Aracınız hareket hâlindeyken aracının motorunun da ısısı yükselmektedir. Burada radyatörün görevi ise ısıyı dengelemek ve motorun hararet yapmasını engellemektir. Ancak radyatörde bir arıza, tıkanma oluşmuş ise ısı yükselecektir.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Çökmüş olan bu birikintiden ötürü tıkanan borular, peteklerin yeteri kadar ısınmamasına ve bununla beraber ısıyı yaymamasına neden olur. Eğer kalorifer petekleri bu kirlerden ve birikintilerden arındırılıp temizlenmezse, evdeki uygun ısı elde edilemez.
Kalorifer peteği tıkandığında aracın motoru tarafından ısıtılan sıcak su peteğin içinde gezemez ve aracınızın kaloriferi ısıtmaz. Tıkanmaya en büyük sebep araçta antifrizli su karışımı kullanmamak yada eksildiği için sürekli su tamamlanarak antifriz konsantrasyonu azalmış soğutma suyudur.
bu şekilde kullanmak sakıncalıdır aracı çünkü bu kadar kirli bir sudaki tortular(pislik ve artıklar) motor soğutma suyu kanallarını tıkayıp motora zarar verebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Halk arasında sıklıkla bahsedilen, konuda budur, peteklerin üstü iyi ancak altları buz gibi. kombi temizleme makinası ile petek temizleme işleminin genelde iki yıl ara ile yapılması tavsiye edilir.
Rezistans çalıştırılarak depodaki su ısıtılır. Oto radyatör temizleme makinesinin deposuna oto radyatör temizleme sıvısı eklenir. Makine yardımıyla yapılacak kimyasal işlem ortalama 45 dakika boyunca makine ve radyatör arasında dolaştırılmalıdır. Kimyasal madde ile yapılan işlem bittiğinde, durulama işlemi tekrarlanır.
Petek havası alınmazsa ne olur? -Petek havası alınmadığı zamanlarda peteklerin içerisinde su her bölgeye yayılamaz ve peteğin bazı bölgelerinde ısınma sorunu meydana gelir.
Kalorifer peteğinin aralarını ve arkasını önce elektrikli süpürge ile temizledikten sonra ardından bir sopaya bez geçirerek silin. Peteğin önünü ise sabunlu su ve temiz bez yardımı ile temizleyin. Ardından kuru bir bez yardımı ile kurulamalısınız. Bu sayede kaloriferleriniz paslanmaz.
Kalorifer eğer ısıtmıyorsa radyatörde su kalmamış demektir. Bu da aracın hararet yapmasına neden olabilir.
Motor sıcakken alüminyumda ısınacağından oto radyatör temizleme sıvısındaki kimyasal maddenin zararı neredeyse 10 kat fazla zarar verir. Suyun dolaştığı her yere zarar vereceğinden oto radyatör temizleme işlemi motor mutlaka soğukken yapılmalıdır.
Radyatör ömrü yaklaşık 20-30 yıl olduğu için bu süre dolmadan önce ortaya çıkan kaçaklarda tetikleyen gizli sorunlar olabilir ve hem radyatör arızası tekrarlanır hem de aracın diğer parçalarının da zamanla bozulmasına neden olabilir.
Ürün içeriği soğutma suyuna eklenir. Kalorifer sıcak konumda açılır. Araç 30 dakika çalıştırılır. Ardından çözülen kirler durulanır.
Elektrikli radyatörlerin iç kısımlarında ısıyı korumak amacıyla yağ kullanılmaktadır. Yağlı radyatör, ısıtmayı sistem içerisinde gezen yağ sayesinde gerçekleştirmektedir. Elektrikli yağlı radyatör, ısı enerjisini uzun süre koruyarak ortamın uzun süre sıcak kalmasını sağlar.
Radyatör Tıkayıcı
Tıkayıcının görevi, içerisinde bulunan küçük parçacıklar ile delikleri tıkayıp su kaçmasını engellemektir.
Purjör anahtarı veya kısa bir düz tornavida
Eğer açtığınızdan bölümden hava geliyorsa peteğinizde hava var demektir. Hava bittikten sonra su gelmeye başlar su geldiği anda anahtarı saat yönünde çevirip kapatın peteğinizin havası alındı demektir. Radyatörden direkt su geliyorsa hava almanıza gerek yoktur.
Peteklerin Havası Kombi Çalışırken mi Alınır? Kombi kitapçığında peteklerin havası alınırken kombinin kapalı olması önerilir. Ancak kombi açıkken de hava alma işlemi gerçekleştirilebilir.
3 – Havası alındığı halde ısınmayan petek var ise burada da petek kanalları tıkanmıştır. Bu durumda peteklerin ısınmama sebebi petek kanallarına sıcak su girip dolaşamadığı içindir. 4 – Peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz bu husus da genelde tıkalı petek kanallarına dayalı ısınma sorunu yaşanır.
Motor Hararetinin Yükselmesi
Burada radyatörün görevi ise ısıyı dengelemek ve motorun hararet yapmasını engellemektir. Ancak radyatörde bir arıza, tıkanma oluşmuş ise ısı yükselecektir. Bu ısı yükselmesinin sebebi radyatör ise aracınız yokuş aşağı doğru hareket etse bile motor soğumayacaktır.
Radyatörü Temizle!
Soğutma suyu olarak da bilinen radyatör suyu; motorda aşırı ısınma ve aşınmayı önleyici etki gösterir ve temasta bulunduğu parçaları yağlayarak motorun sağlıklı bir şekilde çalışmasına olanak tanır. Dolayısıyla radyatörün 2 yılda bir radyatör ızgarasının da her 20.000 km'de bir temizlenmesi gerekir.
Normal Radyatör Yıkama
Bu, sistemin parçalarının bozulmasına ve düzgün çalışmamasına neden olabilir. Sistem yıkandıktan sonra yeni soğutma sıvısı eklenecektir. Radyatör temizliğinin ne sıklıkta yapılması gerektiği elbette araç tipine göre değişir. Yılda bir ile 2-3 yılda bir arasında değişebilir.
Soğutma sıvısının ideal değişim süresi bir yıldır.
Arızalı bir radyatör değiştirilmemişse, motorun aşırı ısınması potansiyel olarak motorun ciddi hasar görmesine neden olabilir. Bu hizmete parça değişimi dahil değildir, ihtiyaca göre böyle bir değişim söz konusu olabilir.
Radyatörleri temiz tutmanın en önemli nedeni yangınları önlemektir. Radyatörler çok ısınabilir ve düzenli olarak temizlenmezlerse toz ve diğer kalıntıları biriktirebilirler. Bu birikme, radyatörün aşırı ısınmasına neden olabilir, bu durumda yangına sebebiyet verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri