Rahimde Sıvı Birikmesi Nedir? Rahimde sıvı birikmesi genellikle rahim içi enfeksiyonlar, rahim içi yapışıklıklar, tüplerden geri akan sıvı, rahim kanseri gibi durumlardan kaynaklanmaktadır. Rahimde sıvı birikimi çoğu zaman kendiliğinden geçmektedir.
Rahimde Sıvı Birikmesi Neden Olur? Endometriosis ve tüplerde doğuştan var olan yapışıklık, rahimde sıvı birikmesinin yaygın nedenleri arasındadır. Bunun yanı sıra; çeşitli enfeksiyonlar, rahim kanseri, veya kürtaj gibi önceden geçirilen cerrahi operasyonlar da tüplerde sıvı birikmesine yol açabilir.
Menopoz sonrası kadınlarda karında sıvı birikmesi, yumurtalık bölgelerinde komplike kitle olması yumurtalık kanseri şüphesini güçlendirir. Jinekolojik muayeneyle birlikte Ca-125 düzeyinin kan testinde yüksek olması yumurtalık kanseri tanısını desteklemektedir. Bu durumda kesin tanı da ameliyat ile konulmaktadır.
Rahimin her iki tarafında bulunan, görevleri yumurtayı rahim boşluğuna iletmek olan fallop borularının birinin veya her ikisinin uçlarının tıkanması sonucu içlerinde sıvı birikmesi durumuna hidrosalpinks denir. Bu biriken sıvı fallop tüplerinin içerisini kaplayan doku tarafından üretilir.
Rahimde sıvı birikmesi tanısının hamile kalamama durumu yaşanması sonrasında konulması halinde laparoskopi yöntemi ile tıkalı tüp alınabilir. Tıkalı tüpün alınması için hasta çok yönlü bir değerlendirmeye alınır.
İlgili 38 soru bulundu
Tedavi seçenekleri arasında genellikle drenaj, ilaç tedavisi veya cerrahi gibi yöntemler uygulanabilmektedir. Drenaj: Sıvı birikmesinin drenajı, hasta endoskopik yöntemle ya da dışarıdan toraks bölgesine uygulanacak bir kateter yardımıyla yapılabilmektedir.
Asit (karında sıvı birikmesi) sözcüğü latince içi su dolu kese anlamına gelir ve tıpta karın boşluğunda sıvı birikmesine verilen addır. Karaciğer hastalıkları, kanser, kalp ve böbrek yetersizliği gibi hastalıklarda asit gelişebilir.
Hidrosalpenks olarak bilinen bu hastalık genellikle hiç belirti vermez. Fakat bazı durumlarda aralıklarla karın ve kasık bölgesinde ağrı ve yanma gibi şikâyetlere neden olabilir. Bazen de cinsel ilişki sırasında kasık ağrısına da neden olabilir.
Hidrosalpinks, hamilelik sırasında bazı komplikasyonlara neden olabilir. Tüplerdeki sıvı birikimi, hamileliğin ilerlemesini veya ektopik gebelik riskini artırabilir. Bu nedenle, hidrosalpinksli hamilelikler yakından takip edilmelidir.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Yumurtalık kanseri smear testi ile belirlenemez çünkü smear testi rahim ağzı kanserini taramak için kullanılan bir testtir. Yumurtalık kanseri için farklı tarama yöntemleri mevcuttur. Yöntemler genellikle ultrason veya kan testleri gibi daha spesifik tıbbi testlerdir.
Histeroskopi adı verilen yöntemle rahim ağzı ve rahim kanalının kontrolü sağlanarak olası bir probleme erken müdahale yapılabilir. Bu sayede sorunlar daha ciddi hal almadan kontrol altına alınabilir.
Farklı nedenlerden dolayı uzun süre ile östrojen kullanımının, progesteron ile dengelenmediği durumlarda rahim duvarı kalınlaşması görülebilir. Uzun regl aralıkları olan, diyabet, obezite ve polikistik over sendromu gibi hastalıklara sahip olan kişiler de risk grubundadır.
Karın içi ameliyatlardan sonra yara yerinde gelişen kan birikmesi, enfeksiyon veya sıvı birikmesi sonucu karın kaslarının tam olarak kaynamaması nedeniyle oluşur. Hastanın yara iyileşmesini geciktirici hastalığının bulunması veya acil karıncerrahisi geçirmiş olması risk faktörüdür.
Hidrosalpenks ameliyatı laparoskopi (kapalı ameliyat) ile gerçekleştirilebilmektedir. Ameliyat sırasında tüplerin uç kısmındaki hafif düzeydeki yapışıklıklar açılarak tüplerde genişleme tedavi edilerek hidrosalpenks tedavisi gerçekleştirilmiş olur.
Tüplerde iltihaplanma: Tüplerle ilgili geçirilen iltihap ve enfeksiyonlar tıkanıklıklara ve tüplerde hasara yol açabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan ve neredeyse tüm genital yollar enfeksiyonları tüplerin işlevlerini bozar.
Öncelikle daha çok Salpenjektomi olarak bilinen bu cerrahi müdahale de kişilerin hamile kalmasını sağlayan fallop tüplerinin çıkarılması işlemi yapılır. Bu işlemle birlikte artık spermler yumurtalıklardan rahme taşınamayacağı için döllenme yani hamile kalma gerçekleşmez.
Rahim ağzı kanserinin belirtileri erken dönemde kendini göstermeyebilir. Jinekolojik muayenede bile rahim ağzındaki sorun görülmeyebilir.
Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni vajinal kanamadır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer sık görülen belirti disparoni olarak tanımlanan cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesidir.
Rahim kanseri endometrium dokusunda geliştikten sonra kadın üreme sisteminin diğer organlarına da yayılma eğilimindedir. İlk önce rahim ağzı (serviks), tüpler ve yumurtalıklara doğru yayılır. Daha ilerlemiş hastalık durumlarında lenfatik damarlar aracılığı ile vücudun diğer bölümlerine atlar.
Kanser hücrelerinin peritonu tutmasına bağlı olarak karında kanser hücrelerini içeren sıvı toplanması olduğunda buna malignasit adı verilir. Bu sıvıya bağlı olarak karında şişme gelişir. Karın içinde toplanan asit hem hastalarda nefes darlığına hemde kanser hücrelerinin diğer vücut boşluklarına yayılmasına sebep olur.
Tüplerin karın içinde, yumurtalığa bakan ucu tıkandığında o tüpün içinde sıvı birikerek tüp kistik bir hal alır, bu duruma tüp şişmesi, hidrotuba ya da hidrosalpinks denmektedir. Doğal yollardan oluşan gebeliklerde yumurta ve sperm tüplerde karşılaşır ve döllenme tüplerde gerçekleşir.
Albümin seviyesi azalınca sıvılar damar yatağında tutulamaz ve dokuların arasına sızar. Bu en erken bacaklarda şişme (ödem) şeklinde ortaya çıkar. Aynı mekanizma ile karın boşluğunda da sıvı birikir (assit). Karın şişer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri