Histerektomi ameliyatından sonra şişkinlik olması ve hastanın gazının olması normaldir. Karındaki şişkinliğin geçmesi birkaç hafta alabilir. Şişkinliğin inmesi için bazı egzersizler önerilebilir. Sıcak kompresyon yaparak ve beslenmeye dikkat ederek şişkinliğin azalması sağlanabilir.
Özellikle karın içinde yapılan ameliyatların sonrasında karında şişlik ve kramp tarzında ağrı olması sık karşılaşılan bir durumdur. Bunun nedeni bağırsaklar içinde biriken gazdır. Bu durum genellikle geçicidir ve barsak hareketlerinin başlaması ve gazın çıkması ile kendiliğinden çözülür.
Ameliyattan sonra ağrı, kabızlık, pelvik taban kaslarında zayıflık, seksüel disfonksiyon gibi sorunlar görülebilmektedir. Ayrıca 35 yaş altında bu operasyonu geçiren kadınlarda yumurtaları korunsa bile hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıklarında risk artışı yükselebilmektedir.
Eğer kapalı yöntemle ameliyat geçirdiyseniz de iyileşme süresi 10-15 gündür. Buna ek olarak dikişlerin erime süresi de ortalama 6 hafta sürecektir. Erime sürecinde de kahverengi tonda akıntılar yaşanabilir. Ama siz yine de bu tür durumları doktorunuzla paylaşmalısınız.
meydana gelebilir. Bu şişlik ameliyat sonrasında. bağırsak fonksiyonlarıyla doğrudan ilişkilidir.
İlgili 38 soru bulundu
Rahim Ameliyatı Sonrası Karında Şişlik Olur Mu? Histerektomi ameliyatından sonra şişkinlik olması ve hastanın gazının olması normaldir. Karındaki şişkinliğin geçmesi birkaç hafta alabilir. Şişkinliğin inmesi için bazı egzersizler önerilebilir.
Karın germe ameliyatı sonrası şişlik (ödem) yaklaşık iki ay sonra düzelir. Karın germe ameliyatı sonrası ödemin yaklaşık %80'i ilk iki ay içerisinde azalır. Geri kalan ödem bir yıla kadar devam edebilen küçük şişlikler şeklindedir.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
Ameliyatlardan sonra iyileşme süresi hastaya ve hastalığın durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak ortalama olarak rahim alma ameliyatından sonra iyileşme süresi 4 hafta civarıdır. Kapalı cerrahi yöntem yani Laparoskopik cerrahide iyileşme süresi yaklaşık 10-15 gündür.
5 ) Dikişin açılması (patlaması)
Ancak çok az da olsa, açıklık büyük olması halinde, o bölgeye yeniden bir kaç dikiş atılmasına ihtiyaç duyulabilir. Cilt kesisi yapılan alanda yara kenarları bitişik görünmüyorsa ve aradan cilt altı sarı doku kendini gösteriyor ise ve sıvı geliyorsa o zaman açılma olduğu anlaşılabilir.
Rahim alınması ameliyatının riskleri arasında enfeksiyon, kanama, anestezi reaksiyonları, idrar kaçırma, vajinal kuruluk ve cinsel işlev bozuklukları yer alır. Enfeksiyon, ameliyat sonrası dikişlerde veya vücudun diğer bölgelerinde oluşabilir. Kanama, ameliyat sırasında veya sonrasında oluşabilecek bir komplikasyondur.
Karından yapılan rahim alınması ameliyatı (abdominal) histerektomi, vajinal veya laparoskopik histerektomiye göre, yara enfeksiyonu, kanama, ameliyattan sonra kan pıhtısı oluşumu, sinir ve doku hasarı gibi daha büyük komplikasyon riski ile ilişkilidir.
Yani rahmin alınmasıyla adet görmeme ve çocuk doğuramama dışında fonksiyonel olarak değişen hiçbir şey yok. Eğer kadın ailesini, çocuk sayısını tamamladığını düşünüyorsa rahimle ilgili ameliyat sırasında rahmin tamamen alınması mantıklı seçenek olacaktır.
Karın şişliği, gastrointestinal sistemin hapsolmuş gaz veya hava ile dolu olması, hassas bağırsak sendromu, gıda intoleransı, adet semptomları gibi sebeplerin karnın gergin ve dolu hissedilmesine neden olduğu bir durumdur. Yaşanan bu hislerle birlikte hassasiyet oluşur ve karın ağrısı da meydana gelebilir.
İlk 24 saat boyunca, cerrahi uygulanan bölgeyi dışarıdan buz torbası (15 dakika uygulanıp, 3 dakika uygulamaya ara verilir) ile soğuk uygulaması, şişliği azaltmaya yardım eder ve cerrahi sonrası dönemin daha rahat geçirilmesine yardımcı olabilir.
Bol miktarda su içmek ödemin en büyük düşmanlarından biridir. Operasyon sonrası dönemde de hem karın dokularının toparlanmasına yardımcı olur hem de ödemin atılmasına katkı sağlar. Günlük 1.5 – 2 litre su tüketin. İlk olarak neden ödem miktarının arttığına dikkat edilmelidir.
Dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi atılmış olduğu bölgeye göre değişir. Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Bakım
Rahim alındıktan ve hasta normal odasına getirilip iyice uyandıktan sonra , 6-7 saat sonra ayağa kaldırıp destekle yürütülür. Açık ameliyat olan hastalarda ağrı hissi kapalı ameliyata göre daha fazla olabilir. Ama bu durum ağrı kesicilerle halledilir.
Çıkarılır çünkü rahim dokusunun lenf sıvısının tahliyesi kasık lenf düğümlerine yani lenf havuzlarına olur. Buradaki lenf havuzları ameliyat sırasında çıkarılınca, artık bacaktan gelen lenf sıvısı dökülecek bir havuz bulamaz ve bacakta birikir. Bu nedenle bacakta şişlik ve lenfödem oluşur.
Ameliyat bölgesinde giderek artan ağrı, kızarıklık, hassasiyet ve akıntı gibi sorunlar da enfeksiyon belirtisi olabilir ve mutlaka doktorunuzun bilgilendirilmesi gereken durumlardandır.
Sertlik aslında ciltteki bir değişikliği değil, alttaki dokuyu yansıtmaktadır. Ödem, cerrahiden hemen sonraki aylarda sertliğin en yaygın nedenidir. Yara dokusu oluşması iyileşme meydana gelse de bu kadar hızlı yok olmayabilir. Bu da cilt sertleşmesine neden olan bir başka durumdur.
Dikiş bölgesinde kızarıklık, şişlik, akıntı ve açılma var ise dikiş kesinlikle alınmamalı ve bir süre daha beklemelidir. Yara kontrolünde yara temiz ise dikişler uygun materyaller ile ortalama 10 gün sonra alınmalıdır ve alınana kadar su ile temasından kaçınılmalıdır.
Karın bölgenizde sürekli şişkinlik hissi varsa, çok sıkı diyetler uygulamanıza rağmen göbeğiniz hâlâ yerinde duruyorsa, hazımsızlık çekiyorsanız ve kabızlığınız söz konusu ise bunların nedeni 'huzursuz bağırsak sendromu' olabilir.
Karbonatlı su gaz sancısının giderilmesine yardımcı olur. Sıcak su torbası: Sancı olan bölgeye sıcak su torbasını dikkatli bir şekilde yerleştirdikten sonra yaklaşık olarak bir 5 dakika kadar süre bekletmek gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Miyomların neden olduğu sağlık sorunları;
Aşırı ve uzun süren kanamalara bağlı anemi, kolay yorulma ve halsizlik, Karında büyüme, şişkinlik, ele gelen kitleler, Kısırlık, Tekrarlayan düşükler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri