Bunlardan bir tanesi ise Orun ve Ülüş kurallarının hükümdar makamında uygulanmasıdır. Orun hükümdarın meclisinde oturulan yeri ifade ederken ülüş ise hükümdarın sofrasından devlet görevlilerinin almış olduğu pay anlamına gelmektedir.
TDK'ya göre orun anlamı ise şöyledir; - Özel yer, - Makam, mevki, mansıp ve mesnet.
GÖKTÜRK YAZITLARINDA TÜRK SÖZÜNÜN DAHA ÇOK “TÜRK BUDUN” ŞEKLİNDE SÖYLENDİĞİ VE TÜRK SÖZÜNÜN, “BUDUN” MİLLET ANLAYIŞI YANİ “TÜRK MİLLETİ” İLE TAMAMLANDIĞI DA BİR GERÇEKTİ. TÜRGEŞLER SOY BAKIMINDAN TÜRK'TÜ. ONLAR İÇİN İSE, “TÜRGEŞ KAĞANI TÜRKÜMÜZ, BUDUNUM” İDİ, DENİYORDU.
i. (Eski Türk. budun < bodun < bod “boy”) [Eski Türkiye Türkçesi'nde ve daha sonraki metinlerde kullanılmayan kelime son zamanlarda yeniden canlandırılmıştır] Aralarında töre, dil ve kültür ortaklığı olan, soyca veya boyca birbirlerine bağlı insan topluluğu, kavim.
Töre; bir toplumda yazılı olmayan, gelenekleşmiş kanun ve kurallar. Özellikle halk ağzında hukuk veya mahkeme anlamlarında da kullanılır. Töre sözcüğü Eski Türkçede türetilmek, yaratılmak ve düzenlenmek anlamlarına gelen törü- fiilinden gelir.
İlgili 24 soru bulundu
Dar anlamında yasa, yasama organınca yapılan yasa adıyla gerçekleştirilen işlerdir. Hukuk karşılıklı hakları ifade eden üst mefhumdur, yasa ise bu hakları koruyan ve belirleyen kuralları ifade eder. Yasa, yazılı veya yazısız olabilir. Yazılı yasaların en ünlüsü MÖ 1700'lerde yapılmış Hammurabi yasaları'dır.
Türk Dil Kurumu açısından toy kelimesine karşılık olarak, 'Gençliği sebebiyle görgüsüz ve beceriksiz kişi' anlamı gelmektedir. Henüz hayatı öğrenememiş ve farklı konular hakkında nasıl davranacağını bilmeyen bireyler için kullanılır.
Ortak bir atadan türediklerine inanan, birbirleriyle kan akrabalığı bulunduğuna inanarak evlenmeyen ataerkil, geleneksel topluluğa boy denir.
Oguş kelimesi, Orhun Abidelerinde de yer alan eski Türkçe bir kelimedir. Yapılan tercümeler sırasında oğuş kelimesine çeşitli anlamlar verilmiştir. Ancak en çok "aile" anlamı ile bilinir. Aileyi temsil etmek için kullanılan bu sözcüğün diğer anlamları şu şekildedir; "Kabile, boy, soy, akraba, nesil".
Uygur Türklerinden bu yana kullanılmakta olan bodun sözcüğü, ataları, dilleri, dinleri ve tarihleri ortak olan ve aynı kara parçası üzerinde yaşan topluluk anlamına gelir. Eski Türkçede bod kelimesi, boy, soy sop ve ulus manasında kullanılmıştır.
Sözlükte "aynı soydan gelen, töre, dil ve kültürleri bir olan insan topluluğu" anlamına gelen kavim (kavm) "ırk, millet" mânasında da kullanılır.
Ayuki eski Türk devletlerinde hükümetin adıdır. Hunlardan itibaren yönetimle ilgili kararlar almak ve alınan kararları uygulamak amacıyla devlet yetkililerinin bulunduğu ayukı (bakanlar kurulu) adı verilen kurul oluşturulmuştur. Ayukının başında "aygucı" veya "üge" adı verilen bugünkü başbakan bulunurdu.
Bodun/Budun sözcüğü kavim, kabile anlamına gelir. Boy sözcüğünden türemiştir. Eski Türkçede Bodu, Tunguzcada Boda sözcükleri bağlamak, birleştirmek, bir arada tutmak anlamlarını içerir.
Bu tasnife göre en son ve en yüksek makam rızadır.
Orunun en genel manasıyla “yer” ifade ettiği aynı zamanda “rütbe ve mevki” anlamlarının da olduğu anlaşılmıştır. Orun mevzusu üzerine çalışan araştırıcılar, efsanevi ya da tarihi hükümdarlar tarafından yapılan taksimin kanunlaştığını ifade etmişlerdir.
Orun hükümdarın meclisinde oturulan yeri ifade ederken ülüş ise hükümdarın sofrasından devlet görevlilerinin almış olduğu pay anlamına gelmektedir. Orun ve ülüş kurallarına uymak hükümdara itaat anlamına gelirken bu davete katılmamak ise hükümdarın otoritesine itaatsizlik anlamına gelmekteydi.
Bunun için soylu ve iyi oğlana “ataç”, iyi kıza da “anaç” denirdi. Eski Türk adetlerine göre 'Küçük oğlan', babasının evinde oturan ve baba ocağını devam ettiren bir çocuktu. Bunun için de, en küçük çocuklara 'Ot-Tegin', yani 'Ateş-Prensi”, baba ocağını devam ettiren çocuk denirdi.
Eski Türklerde anneye “ög” derlerdi. Bugünkü “ögsüz” de buradan gelmektedir.
Ok sözcüğü birçok kaynakta boy anlamında kullanılmıştır. Boylara ok anlamını içeren adlar verilir. Onok, Bozok, Üçok. Yine bu sözcükle bağlantılı Oğuz ve Oğur kelimeleri de benzer biçimde kullanılır.
10. yüzyılda Orta Asya'dan, çoklukla İran üzerinden Anadolu topraklarına yerleşen Oğuz-Türkmen başta olmak üzere pek çok boy Türk adı altında toplanmıştır. Türk adı Orta Asya'da Türk ırkına mensup ve Türkçe konuşan toplulukların Göktürkler döneminden beri ortak adıdır.
Yazır, Döğer, Dodurga ve Yapırlı boylarındaki sağ aşığlu, yani aşağın bulunduğu et parçası (bud), Avşar, Kızık, Beğ-Dili ve Karkın'ların sünükü sağ umaca, yani kalça (sağrı) kemiği kısmı, Bayındır, Peçenek, Çavundur ve Çepniler'in sünükü sol karı yağrın, Salur, Eymür, Ala-Yuntlu, Yüreğirler'inki ucayla (sol umaca ?), ...
[5] Oğuzlardaki Tirnek/Dernek kelimesi, Kutadgu Bilig'de “Tirnek” şeklinde ve topluluk manasındadır. İslâmiyet'ten önceki Türk devletlerinde, Asya Hunlarında “Daimi Meclisler”, Avrupa Hunlarında “Seçkinler Meclisi”, Göktürkler ve Uygurlarda “Devlet Meclisi” olarak görebildiğimiz Türk toyları vardır.
sıf. ve i. (ay-mak'tan isim-fiil ekinin kalıplaşmasıyle ay-maz) halk ağzı. Etrâfında olup bitenlerden haberi olmayan, gāfil.
- Bir sıfat olarak, yaşının küçüklüğü sebebiyle beceri ve görgü bakımından eksik olan.
'İlmü'l-beşer ifadesi, insanın tabii hallerinden bahseden ilim demektir. Yine beşer; dış deri, derinin dış kısmı, görünen yüzü anlamına gelir. Böylece derisinin dış yüzeyi tüysüz ve kılsız olan insan, diğer hayvanlardan ayrılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri