.
İlgili 23 soru bulundu
Nobel Ödülü'nü kazanan ilk kadın bilim insanı olan Marie Curie'nin hayat öyküsünü çizgi roman hâline getirdik.
radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalar ile 1903 Nobel. Fizik Ödülü ve 1911 Nobel Kimya Ödülü olmak üzere, iki Nobel birden alan ilk bilim insanı oldu.
Albert Einstein (Fizik, 1921) ve Marie Curie (Fizik, 1903 ve Kimya, 1911), Nobel Ödülü almış iki tanınan bilim insanı.
Marie Curie, bu konuda çok çalıştı ve radyum ile polonyum adında iki yeni element keşfetti. Bu, bilim dünyasında çok büyük bir olaydı ve hem fizik hem de kimya dalında Nobel Ödülü kazanan ilk kadın oldu! Marie Curie, bilime olan tutkusunu hiç kaybetmedi.
Curie and Poincare 1911'de Solvay konferansı sırasında 1911 yılında radyum ve polonyumun keşfi ve araştırılmasındaki rolünden ötürü Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Böylece tarihte 2 Nobel ödülüne sahip ilk kişi o oldu.
Marié Curie bu buluştan sonra, 4 Temmuz 1934 tarihinde Sallanches yakınları, Fransa'da radyoaktif ışınların sebep olduğu kan kanserinden öldü.
Marie Curie Paris Sorbonne üniversitesinde eşi Pierre Curie ile birlikte yaptıkları laboratuvar deneyleriyle doğal radyoaktif Polonyum ve Radyum elementlerini 1898”de buluyorlar. Bu buluşları 1903'de Nobel Fizik Ödülü'yle taçlandırılıyor.
Kurşun radyasyonu en az geçiren metal olması nedeniyle bu ışınlardan korunmada, renkli televizyon tüplerinin yapımında ve mühimmat imalinde de önemli miktarlarda kullanılmaktadır.
Hastaya verilen radyoaktif madde vücuttan, başta idrar ve tükürük salgısı olmak üzere tüm vücut sıvılarıyla atılır. Özellikle ilk 24 saatte verilen radyoaktif madde %50-80 oranında idrarla atılır. Bu nedenle tuvalet temizliğine çok dikkat edilmesi gereklidir.
Üstün zekaları ile adlarını tarihe yazdıran birçok isim var. Albert Einstein IQ'su 160,Newton'un IQ'su 190 olarak biliniyor. Dünya tarihinde IQ'su 250-300 arasında olduğu söylenen ismi çok da bilinmeyen biri var o kişi William James Sidis.
1. Albert Einstein. Einstein 6 yaşına kadar konuşamamıştı. Okumayı söktüğünde ise 9 yaşındaydı.
Harvey, Einstein'ın beynini sefer tasına koyarak evine götürdü ve yıllarca kavanozda sakladı. Albert Einstein'ın beyninin sefer tasına konularak çalınmasıyla başta ailesi olmak üzere herkes şoka girdi. Beyni iade etmeyen Thomas Stoltz Harvey işinden kovuldu.
”. "bilimin babası" olarak kabul edilen, Sokratizm öncesi filozofu olan, Thales (MÖ 640-546) doğal olaylar için doğaüstü olmayan açıklamaları öne süren ilk kişi oldu.
Tüm bu çalışmalardan ötürü Galileo'ya astronomi biliminin babası ve modern fiziğin babası denilmektedir. Stephen Hawking Galileo'nun modern bilimin doğuşuna çok büyük katkıları olduğunu söylemektedir.
Nobel Ödülü kazanan ilk kadın, 1903 yılında eşi Pierre Curie ve Henri Becquerel ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Marie Curie'dir. Curie ayrıca birden fazla Nobel Ödülü kazanan tek kadındır. 1911'de Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Gitanjali Rao, bu yılın 3M Genç Bilim İnsanı Yarışması'nı kazarak ABD'nin ödül alan en genç bilim insanı oldu. Gitanjali Rao, bu yılın 3M Genç Bilim İnsanı Yarışması'nı kazarak Amerika Birleşik Devletleri'nin ödül alan en genç bilim insanı oldu.
Hatice Nüzhet Gökdoğan, 14 Ağustos 1910 tarihinde İstanbul'da doğmuş olan önemli bir Türk gökbilimci ve akademisyendir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk bilim kadınlarından biri olarak kabul edilir ve Türk akademik dünyasında iz bırakmış birçok başarıya imza atmıştır.
Safiye Ali: İlk Türk Bilim Kadını
Türkiye'de bilimsel alanda faaliyette bulunan ilk kadınlardan biri Safiye Ali'dir. Almanya'da eğitim gören Safiye Ali, ilk Türk kadın hekim olarak tarihe geçer.
Kurşun: Kurşun, gama radyasyonunu engellemek için yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Kurşun, yüksek yoğunluğa sahip olduğu için gama radyasyonunu emebilir ve geçmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle kurşun plakalar veya kurşun şapka gibi koruyucu ekipmanlar radyasyona maruz kalan kişilerin korunmasında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri