Rahim içi polipler, rahim iç tabakasının (endometrium) kalınlaşması ve büyümesi sonucu rahimin içinde oluşan “et parçası” olarak tanımlanabilir. Polipler rahim içinde değişik boyutlarda ve sayılarda ve değişik yerlerde gelişebilirler. Polip gelişiminde östrojen hormonunun etkisi olduğu düşünülmektedir.
Rahmin iç tabakasındaki kalınlaşmayla rahmin içinde oluşan et parçası olan polip, kadınlarda menopoz dönemi öncesinde görülebileceği gibi, bu süreçten sonra da etkili olabilir. Büyüklükleri genellikle 1-2 cm kadar olmakla birlikte, kimi zaman 10 cm büyüklüğe kadar erişebilirler.
Endometrial polipler çoğunlukta rahimde et beni şeklinde algılanırlar. Rahim içi dokusunda oluşan bu polipler, bazı durumlarda kanser riski oluşturur. Bunun dışında düzensiz ve koyu renkli kanamalara sebep olurlar veya embriyonun rahim içine tutunmasına engellerler.
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Et benleri genellikle zararsızdır ancak genital bölgede ortaya çıkan et benlerinde yırtılma, kanama gibi durumlar nedeni ile enfeksiyonlar oluşabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Rahimdeki Polip Kendiliğinden Düşer mi? Rahimdeki poliplerin kendiliğinden düşmesi çok nadiren görülebilmektedir. Bunlar daha çok rahim ağzına yakın, rahme çok zayıf tutunan poliplerde olabilmektedir.
Endometrial poliplerin kanserleşmesi çok nadirdir, 1000'de 3-5 oranında polipler kanserleşebilir. Histeroskopi ile rahimin içine girilir ve rahim içindeki polip miyom gibi lezyonlar özel mikromakaslar veya özel koterler yardımı ile kesilerek çıkartılır. bu işlem genelde 15-20 dk sürer ve hasta hastanede yatırılmaz.
Nazal polipler oluştuktan sonra kendiliğinden geçmez. Eşlik eden başka bir hastalık olup olmamasına bağlı olarak burun akıntısı, koku almada zorluk, baş ağrısı, horlama, uyku apnesi, boğaz hassasiyeti gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Rahim polipleri nadiren 20 yaşın altındaki kadınlarda görülür. Aşırı kilolu veya obezseniz, yüksek tansiyonunuz(hipertansiyon) varsa veya meme kanseri tedavisi için tamoksifen kullanıyorsanız rahim polipleri geliştirme ihtimaliniz artabilir.
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Tehlikeli Et Benleri Nasıl Oluşur? Tehlikeli et benleri genellikle malign melanom adı verilen cilt kanseri türünün bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Bu tür et benleri, genellikle düzensiz kenarlı, renk değiştiren ve çapı 6 milimetreden büyük olan lezyonlardır.
Histeroskopi yönteminde doktorunuz polipleri almak için histeroskop içine cerrahi aletler yerleştirir. Vajinal kamera denen özel bir ekipmanla rahim ağzından girilir ve rahime ulaşılarak poliplerin yeri tam olarak saptanabilir ve kesilerek polip çıkarılır. Histereskopi işlemi ile birlikte kürtaj da yapılabilir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans(MR) gibi radyolojik görüntüle yolları ile de tespit yapılabilir. Kolonun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı yine kontrol edilebilir. Dışkıda kan varlığını kontrol edilerek kolonoskopi ile de polip belirlenebilir.
Poliplerin cerrahi işlem yardımıyla rahimden alınmasına polip ameliyatı ya da polipektomi denir. Oldukça basit endoskopik bir işlem olan polipektomi, milimetrik hassaslığa sahip cerrahi aletler ile yapılır. İşlem sırasında şiddetli ağrı hissedilmez.
Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.
Rahim içerisinde et beni tarzı yapılara endometrial polip demekteyiz. Poliplerin yeri ve büyüklüğü gebelik üzerine etki edebilir. Özellikle 1-1,5 cm üzerindeki polipler kendiliğinden gebe kalınmasını ya da tüp bebek başarısını etkileyebilir. Bu poliplerin histeroskopik olarak çıkarılması önerilmektedir.
Miyomlar, adet dönemi sırasında ağrılı adet kanamaları, pelvik ağrı ve basınç gibi belirtilere yol açabilirler. Polipler: Polipler, vücudun birçok farklı bölgesinde oluşabilen küçük, et benzeri büyümelerdir.
Kalın bağırsak polipleri herkeste ve her yaşta görülebilir. Ancak çoğunlukla, 40 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görülmektedir. 40 yaşından sonra ise risk, her on yılda ikiye katlanmaktadır.
Sağlıklı beslenme kurallarının biri olan liften zengin yiyeceklerin tüketimi, Akdeniz diyeti ve birinci derecede akrabalarında polip öyküsü bulunan kişilerin 50 yaş sonrası düzenli kolonoskopi yaptırmasının da polip riskini önemli oranda azalttığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof.
Eğer villöz polip 2 santimetreden büyük ise hastaların %55'inde bağırsak kanseri gelişir. Benzer şekilde düz poliplerde, saplı poliplere göre kanser gelişim riski daha yüksektir. Eğer bu polipler kansere daha dönüşmeden çıkartılabilirse bağırsak kanseri gelişimi de önlenmiş olur.
Biyopsi sonucu değerlendirilir: Biyopsi sonucu, laboratuvar ortamında incelenir ve doktor tarafından değerlendirilir. Sonuçlar, doktor tarafından size iletilecektir. Rahim biyopsisi, genellikle birkaç dakika süren bir işlemdir ve birkaç gün içinde tamamen iyileşir.
Histeroskopi ile polip ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılan bir işlemdir. Hasta anestezi ile uyutulduktan sonra, vajina, spekulum ile genişletilir. Genişletilen vajina girişinden, histeroskop adı verilen, ucunda ışık kaynağı bulunan, özel bir kamera sokulur.
Polip Alındıktan Sonra Tekrarlar mı? Rahim içi poliplerin tedavi sonrası tekrarlama riski de vardır .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri