Rahim bazen ön tarafa, karın bölgesine doğru eğilir buna 'antevert uterus' adı verilir. Rahim aynı zamanda son derece geriye, omuriliğe doğru da yaslanabilmektedir. Buna da 'retroverted uterus' adı verilmektedir. Hatta bazı durumlarda rahmin şekli üstte hafif kavisli olabilmektedir.
Normal doğum, çoğul gebelik, östrojen hormonunun yetersiz olması ve yaşlılık gibi nedenlerden dolayı pelvik kaslar ve bağ dokuları gevşer. Bu gevşemeye bağlı olarak yer çekiminin de etkisiyle rahim; aşağı, yani vajinanın içine doğru sarkar. Bu sarkma vajinanın dışından görünecek kadar ileri boyutta da olabilir.
Belirtileri fazla olmadığı için birçok kadın, rahminde şekil bozukluğu olduğunu anlayamaz. Şekil bozukluğu olup olmadığını anlamak için rahim filmi (HSG), manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ya da 3 boyutlu ultrasonografi yapılması gerekir.
Rahim şekil bozuklukları doğumsal, hormonal etkiler veya geçirilmiş cerrahi müdahalelere bağlı olabilir. Doğumsal anomaliler, organların henüz anne karnında iken normal bir şekilde gelişememesinden kaynaklanır. Rahmin doğumsal şekil bozuklukları, kadınların yaklaşık %5 ile %10'u arasında görülebilir.
Eğer kişide Septate Uterus bozukluğu varsa, bu durumda histerektomi ile rahme girilerek, rahmin içinde kalmış olan orta hat kesilir ve rahim şekli düzeltilir. Oldukça basit bir işlemdir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Y şeklinde rahim hamileliğe engel olmaz, ama düşük ve erken doğuma neden olur.
İlgili 40 soru bulundu
Rahim, pelviste ters duran armut şekline benzer bir yapıdır. Yaklaşık olarak 7.5 santim uzunluğunda, 4.5 santim genişliğinde ve 3 santim derinliğindedir. Bebek sahibi olan kadınlarda rahim bu ölçülerden biraz daha büyük olmaktadır. Rahim bazen ön tarafa, karın bölgesine doğru eğilir buna 'antevert uterus' adı verilir.
Sonradan oluşan rahim bozuklukları ise iç doku iltihaplanması, vajinal enfeksiyon veya rahim içinde oluşan tümörlerden kaynaklı sorunlar şeklinde açıklanabilir. Ancak rahim bozuklukları, doğuştan veya sonradan, tedavi edilmezse gebelik elde edilmesi mümkün olmamaktadır.
Rahim duvarı kalınlaşması ya da tıp dilindeki adıyla endometrial hiperplazi ise bu durumdan bağımsız olarak hormonal düzensizliklere ya da farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Rahim duvarı kalınlaşması, ağrılı adet dönemlerine ve düzensiz kanamalara neden olabilir.
Rahim sarkması var olan idrar kaçırma problemini maskeleyebilir ya da rahim sarkması ile idrar kaçırma birlikte olabilir. Pelvik taban kaslarının düzenli çalıştırılması rahim sarkmasını önleyici bir etkiye sahiptir. Rahim sarkması genellikle cerrahi olarak tedavi edilmektedir.
Rahim doğuştan sahip olduğu yapısal bozukluklar düşüklere sebep oluyorsa, plastik bir operasyon uygulanır ve doğumsal bozukluk giderilir, yapı normale döndürülür. Rahmin doğuştan ters veya arkaya dönmüş olması da ameliyatla düzeltilebilecek, basitçe tedavi edilebilecek bir sorundur.
Sağa Deviye Uterus
Uterusun sağa doğru yatık olduğu görülüyor. Bu durum genellikle bir sorun teşkil etmez ancak bazen karın içi yapışıklıklar, iri kitleler vb sebeplerle meydana gelebilir.
Ters Rahim ve Cinsellik
Ters rahim kadında cinsel ilişkiye ve cinsel ilişkiden doyum sağlamasına engel olmaz.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
En sık neden vajinal enfeksiyonlardır. Vajinit, vajinal iltihaplanma veya normal vajinal floradaki değişikliklerin neden olduğu vajina bozukluklarının genel adıdır. Şikayetler vajinal akıntı, vajinal yanma, batma hissi, koku, kaşıntı gibi rahatsızlıkları içerir.
Rahmin içinde bulunan rahim iç yüzünü (endotel) kaplayan hücre tabakası bazı sebeplerle kalınlaşabilir. Bu durum sıradan olmayan kanamaya neden olabilir. Rahim duvarındaki kalınlaşma kanser olmasa da bazen rahim kanserinin habercisi olabilir ve kanser geliştirme riskini artırır.
Rahim duvarı kalınlaşması cinselliği doğrudan etkilemez. Ancak kalınlaşmış rahim duvarı, cinsel birleşme sırasında ağrı hissedilmesine neden olabilir. Bu durum bazı kadınların cinsellikten uzaklaşmasına neden olur. Ağrı, cinsellik dışında pelvik bölgede hissedilebilir.
Rahim ağzı kanseri, sırt ağrısı, bacak ağrısı, pelvik ağrı, kemik ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ayrıca, karnın alt bölgesinde ağrı ve bası hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı durumları da görülebilmektedir.
Pelvis kaslar ve ligament bağ dokularının zayıflamasıyla rahim yeterli desteği alamadığı için aşağı doğru kayar ve çıkıntı yapar. Buna rahim sarkması ya da tıp literatüründe ki adıyla uterus prolapsusu denir. Rahim sarkması, her yaştan kadında görülebilen ve kadınların yaşam kalitesini düşüren bir sorundur.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek ve Reprodüktif Endokrinoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç, rahmi olmayan kadınlarda gebelik şansının şuan için mümkün olmadığını belirtiyor.
Özellikle hamile kalamama veya tekrarlayan düşük şikayetiyle başvuran kadınlarda yapılan ultrason ve rahim filmiyle rahim şekil bozuklukları anlaşılır. Ancak rahim filmiyle bazı anormal rahim şekilleri birbirinden ayırt edilememektedir, bu durumda MR veya 3 boyutlu ultrasonla değerlendirme gerekmektedir.
Rahim (Uterus): Rahim kadınların ana üreme organıdır. Ters dönmüş armut şeklinde olup, boyu ortalama 7.5 cm, genişliği 5 cm'dir. Endometrium, myometrium,perimetrium olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur.
Rahim Filmi Ne İçin İstenir? HSG; kısırlık, düşük, kapalı kanal, kanser gibi rahimde oluşabilecek tüm sağlık sorunlarını tespit etmek için kullanılır. Rahim tüpleri kapalı bir kadının, gebe kalma ihtimali azdır. Bu nedenle; hamilelik için olumsuzluk yaratan bir durumu önceden tespit etmek için rahim filmi çekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri