Rahim ağzı aleti tutularak rahim ağzı yavaşça genişletilir. Rahimin içerisinde bulunan doku ya da kürek denilen bir aletle içerisinde bulunan sıvı emilerek alınır. Çoğu kişide bulunan doku incelemesi için laboratuvarlara bu örneklerde gönderilir. Ayrıca rahimden biyopsi yapılmasında endometrial yöntem uygulanabilir.
Tam Kürtaj: Rahim içi dokusunun kürtaj ile tamamen temizlenmesini amaçlayan bir yöntemdir. Kürtaj yöntemi ile rahim duvarı kalınlaşmasında kesin tanı konulabilir. Ayrıca bu yöntem ile rahim içi tamamen temizlendiğinden hastanın yaşadığı kanama tamamen kesilebilir.
Rahimden parça alınması işlemi lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir. İşlem yaklaşık 10 dakika civarında sürer.
Patolog patoloji raporunu biyopsi alındıktan veya ameliyat yapıldıktan sonraki 2-5 gün içinde doktora gönderir. Ancak bu süre bazen 10 güne kadar da uzayabilir.
Anestezi uygulanmayan hastalar için rahim ağzındaki bölge uyuşturulur ve rahim biyopsi işlemi gerçekleştirilir. Operasyon sırasında hasta kişi sırt üstü yatarak kişinin bacakları sedyedeki bacaklıklara yerleştirilerek pelvik muayene yapılması sırasında vajina kısmına muayene aleti yerleştirerek operasyona başlanılır.
İlgili 42 soru bulundu
Rahim ağzı bölgesinden parça alındığı sırada hasta hafif baskı ve kramplar yaşayabilir. Vajina ve vulvanın alt kısmında yapılan biyopsi ağrıya yol açabilmektedir. Birden fazla bölgeden parça alınmasını gerektiren durumlarda bazen lokal anestezi uygulanabilmektedir.
Akciğer biyopsisi lokal anesteziyi takiben yapıldığından tamamen ağrısız bir işlemdir.
Alınan doku örneği incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Rahim içi biyopsisi işlemi tamamlandıktan sonra hasta eve dönebilir. 1 hafta boyunca lekelenme tarzında hafif kanamaların oluşması mümkündür. Bu nedenle cinsel ilişkiye girilmemesi önerilir.
Smear testinde anormal özelliklere sahip hücreler görülmüşse sonuç pozitif olarak değerlendirilir. Pozitif sonucunuz olması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük kısmı HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüs enfeksiyonuna bağlı değişikliklerdir.
Standar uygulamada; biyopsi anında iğne içine alınan doku formol sıvısı içeren bir kaba yerleştirilerek patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada patoloji laboratuvarlarının çalışma hızı ve teknik yeterliliğine göre 1 ila 3 gün içinde patoloji uzmanı tarafından mikroskobik inceleme yapılarak ve sonuç rapor edilir.
Biopsi yapılan günde ya da takip eden birkaç gün süreyle lekelenme tarzında hafif kanamalar olabilir. Kanama sırasında vajinal tampon kullanılmaz, bunun yerine ped tercih edilmelidir. Kanama artarsa ya da kesilmez ise doktorunuza haber vermeniz gereklidir.
Kolposkopi sonrası dilediğiniz zaman duş alabilir ya da banyo yapabilirsiniz. Biyopsi alınmış ise cinsel ilişki için yaklaşık 10 gün beklenmelidir.
Rahim duvarı kalınlaşması endometrial hiperplaziye bağlı ise çoğu zaman hormon tedavileri ile kontrol altına alınabilir. Ancak hiperplazide atipik yapıların mevcut olduğu vakalar veya 3-6 aydan uzun süren ilaca cevap vermeyen durumlarda doktor histerektomi önerebilir.
Bu normaldir ve birkaç gün içinde geçer. Eğer ağrı ve şişkinlik birkaç gün içinde azalmaz veya şiddetlenirse, doktorunuza danışın. Rahim biyopsisi sonrasında, genellikle birkaç gün içinde normal aktivitelerinize dönebilirsiniz ancak bazı durumlarda, doktorunuz tarafından fiziksel aktivite kısıtlaması olabilir.
Düzensiz kanama ve ağrılı âdet dönemlerine neden olan rahim duvarı kalınlaşması, hayati risk oluşturacak düzeyde kan kayıplarına ve tedavi edilmediğinde rahim kanseri belirtileri gösterip, kanser oluşumuna neden olabilir.
Kalın iğne biyopsisi doğru uygulandığında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Ciltte bazen iğne girişine bağlı geçici bir süreliğine morarmalar görülebilir. İşlem sonrası kısa süreli ağrı duyulabilir.
Tiroit biyopsi sonrasında biyopsi yapılan bölgede çok hafif bir ağrı ve hafif ödem görülebilir. Klasik ağrı kesicilerle bu ağrı rahatlıkla ortadan kaldırılabilir. Hastanın biyopsiden sonra iki gün süreyle, ağrı olursa ağrı kesici kullanması önerilmelidir.
Rahim duvarı kalınlaşması zamansız kanamalara, ağır ve anormal kanamalara, uzun süre kanamalara ve kansere neden olabilir.
İşlem öncesi damar yolundan sedatif ilaç verileceğinden hastanın işlemden 5-6 saat öncesine kadar aç kalması gerekir. Sırt üstü yatan hastanın ilgili bölgesinde küçük bir kesi açılır ve iğne biyopsisi yöntemi ile doku parçası alınır. Hasta o gün hastanede gözlem altında kalır, ertesi gün taburcu edilir.
Biyopsi işlemi öncesinde hastanın aç olmasına gerek yoktur.
İİAB ve tru-cut (kesici iğne biyopsisi) biyopsiler 15-20 dakika sürüyor ve hasta daha sonra günlük aktivitelerine devam edebiliyor. Vakum biyopsi ortalama 30-40 dakika sürüyor ve işlem sonrası o günün dinlenerek geçirilmesi, yorucu faaliyetlerden kaçınılması, ağır eşyalar kaldırılmaması öneriliyor.
Pek çok insan tarafından merak edilen endometrial biyopsi, rahim içerisinde tanı ve tedavi amaçlı olarak parça alınması işlemi şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bazı hastalıkların tanı ve tedavisinde ön plana çıkan bu yöntem, çoğunlukla beklenen adet döneminden 2-3 gün önce yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri