Protestan mezheplerinde şarap sadece Mesih'in kanının sembolüdür. Ruhban topluluklarında bira ve şarap tüketilir.
Katolik inancı ve İncil, alkol ve şarabın hayatı güzelleştiren bir Tanrı armağanı olduğunu kabul eder ancak aşırıya kaçmamak şartıyla. Sarhoşluğa götüren alkol tüketimi günah olarak kabul edilir.
Hıristiyanlıkta marjinal bir grup olan Hormonlar ve Kuveykırlar dışında, içki içme alışkanlığı oldukça yaygındır. Bu dinde içki içilmemesi konusunda kesin bir yasaklama olmasa da, kural olarak sarhoş olacak kadar içmemek gerektiği kabul edilir.
İçkinin haramlığı meselesine gelince, Tevrat'ta şarap (içki) haram değildir, şarap İncillerde de yasak değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde şara- bın haram olmadığı bilinir, hatta şarapta çok zararın yanı sıra, faydanın da olduğunu açıkça ifade eden ayet vardır. (Bakara, 2/219.)
Ekmek İsa'nın bedenini, şarap ise İsa'nın kanını sembolize eder. Katolik Kilisesi teolojisi ve litürjisinde, ekmeğin İsa'nın bedenine ve şarabın İsa'nın kanına hakiki anlamda dönüştüğüne inanılır.
İlgili 25 soru bulundu
Protestan mezheplerinde şarap sadece Mesih'in kanının sembolüdür. Ruhban topluluklarında bira ve şarap tüketilir.
Hıristiyanlar bugünü yâdetmek üzere her pazar kilisede ekmek-şarap sakramentini icra ederler. Kiliseye gelen mümin tarafından içilen şarap Îsâ'nın kanına, hamur da etine dönüşmektedir.
Maide-90:Ey iman edenler! Şarap, kumar, putlar ve fal okları şeytanın pis işlerindendir. Bunlardan sakınıp uzak durun ki kurtuluşa eresiniz (Şener vd.2008, s.122). İnanç zümresi, yukarıdaki ayetleri de referans göstererek ehli için bunun bir içki değil Cennet içeceği olduğunu vurgulamaktadır.
Maide Suresi'nin 90. ayeti geldi:
(aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” Kur'an bu ayetiyle içkiyi kesin olarak tamamen yasakladı.
Hıristiyanlıkta pis ve murdar olan domuz etinin haram olarak belirlenen yiyeceklerden olduğu da bellidir (Ataseven, Şener, 1996, 507). Kur'an-ı Kerim'de ise “domuz eti” hayvan ölüsü, kan ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvan ile birlikte haram sayılmıştır.
İslam, Mısır'da çoğunluk inancı olsa da ve Müslümanlar alkolden kaçınma eğiliminde olsa da, ülkede alkollü içecekler mevcuttur.
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
İsmaili mezhebi alkol ve her türlü sarhoş edici maddenin haram olduğunu kabul etmektedir.
Alkol uyuşturucu ve sigara yasaktır. Her Sih kendilerince kutsal olan 5 objeyi taşımakla yükümlüdür. Buna Kakkas denir. Keş (saç uzatılması) Kanga (tarak) Kara (çelik bilezik) Kirpan (hançer) ve Kaça (kısa don) Bunlara uymayanlar toplumdan dışlanmazlar.
Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır” (İbn Mace, Eşribe, 10). Buna göre içinde sarhoş edecek düzeyde alkol bulunmaması durumunda kımızın tüketilmesi caiz, aksi takdirde caiz değildir.
Episkoposun aksine papaz, diyakozlar gibi evlenebilir ancak evlilik papaz olarak atanmasından önce gerçekleşmelidir. Ortodoks Kilisesinde papazlar sonradan evlenemezler.
İçki için nebiz denildiği gibi, suyun tatlanması için içerisine hurma veya kuru üzüm konulduktan sonra içki haline gelmeden önce içilen suya da nebiz denilir. İşte Ömer b. Hattab'ın -Allah ondan râzı olsun- içtiği nebiz, bu ikincisidir.
Bu tabir meyve suyu, kokulu baharatlar ve baldan yapılan şerbete ironik bir iftiraydı. Hz. Muhammed, neşeli bir grup gencin bahçede sarhoş olduktan sonra tartışıp kavga ettiklerini görünce şarap içimini yasakladı.
Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir. Hz. Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevî denilmiştir (Makrîzî, I, 8).
Evharistiya, Hıristiyan mezhepleri arasında derin ihtilafların olduğu bir konudur. Kimileri ayin esnasında takdis edilen ekmeğin ve şarabın cevherinin değişerek tamamen İsa'nın bedenine ve kanına dönüştüğüne inanır.
Süryani şarabında alkol yok
Süryani ev şarabının 5 bin yıl öncesinden günümüze kadar ev ortamında katkı maddesi ve alkol kullanılmaksızın üretildiğini vurgulayan Aktaş, şunları kaydetti: "Şarap üretimini, geleneklerimize bağlı kalarak, ev ortamında yapıyoruz. Özel bağlarımızda üretilen üzümleri tercih ediyoruz.
Ortodoksluk fonksiyon (hypostasis) anlamında üç ayrı, cevher (ousia) anlamında bir tek varlıktan oluşan teslis doktrinini kabul eder. Buna göre Tanrı fonksiyon anlamında Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olmak üzere üç ayrı varlıktan meydana gelmiş olsa da esas itibarıyla Baba'da bütünleşen tek varlıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri