Kadınlarda görülen rahim ve idrar torbası sarkması, idrar kaçırmaya ya da uzun süreli bel ve bacak ağrılarına neden olabiliyor.
Rahimde meydana gelen ağrıların çoğu bel ve bacak bölgesine de vurabilir. Bu nedenle hastaların tedavi edilmesi son derece önemlidir.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
İdrar yolu enfeksiyonu, rahim ve yumurtalık enfeksiyonları, yumurtalığın kendi etrafında dönmesi, rahmin arka tarafındaki büyük miyomlar da bel bölgesine yayılan kasık ağrılarına neden olmaktadır. Bele vuran kasık ağrılarında ultrason, kan ve idrar tetkikleri yapılarak ağrının nedeni saptanmaktadır.
Kişiyi oldukça rahatsız ederek, yaşam kalitesi ve cinsel hayatı olumsuz etkileyen rahim iltihaplanmaların nedeni genellikle, bakterilerdir. Bunun yanı sıra; “Gonore” veya “Klamidya” enfeksiyonları olarak adlandırılan virüsler de, rahim ağzı iltihaplanmalarına neden olmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Kadın Hastalıkları Bele Vurur Mu? Rahim içi zarı enfeksiyonu ve tüplerde oluşan enfeksiyon gibi genellikle üst genital sistemde meydana gelen iltihaplar sebebi ile bele çoğu zaman ağrı vurur.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Tek taraflı gelişen kistlerde etkilenen yumurtalığa bağlı olarak o tarafta bir ağrı oluşur. Sol taraflı gelişen kistlerde kasık ağrısı sol kasıkta başlar ve kalça ile alt karın arasındaki bölgeye yansıyabilir, sağ yumurtalıktaki kistler ise kadınlarda sağ kasık ağrısı ile kendisini gösterir.
Adet ağrısı ya da sancısı, uterus duvarında ki kasların ve kan damarlarının kasılmalarından dolayı ortaya çıkar. Bu ağrı kramp, mide ağrısı, bel ve bacak ağrısı olarak görülebilir. Dönemsel olarak görülen adet sancısı (dismenore), fibroidler, endometriozis ve adenomiyoz gibi durumlardan kaynaklanır.
Doğuştan ve sonradan oluşmuş olabilen rahim bozukluklarının çok belirgin bir işaret verdiklerini söylemek yanlış olabilir. Ancak adet görememe, karın ve kasıklarda ağrı, sızı, adet döneminde ağrı, bebekte gelişim bozuklukları, düşük gebelikler ve erken doğum rahim bozuklukları belirtileri olarak sayılabilmektedir.
Miyomlar adet döngüsünde ağrı, yoğun veya uzun süren adet kanaması, lekelenme veya iki adet arası belirtiler gösterir. Bununla birlikte pelvik ağrı, miyom belirtilerinde en sık rastlanan sorundur. Pelvik bölgede hissedilen ağrı, alt karın bölgesinde yoğunlaşır. Ayrıca ağrı bacaklara kadar yayılabilir.
Rahim Kanseri Ağrısı Nereye Vurur? Rahim ağzı kanseri, sırt ağrısı, bacak ağrısı, pelvik ağrı, kemik ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ayrıca, karnın alt bölgesinde ağrı ve bası hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı durumları da görülebilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu kimi zaman böbrek enfeksiyonuna neden olabilir. Daha ciddi bir tablo olan bu durum “piyelonefrit” olarak adlandırılır. Bu hastalarda, hafif veya şiddetli bel ve yan ağrısı da görülebilir.
Kadınlar için, alt karın ağrısı üreme organlarındaki sorunlardan kaynaklanabilir. Rahim ağzı enfeksiyonları, adet dönemi sancıları, yumurtalık kistleri veya endometriozis alt karın bölgesinde ağrıya neden olabilir.
Sağ kol ağrısı, burkulma, kırık, çıkık, fibromiyalji ya da boyun fıtığı nedeniyle görülebilir. Bunun yanında stres, sinirlerin gerilmesinden dolayı boyun ve kola yayılan ağrıları ortaya çıkarabilir. Burada önemli olan ağrının yayılan bir ağrı mı yoksa bölgesel mi olduğunu belirlemektir.
Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasında kaynaklı olarak kaslarda birikmiş olan laktik asit vücuttan kolayca atılmayabilir. Buna bağlı olarak da kasıkta ya da belde ağrılar oluşur.
Kadınlarda görülen kasık ağrısının en yaygın nedeni üreme sistemine ilişkin yumurtlama gibi olağan bir durum olabilir. Yumurtalık kisti, vajinal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da bu ağrının sebepleri arasındadır.
Adet krampları ve bu kramplarda birlikte gözlenebilen diğer belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir: Alt karın bölgesinde yoğunlaşan sancılar. Adetten 1 ila 3 gün önce başlayabilen bu ağrı, adet başlangıcından 24 saat sonra en üst seviyeye ulaşır ve 2 ila 3 gün içinde azalır.
Adet öncesi sıkıntıları özellikle yetişkin üreme çağındaki kadınların karşılaştıkları bir sorundur ve bazen normal hayatını engelleyebilen bir durumdur. Genelde adet öncesi 7-10 gün içinde kendini gösterir ve âdetin başlamasıyla tedrici olarak azalır.
Bel kaslarında ani zorlanmalar ağrıya yol açar ve basit ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve istirahat ila 1-4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir.
Yumurtalık iltihabının tipik bir semptomu, alt karın bölgesindeki hafif ila şiddetli ağrılardır. Bazı durumlarda cinsel ilişki sırasında ağrı, kanama, idrar yaparken ağrı, sarımsı kokulu akıntı veya uzamış adet kanaması ile bağlı olabilir. Genel de belirtiler bazen yüksek sıcaklık, ateş, bulantı ve kusmadır.
Vajinal akıntı, vajinal kaşıntı veya hassasiyet, vajinada ağrı, cinsel birleşme esnasında ağrı, idrar yaparken yanma veya rahatsızlık hissi, vajina ve genital bölgede kızarıklık, şişlik bu belirtilerdendir.
Bu sancılar rahim veya tıbbi adıyla uterusun kasılıp gevşemesinden kaynaklanır. Bebeğin doğum kanalına girip dünyaya gelebilmesi için rahim ağzı ve doğum kanalının genişlemesi gerekir. Rahimde meydana gelen kasılmalar ve bundan dolayı hissedilen sancı bu genişlemenin elde edilmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri