Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler üyesi olan ülkelerden yalnızca Türkiye tarafından tanınan, sınırlı tanınırlığa sahip bir ülkedir. 1983 yılından beri de facto bağımsız olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan tarafından tanınmazken ülkeye bağlı bir özerk yönetim olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ...
Kuzey Kıbrıs veya resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, de facto devlet. Varlığı Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır.
Ülkemiz 2003 yılından bu yana GKRY vatandaşlarının sınır kapılarında vize alarak Türkiye'ye seyahat etmelerine olanak tanımaktadır. Buna karşın, GKRY AB üyesi ülkeler ve diğer bazı ülke vatandaşlarının KKTC'den güneye geçmelerine izin verdiği halde Türk vatandaşlarına bu imkanı tanımamaktadır.
Adanın güneyi etkin olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrolü altında; Adanın kuzeyi Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'ne göre Türkiye'nin işgali altındadır. Bağımsızlığını tek taraflı ilan eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sadece Türkiye ile diplomatik ilişkisi bulunmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Jeolojik devirlerde bir çöküntü neticesinde Hatay bölgesinden ayrılıp bir ada haline gelen Kıbrıs'ın ilk sakinleri Anadolu'dan gelmişlerdir.
Kıbrıs'a yerleşen milletlerden biri olan Anadolu'dan gelen Semitik orijinli Finikeliler, M.Ö.1000 yılının ilk kısmında yoğun olarak yerleştikleri adanın güneydoğu kıyısında yer alan Kition (Citium-Larnaka)'da -ki İncil'de Kittim olarak geçer- bir koloni kurmuş ve daha sonra adanın tamamına hâkim olmuşlardır.
Kıbrıs Adası Türkiye'ye 71 km, Yunanistan'a ise 900 km. uzaklıktadır. Adanın yüzölçümü 9251 km2, KKTC yüzölçümü adanın %35,04'üne tekabül eden 3241 km2, GKRY yüzölçümü 5509 km2 (%59,56), İngiliz üslerinin yüzölçümü ise 256,01 km2'dir.
KKTC Su Temin Projesi
Mersin ili Anamur ilçesinde yer alan Dragon Çayından alınan suyun adaya ulaştırılması işidir. Büyük oranda bitirilen projenin 28 Ekim 2015 tarihinde resmi açılışı yapılmıştır.. KKTC'nin 50 yıllık kullanma ve içme su ihtiyacını karşılayacak, sulu tarım alanları genişleyecektir.
TC vatandaşları KKTC'ye girerken 90 gün boyunca vizesiz seyahat etme hakkına sahiptir. KKTC'den Kıbrıs Rum Kesimine girmek içinse Güney Kıbrıs Rum Kesimi Vizesi almak zorunludur. Güney Kıbrıs Rum Kesimi vizesi başvuruları ise Yunanistan Konsolosluğu'ndan yapılır.
Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs adası, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kavşak noktasında yer almaktadır. Ada bulunduğu coğrafi ve siyasi konumu iti- barıyla dünyanın stratejik önemi fazla olan bir mevkinin başında gelmektedir. Kibris matematik ve özel konumu bakımından büyük üstünlüklere sahiptir.
Siyasi Durum. İngiliz hakimiyetinden sonra 16 Ağustos 1960'ta adanın iki halkı arasında ortaklık temeline dayandırılan uluslararası antlaşmalar uyarınca kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'ye garantörlük hakkı tanındı.
Azerbaycan, bugüne kadar 158 ülke ile diplomatik ilişkiler kurmuştur ve 38 uluslararası örgüte üyedir.
Türkiye, 30 Ağustos 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan Cumhuriyeti'ni 9 Kasım 1991'de tanıyan ilk devlet olmuştur. Diplomatik ilişkiler 14 Ocak 1992'de kurulmuş ve Bakü'de Başkonsolosluk olarak görev yapmakta olan temsilciliğimiz Büyükelçilik düzeyine yükseltilmiştir.
Bakü Azerbaycan'da, 28 Mayıs 1918'de ilan edilen bağımsızlığın 105. yılı kutlanıyor. "Müslüman doğunun ilk demokratik cumhuriyeti" olarak kabul edilen Azerbaycan'ın bağımsızlığı, 28 Mayıs 1918'de Azerbaycan Milli Şurası tarafından ilan edildi.
Kültür. Kıbrıs Rumlarının Yunanistan'la yakın kültürel bağları olsa da, toplumun sadece bir bölümü ayrı bir "Kıbrıslı" kimliğini tamamen reddedip kendisini "Kıbrıs adasında yaşayan Yunan" olarak tanımlar. Tam tersi yönde, Yunanlığı reddedip kendini sadece "Kıbrıslı" olarak tanımlayan bir kesim de vardır.
Ancak Kıbrıs'ı İskenderun'a bağlayan kara parçasının Kuzey yarım küredeki dağ buzulların evresine sular altında kalması ile ve ara yerdeki başlarının çökmesi sonucu Kıbrıs bir ada olarak son şeklini almış oldu.
Kıbrıs'ta aralıksız olarak yağan yağmurlar sonucunda ülke genelinde su taşkınları yaşandı. Etkili olan şiddetli sağanak yağış sebebiyle öğlen saatlerinde Güzelyurt barajı taştı.
Kıbrıs Türkleri genel olarak 1.672 ölü ve binlerce yaralı vermiştir. Rumlar ve Yunanlar ise 4 bin ölü ve 12 bin yaralı vermiştir. Savaşın dışında olmasına rağmen BM Barış Gücü askerleri de kayıp vermişti: 3 Avusturyalı asker ölmüş, 24 Avusturyalı, 17 Fin, 4 İngiliz ve 3 Kanadalı asker de yaralanmıştı.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Kıbrıs üzerindeki hâkimiyeti, 1878'de adanın İngilizlere kiralanması ile başlayan süreçte zayıflamış ve I.Dünya Savaşı'nda 1914 yılında Osmanlı İmparatorluğu İttifak devletleri yanında savaşa girince İngiltere'nin ilhakı ile zoraki olarak sona ermiştir.
Dönemin Başbakanı Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan, İngiltere'den olumsuz yanıt gelmesinin ardından, garantörlük hakkını kullanarak ve adadaki Türklerin varlığının tehdit altında olduğunu da dikkate alarak 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış Harekâtı'nın başlaması kararını aldı.
İngiltere ve Osmanlı arasında 4 Haziran 1878'de Kıbrıs Mukavelenamesi imzalandı. 2 maddelik bu antlaşmaya göre Anadolu'da İngiltere'nin Rusya'ya karşı Osmanlı'yı rahat savunabilmesi için Kıbrıs İngiltere'ye terk ediliyordu.
647 yılında komutan Ömer ve askerleri denizden adanın kuzeyine saldırmışlardır. Denizin kenarında yapılan savaşta Ömer ve altı askeri şehit düşerek orada bulunan mağaraya gömülmüşlerdir. 1571 yılında Kıbrıs Adası Osmanlılar tarafınlan fethedilince bulunan naaşlar, onlar için yapılan türbeye aktarılmışlardır.
Osmanlı-Venedik Savaşı veya Kıbrıs Seferi, Osmanlı-Venedik savaşlarının dördüncüsüdür. 1570-73 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Venedik Cumhuriyeti arasında yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri