Radyatörün hava yapması: Antifiriz veya su değişimi sonrası radyatör hava yapabilir. Silindir kapağının çatlaması veya kapak contasının yanması da hava yapmasına neden olmaktadır. hava yapan radyatör de motorun aşırı ısınmasına neden olarak hararet yapmasını tetikleyebilir.
Radyatörün Hava Yapması
Hava yapan radyatör, motorun aşırı ısınmasına sebep olarak harareti tetikleyebilir.
Soğutma sıvısı olarak görev yapan saf su veya antifrizli su, motorun parçalarının arasında dolaşarak ısınan kısımların soğutulmasını sağlar. Bu suyun bitmesi, parçaların soğumaması anlamına gelir. Dolayısıyla soğutma sıvısı bittiğinde kısa süre içerisinde araba hararet yapar.
Motorun hararet yapmasının ilk nedeni araçların içerisinde bulunan soğutma sıvısının azalmasından kaynaklanır. Motor çalıştıkça motoru soğutmak için araçlarda soğutma sıvısı vardır ve motoru soğutmakla görevlidir. Bu sıvı azaldığında motor hararet yapabilir. Soğutma fanı bozulunca motor hararet yapabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Her şeyden önce araç hararet aracınızı güvenli bir şekilde kenara çekmeniz gerekiyor. Ardından, aracınızı durdurun ve motorun soğumasını bekleyin. Acele ile hareket ederek aracın radyatör kapağını açmayın. Biraz bekleyin ve sürede soğukkanlılığınızı koruyun.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
Bu durumda gereken müdahale yapılmazsa çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Motordan dumanlar çıkması, araç parçalarının hasar görmesi, conta yakması ve hatta motor hasarına bile yol açabilir.
Hararet Nedeniyle Yolda Kalmamak İçin Bunlara Dikkat Edin!
Zira araba hararet yaparsa motor ve motora bağlı parçalarda hasar oluşabilir. Bilindiği üzere motor arızası ve motor parçası değişimi de hem çok masraflıdır hem de motor ve motor parçası değişimi aracın değerini düşürür.
Hararet gerçekleştiğinde, aracın ön kısmından belirgin şekilde buharlar çıkar. Veya aracınızın ön panelinde bulunan göstergede de görebilirsiniz. Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90'ı geçmemesi gerekir.
Aracınızın radyatörü kireç yapmış ya da olumsuz hava şartlarından dolayı kirlenmiş olabilir. Bu gibi durumlarda radyatörü tazyikli su ile yıkanması gerekmektedir. Radyatör hortumunda kaçak olması da bu duruma neden olabilmektedir. Diğer bir neden ise soğutma fanındaki arıza kaynaklı olabilir.
Peteğinizin tıkalı olup olmadığını teyit etmek için motor kaputunuzu açarak kalorifer sistemine giriş ve çıkış hortumlarını bularak hortum sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu durum, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlamına gelir.
Radyatör peteği tıkalı olan bir araçta hararet göstergesinde ani yükseliş olması ihtimali artar. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, motor henüz sıcaklığını kaybetmemişken soğutucunun kapağını açmak yerine motorun soğumasını bekleyip öyle müdahale etmek daha doğru olacaktır.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Aracınızın hararet müşürü arızalandığında hararet göstergesinde motor sıcaklığını size yanlış gösterir yani motor sıcaklığınız 80 derece iken bu müşür arızalıysa gösterge de 60 olarak yada 110 olarak gösterir bu da sizin araçta bir sorun olduğunu düşünmenize sebep olmaktadır.
Termostatın Açık Kalması:
Motor içerisinde bulunan termostat açık kaldığı zaman soğuk havalarda aracınızın motoru stabil sıcaklığa gelemez özellikle de uzun yolda aracınızın kaloriferini kullanamazsınız.
Hararet Göstergesi Kaçta Olmalıdır? Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bu değer 100 dereceyi bulabilmektedir.
Genel olarak 90 derece olması halinde çalışmaya başlar ve motoru soğutmaya başlar. Fan müşürünün 90 derece altında gözlemlendiği durum genel olarak iki kademeli sistemlerdir. Biri 80 derecede çalışarak motoru soğuturken diğeri ise 100-110 derece de çalışmaktadır.
Soğutmanin yetersiz geldiğine işaret.
Motor sıcaklığı sonsuz, sınırsız bir ısı kaynağı değildir. Termostatınızda bir sorun olmasa bile kaloriferi açınca motorun ürettiği ısıdan fazlasını çekiyorsanız motor sıcaklığı düşecektir.
Harareti En İyi Ne Keser? Vücudu hararetten korumak için en iyi seçenek, su içmektir. Su, içerdiği mineraller ile hararete en fazla direnen içeceklerden biridir. Bu yüzden sıcak havalarda bol bol su içmek gerekir.
Araç hararet yaptığında genleşme kapağı ve ya radyatör kapağı kesinlikle hemen açılmaz. Bu kapakları açarsanız soğutma sistemindeki basınç yüzünden kaynar su kapaklardan fışkırır. Hem kendinize zarar vermiş olursunuz hem de soğutma sıvısını eksiltmiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri