Rahim içi zarındaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla ve normal hücrelerin önüne geçmesiyle oluşur. Rahim kanseri hücreleri vücuttaki vajina, yumurtalık gibi komşu organlara veya daha uzaktaki lenf bezlerine veya karaciğer, akciğer gibi organlara yayılabilirler. Bu yayılıma metastaz denir.
Rahim kanseri endometrium dokusunda geliştikten sonra kadın üreme sisteminin diğer organlarına da yayılma eğilimindedir. İlk önce rahim ağzı (serviks), tüpler ve yumurtalıklara doğru yayılır. Daha ilerlemiş hastalık durumlarında lenfatik damarlar aracılığı ile vücudun diğer bölümlerine atlar.
Evre: Rahim kanserinde son evredir. Kanser rektum, mesane veya vücutta daha uzak organlara yayılmıştır. 2 alt başlıkta incelenir. Rahim kanseri evre 4A: Kanser rektum veya mesanenin mukozasına yayıldı. Rahim kanseri evre 4B: Kanser kasık bölgesindeki lenflere, kemikler veya akciğerler gibi uzak organlara yayıldı.
Rahim kanserinin ilk olarak metastaz yaptığı yani sıçradığı veya yayıldığı organlar lenf bezleridir. Kasıktan başlayarak yukarıda böbrek damarlarına kadar olan büyük damarların etrafındaki lenf bezlerine sıçrayabilen bu hastalıkta bu bölgelerdeki lenf bezlerinin temizlenmesi önem arz eder.
Genellikle 10-15 yılda yavaş yavaş gelişen bir kanserdir. Rahim ağzı, kanser gelişmeden önce, hücresel düzeyde, displazi veya prekanser adı verilen değişikliklere maruz kalır. Rahim ağzındaki bu değişikliklere cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) neden olur.
İlgili 20 soru bulundu
Rahim kanseri 1. Evre de %80-90 beş yıllık yaşam süresi vardır. Evre arttıkça hastalık başka organlara yayıldığı için yaşam süresi kısalır. Rahim kanseri 2. Evre de %74 beş yıllık yaşam süresi vardır.
Rahim kanseri ameliyatları genel olarak hastalığın ilk üç evresinde tercih edilmektedir. Rahim kanseri son evreye ulaşmış ise ameliyat tercih konusu olmamaktadır. Rahim kanserlerinde tedavi edici olarak terci edilen cerrahi yöntem bir kaç ameliyatın aynı anda gerçekleştirilmesi ile olabilmektedir.
Stres ve üzüntünün kansere neden olduğunu gösteren bir çalışma bulunmuyor. Bağışıklık sistemi kanser gelişmesinde ve kanser tanısı konmuş hastaların tedavisinde önemlidir.
Rahim Kanseri Ağrısı Nereye Vurur? Rahim ağzı kanseri, sırt ağrısı, bacak ağrısı, pelvik ağrı, kemik ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ayrıca, karnın alt bölgesinde ağrı ve bası hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı durumları da görülebilmektedir.
Rahim kanseri bu evrede vajina, üreterler (idrar yolları) veya rahim duvarı gibi yakındaki organları etkileyebilir. Evre 4: Son evre olan 4. evrede kanser hücreleri rahim dışındaki uzak organlara yayılır. Özellikle uzak organlara (böbrekler, akciğerler, karaciğer) metastaz yapmış olabilir.
Adet döneminde ya da adet dönemleri arasında şiddetli kanama, pelvik bölgede ağrı, adet ağrısı, cinsel birleşme sırasında ağrı, uzayan adet dönemleri, karın bölgesinde şişlik gibi semptomlar da miyom belirtileri arasında yer alabilir.
Rahim ağzı kanseri özellikle 30-50 yaş aralığında ve cinsel yaşamı aktif olan kadınları risk altında tutar. Erken tanı ve teşhis yöntemleriyle tedavisi mümkün olan bir hastalık türü olmasına rağmen, ölüm oranı bakımından hala dünyanın en ölümcül kanser çeşitleri arasında yer almaktadır.
Evre 3: Kanserin büyüyüp geliştiği ve lenf düğümleriyle birlikte diğer dokulara yayıldığı evredir. Evre 4: Bu evreye ilerlemiş kanser evresi veya metastatik kanser adı da verilir. Dördüncü evrede kanser hücreleri vücudun diğer organ ve dokularına yayılmıştır. Bu evrede kişinin hayati tehlikesi söz konusu olabilir.
Normal menopoz yumurtalık artık işlevini bıraktığı için gerçekleşir. Normal menopoza girmiş bir hastada, normal bir kadında söz konusu olabilecek rahim, rahim ağzı, yumurtalık kanserleri riski devam eder. Cerrahi menopozda yumurtalık ve rahim alındığı için rahim ağzı ve yumurtalık kanseri riski neredeyse sıfırlanır.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Gerek tarama ve tanı testleri sonrasında, gerekse serviksten alınan veya dökülen parçaların patoloji laboratuarına gönderilmesi sonrasında gelen patoloji raporunda KARSİNOM tanısının olması rahim ağzı (serviks) kanseri tanısı koydurur. Artık kanser durumu oluşmuştur.
Rahim kanserinin en önemli belirtisi normal olmayan vajinal kanamalardır. Kanamaların yanı sıra genital bölgede görülen kitleler, pelvik bölgede ağrı, iştahsızlık ve kilo kaybı ve karın bölgesinde şişlikler diğer belirtiler arasında gösterilmektedir.
Rahim kanseri belirtileri nelerdir? Endometrium kanserinin gözlemlenen ilk belirtileri kokulu, kanlı veya koyu renkli vajinal akıntı ve lekelenme tarzında kanamalardır.
11- Meme kanseri olan kadınlarda bir memeden mutlaka diğer memeye sıçrar. Kesinlikle yanlış bir inanıştır.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Endometrium kanseri genelde menapoz sonrası görülürse de %5-10'u menapoz öncesi dönemde tanı alır. Bu hastalarda kanser erken evrede ise ve rahim alınmadan özel tedaviler ile hastaların gebe kalmaları sağlanabilir.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
“Kanser saç kaybına yol açar”
Kanserin kendisi saç kaybına yol açmamaktadır. İleri evre durumlarda bile bu durum görülmez ancak tedavide kullanılan bazı ilaçlar saç dökülmesine sebep olmaktadır. Ayrıca beyin ışınlaması gereken durumlarda radyoterapi nedeniyle görülebilmektedir.
Ca-125 testi sonuçları normal durumlarda 0 ile 35 değer referans aralığında olmalıdır. 35 ile 50 referans aralığındaki değerler kontrol altına alınmalıdır. Eğer Ca- 125 testi sonuçları 50 değerinden yüksek ise yumurtalık kanseri şüphesi ile tanı ve tedavi başlatılmalıdır.
Rahim alma operasyonundan sonra en sık karşılaşılan sıkıntılar vajinal akıntı ve kanamalar ve cerrahi kesi yerinde oluşan ağrı ön planda olmak üzere rahatsız hislerdir. Vajinal akıntı ve kanama, adet dönemlerinde olan kanama kadar çok değildir. İyileşmenin olduğu 6 hafta kadar sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri