Polip Alındıktan Sonra Tekrarlar mı? Rahim içi poliplerin tedavi sonrası tekrarlama riski de vardır .
Kalın bağırsak (barsak) polipleri çıkarıldıktan sonra hastaların % 20- 50'sinde, tetkikten sonraki 3-5 yıl içinde tekrar poliplerin olduğu gözlenir.
Stres, ileri yaş, hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, aşırı kilolu olma ve sık alkol kullanımı bağırsakta polip oluşumu riskini arttırır. Bunların haricinde tüm polip türleri için genetik yatkınlık ve ailede kanser geçmişinin bulunması, polip oluşumuna zemin hazırlayan nedenler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.
Rahimde Polip Alınmazsa Ne Olur? Kötü huylu olma riski olan rahim polipleri alınmazsa, bu polipler büyüyerek daha yoğun adet kanamalarına ve ağrılara neden olur.
İlgili 17 soru bulundu
Rahim polipleri, rahimin iç astarı olan endometriumda ortaya çıkan büyümelerdir. Bu nedenle, bazen endometrial polipler denir. Rahim polipleri, endometrial dokunun aşırı büyümesiyle oluşur.
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
KALIN BAĞIRSAK POLİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ ? Kalın bağırsak Polipleri genellikle iyi huylu olmasına karşın kalın bağırsak kanserleri ile olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası Polip zemininde gelişir. Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir.
Polipler adetten önce ve adetten sonra gözlenen kahverengi akıntı ile de kendini gösterebilir. Polipler ağrı yapmaz ama kanama düzensizliği yaparak adet sancısında yaşanan ağrıların oluşmasına sebep olabilir. Kahverengi akıntı başka hastalıklarda da gözlenebilir.
Miyomlar, adet dönemi sırasında ağrılı adet kanamaları, pelvik ağrı ve basınç gibi belirtilere yol açabilirler. Polipler: Polipler, vücudun birçok farklı bölgesinde oluşabilen küçük, et benzeri büyümelerdir.
Sağlıklı beslenme kurallarının biri olan liften zengin yiyeceklerin tüketimi, Akdeniz diyeti ve birinci derecede akrabalarında polip öyküsü bulunan kişilerin 50 yaş sonrası düzenli kolonoskopi yaptırmasının da polip riskini önemli oranda azalttığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof.
Normal kolon mukozasından bir polip gelişimi ve bu polibin kansere dönüşüm süreci yaklaşık 7-10 yıldır. Bu nedenle kolonoskopide hiç polip saptanmayan bireylerin 7 ila 10 yılda bir kolonoskopi tetkikleri yaptırması yeterli olacaktır.
Polipler üreme çağında sık görülmekle birlikte daha çok 40-50'li yaşlarda ortaya çıkar. Polipler bazen her hangi bir şikayete veya belirtiye yol açmazken bazen de jinekolojik muayene sırasında yapılan ultrason sırasında teşhis edilirler. Tanı konulduğu zaman alınması gerekir.
Rahim içi dokusunda oluşan bu polipler, bazı durumlarda kanser riski oluşturur. Bunun dışında düzensiz ve koyu renkli kanamalara sebep olurlar veya embriyonun rahim içine tutunmasına engellerler. Böyle durumlarda rahimde et beni ameliyatı ya da polip ameliyatı gibi cerrahi tedaviler tercih edilebilir.
Nazal polipler oluştuktan sonra kendiliğinden geçmez. Eşlik eden başka bir hastalık olup olmamasına bağlı olarak burun akıntısı, koku almada zorluk, baş ağrısı, horlama, uyku apnesi, boğaz hassasiyeti gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans(MR) gibi radyolojik görüntüle yolları ile de tespit yapılabilir. Kolonun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı yine kontrol edilebilir. Dışkıda kan varlığını kontrol edilerek kolonoskopi ile de polip belirlenebilir.
Endoservikal polipler, muayene sırasında rahim ağzından görülebilmekte ve Forseps yardımı ile alınabilmektedir. Endometrial poliplerde ise ultrasonografi sırasında şüphelenilerek teşhis edilebilmektedir. Bu tür poliplerde, histeroskopi yardımı ile rahim ağzından alınma yoluna gidilebilmektedir.
Rahim içi polipler genellikle adet dönemlerinde ağrıya neden olabilir. Yine aynı yerde oluşan bir diğer sorun ise cinsel ilişki sırasında yaşanır. Servikal polipler vajinal ilişki sırasında veya sonrasında kanamaya yol açabilir. Polipler ağrı yapmamaları ve hissedilmemeleri nedeni ile yıllarca fark edilemez.
Rahim içi polip ameliyatı olanlar nelere dikkat etmeli
İşlem sonrası 1-2 hafta kanama olabilir. kanama olduğu süre deniz havuz küvet jakuzi ve cinsel birliktelik önerilmez. Ayaktan duş alınabilir. yeme içme konusunda kısıtlama yoktur. 1-2 gün istirahat edilebilir ya da işe dönüş hemen ertesi gün olabilir.
Polipler şekil ve boyut olarak sınıflanmalarına ek olarak davranış özelliklerine göre de sınıflandırılırlar. Sadece bir kabartı olarak bağırsak içinde oluşabilirler ve vücutta herhangi bir zararlı etki göstermeyenlere iyi huylu polipler denir. Bazı polipler ise çoğalabilir, büyür ve kansere dönüşüm gösterirler.
İnflamatuar Polip (Yalancı Polip)
Bu polipler sıklıkla uzun süreli Ülseratif kolit, Crohn hastalığı gibi barsak hastalığı olanlarda görülür. Bu gruba giren poliplerin çoğu küçük ve sapsızdır; fakat bazıları bağırsak tıkanıklığına (obstrüksiyonuna) yol açabilecek kadar çok sayıda veya büyük boyutta olabilirler.
Safra Kesesi Polipleri: Safra kesesi poliplerinin çoğunluğu iyi huylu olup nadiren kansere dönüşürler. Safra kesesi polipinin sayısı ve boyutu arttıkça kansere dönüşme riski artmaktadır.
Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.
endometrial polipler çıkartılmazsa düzensiz ve yoğun kanamalar ve ara kanamaları devam eder ve buna bağlı kansızlık olabilir. Hastanın cinsel hayatı ve sosyal hayatı bozulur ve kansızlık gelişirse de süerekli halsizlik ve yorgunluk olur.
Rahimden parça alınması sonrası hastaların dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır: İşlem sonrası birkaç gün cinsel ilişkiden kaçınmak ve tampon kullanmamak. İyileşme sürecinde bol su içmek. İşlem sonrası 2-3 gün ağır egzersiz ve kaldırma işlemlerinden kaçınmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri