Radyo dediğimiz cihazın anteni, havada ışık hızıyla hareket eden elektromanyetik dalgaları tespit ederek, onları ses hızında yayılan mekanik dalgalar olan ses dalgalarına çevirir. Dolayısıyla radyo isimli cihaz, iki farklı dalga tipi arasındaki bir dönüştürücü olarak da düşünülebilir.
Yayıncılıkta ses, görüntü ve veri gibi bilgiler daha yüksek frekanslı bir elektromanyetik dalga yardımıyla yayınlanırlar. Yüksek frekanslı dalgaya radyo frekans denilir. Bu dalga RF kısaltmasıyla gösterilir. (RF yardımıyla taşınan bilgi de ses ise AF, görüntü ise VF kısaltmasıyla gösterilir.)
Radyo dalgaları, metal iletken olan anten üzerinde ileri geri akan elektronlar'dan oluşan, zamanla değişen kıvıl akımlar tarafından yapay üretilir. Radyo vericisi, antene salınımlı kıvıl akım uygular ve anten kıvıl akımı radyo dalgaları olarak yayar.
RF modülün yakaladığı sinyaller mikrodenetleyicide işlemden geçirilerek verinin bir sayısal/analog dönüştürücüye gönderilerek analog bir işarete dönüştürülmesiyle kullanıcının anlayacağı analog ses işaretine dönüşümü sağlanmış olmaktadır. Bu analog işaret de bir kulaklık aracılığı ile kullanıcıya taşınmaktadır.
Radyo alıcısı, radyo dalgalarını alan ve bunları taşıyan bilgileri kullanışlı bir forma dönüştüren elektronik bir cihazdır. Bir anten ile birlikte kullanılır. Anten, radyo dalgalarını keser ve alıcıya uygulanan alternatif akımlara dönüştürür ve alıcı istenen bilgiyi çıkarır.
İlgili 28 soru bulundu
Oto radyo çalışması, klasik radyolar gibi alıcılar ile çalışır. Radyo üzerindeki alıcılar, frekans kanallarını algılar ve bir kanalda sabit kalır. Radyo istasyonunun ve radyo anteni ne kadar güçlüyse sesi net olarak duyabilirsiniz. Radyolara gelen sesler kodlanır ve frekans dalgası olarak gönderir.
Televizyon kumandası , fotoğraf makinesi , el feneri , el radyosu , saat gibi araçların enerji kaynağı pildir. Pil , düşük elektrik enerjisi üreten elektrik kaynağıdır. Kullanıldığı yere göre pilin büyüklükleri ve enerjileri farklı olabilir.
Radyo frekansı: 30-300 kHz. Düşük frekans: 300 kHz - 3 megahertz (MHz). Orta frekans: 3-30 MHz. Yüksek frekans: 30-300 MHz.
Verici anten, bir çeşit mesajı veya bilgiyi alarak (birisinin sesi, TV görüntüsü veya internet verisi) bunu bir sinüs dalgasına kodlar ve radyo dalgaları ile iletir. Alıcı radyo dalgasını alır ve aldığı sinüs dalgasındaki mesajı çözer. Bir antene elektrik verip bu elektriği keserseniz radyo dalgası oluşur.
Radyofrekans radyo dalgalarını kullanarak yoğunlaştırılmış yüksek bir ısıyı lokal anesteziyle röntgen altında hastanın vücudunun kısıtlı bir bölgesindeki ( bel, boyun, sırt ve eklemleri) gibi dokunun tedavisini yapmak için kullanılan son derece güvenli cerrahi dışı bir cihaz ve etkin bir tedavi yöntemidir.
Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.
Ölçümü Bir olayın frekansını ölçmek için o olayın belirli bir zaman aralığında kendini kaç kere tekrar ettiği sayılır, sonra bu sayı zaman aralığına bölünerek frekans elde edilir. SI birim sisteminde frekans, hertz (Hz) ile gösterilir. Bir Hertz, bir olayın saniyede bir tekrarlandığı anlamına gelir.
Radyo frekansı (RF), 300 GHz'den 9 kHz'e kadar değişen frekanslardan elektromanyetik radyasyon spektrumunun veya elektromanyetik radyo dalgalarının salınım hızını temsil eden bir ölçümdür. Antenlerin ve vericilerin kullanılması ile çeşitli kablosuz yayın ve iletişim türleri için bir RF alanı kullanılabilir.
RF haberleşme Radyo Frekansı üzerinden bir alıcı ve bir verici cihaz arasında veri iletimine verilen isimdir. RF haberleşme sistemlerinde RF Modemler kullanılmaktadır. RF Modemler'e piyasa bir çok farklı isim verilmektedir; Radyo Modem, RF Data Modem, Radio Modem, Telsiz Modem, Kablosuz Modem bu isimlerden bazılarıdır.
Radyofrekans, 3kHz-300GHz frekans aralığındaki elektromanyetik radyasyondur. Tıpta 100 yılı aşkın süredir birçok alanda (genel cerrahi, kardiyoloji, nöroloji, ortopedi, vs) kullanılmaktadır. Dermatolojide ise son yıllarda geliştirilen teknolojiler ile birçok endikasyonda kullanılmaktadır.
Wifi dalgaları radyo dalga bantları çeşitlerinden oluşur. ' Wi-Fi ağları radyo ile oldukça benzer prensiplere sahiptir. Wi-Fi teknolojisi, radyo dalgalarını kullanarak cihazlar arasında iletişim kurmayı amaçlar.
Telsiz; tel (kablo) bağlantısı olmaksızın atmosfer ya da uzay boşluğuna yayılan manyetik radyo dalgaları sayesinde haberleşmeyi sağlayan cihazdır.
Sinyal aynı hücre içerisinde bir bölmeden diğer bir bölmeye de iletilebilir. Sinyal iletimi hücre içi ve hücreler arası iletişimi sağlar. Sinyal iletiminde iş gören ve hücre reseptörlerine bağlanan moleküller ligant olarak da tanımlanır. Sinyal iletimi hücrelerin çevrelerine cevap vermelerine olanak verir.
Hertz ; saniye başına düşen devir sayısını ifade eder. 1 Hertz saniyede bir devir veya 1 MHz saniye başına bir milyon (1,000,000/s) devir şeklinde tanımlanır. Bu birim herhangi bir periyodik olaya uyarlanabilir.
Birimi saniyedir. Dalganın periyodu, sadece kaynağa bağlıdır. Frekans (f): Dalga kaynağının bir saniyede ürettiği dalga sayısı olup birimi s–1 (Hz)‟dir. Dalganın frekansı, periyot gibi, yalnızca kaynağa bağlıdır.
AEG firmasının 50 Hz'i seçmesinin sebebi olarak; 50 Hz'in 60 Hz'e göre metrik ölçülere daha uygun olması ve Avrupa'da o dönem evlerde kullanılan lambaların 50 Hz'de daha verimli çalışması gösterilir. O tarihte benimsenen 50 Hz değeri ise günümüzde ülkemiz dahil olmak üzere neredeyse tüm Avrupa kıtasında kullanılır.
Elektronik aygıtlar (radyo, teyp, hesap makinesi) genellikle düşük değerdeki (3-12 volt arası) doğru akımla çalışır.
Şarjlı radyo mp3 çalar özelliği ile sevdiğiniz şarkıları kolayca dinleyebilirsiniz. Pilli şarjlı radyo ile radyonuzu kullanabildiğiniz gibi USB kablo ile şarj ederek de elektrikten uzak yerlerde de radyonuzu rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Radyo dalgalarının enerjisi maddeyi oluşturan elektronlarla etkileşime giremeyecek kadar düşük olduğu için dalgalar duvardan bile geçebiliyor. Işığın dalgaları daha yüksek enerjiye sahip ve duvardaki elektronlarla etkileşime girmekten kurtulamıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri