Rahimde Oluşan Ağrılar Özellikle, rahim içinde oluşan myomlar ve polipler ağrı nedeni sayılır. Rahim ağrısı sadece rahimde oluşan bir durumdan ötürü değildir. Kadınların rahminde ağrı olmasının en çok görülen nedeni tabiî ki, cinsel ilişki ile bulaşan rahim ağzı enfeksiyonlarıdır.
Tüplerde sıvı birikimi, tüplerde tıkanma, dış gebelik, apandisit, idrar yolu enfeksiyonu, üreme organları enfeksiyonu, sindirim sistemi problemleri, rahim yapışıklığı, endometriyozis, böbrek taşları sebebi ile de rahim bölgesinde ağrılar oluşabilmektedir.
Yine sık antibiyotik kullanımı, cinsel taciz öyküsü, hormonal bozukluklar, genetik faktörler, pelvik kas kasılmaları, vajinal mantar enfeksiyonları, genital sinir hasarı bu ağrıların sebeplerinden olabilir. Vulvodini tanısı yapılacak jinekolojik muayeneyle konulabilir.
Bu sancılar rahim veya tıbbi adıyla uterusun kasılıp gevşemesinden kaynaklanır. Bebeğin doğum kanalına girip dünyaya gelebilmesi için rahim ağzı ve doğum kanalının genişlemesi gerekir. Rahimde meydana gelen kasılmalar ve bundan dolayı hissedilen sancı bu genişlemenin elde edilmesini sağlar.
Rahim ve vajina ağrıları genellikle hamileliğin ilk haftalarından itibaren görülmektedir. Gebelik sürecinde oldukça normal olarak görülen bu ağrıların başlıca nedeni rahmin kasılma ve gevşeme hareketleri yapmasıdır. Bu tip ağrılar doğumun yakın olduğu zaman diliminde daha sık görülmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Ağrı veya hafif kramplar hamileliğin göstergelerinden kabul edilir. Çoğu zaman normal bir durum olup tehlike taşımaz. Adet olacakmış gibi bir ağrı hissi hamilelikte görülebilir ancak adet ağrısı gibi bir ağrı görülmesi her zaman hamilelik anlamına gelmez.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Alt karın bölgesinde yoğunlaşan sancılar. Adetten 1 ila 3 gün önce başlayabilen bu ağrı, adet başlangıcından 24 saat sonra en üst seviyeye ulaşır ve 2 ila 3 gün içinde azalır.
Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.
Kadınlarda görülen kasık ağrısına en çok sebep olan neden, üreme sistemine ilişkin yumurtlama gibi olağan bir durum olabilir. Yumurtalık kisti, vajinal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da kadınlarda kasık ağrısının sebepleri arasındadır.
Cinsel ilişki sonrası karın ağrısı hamilelik belirtisi değildir.
Rahim Ağzı Enfeksiyonu (Servisit), rahim ağzının iltihaplanması ve tahrişidir. Servisit semptomları vajinite benzer; vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında kaşıntı veya ağrı olabilir. Servisitin olası nedenleri cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır(bel soğukluğu, klamidya, trichomoniasis ve genital herpes).
Gebelikte Sırasında Rahimdeki Değişiklikler
Rahmin hamilelik sırasında bir balon gibi şiştiğini düşünebiliriz. Gebelikten önce rahim bir portakal büyüklüğünde olup ve kalça kemik içinde yer almaktadır.
Rahim (uterus) vaginanın üzerinde karın içine yerleşmiş armut biçiminde bir organdır (Soldaki resim). Uterusun (rahimin) kalın duvarı üç tabakadan oluşur. Bunlardan en içte olanı "endometrium" adını alır, adet siklusu boyunca değişimler gösterir ve eğer gebelik olmaz ise dökülerek adet kanaması ile birlikte atılır.
Gebeliğin ilk haftalarında, gebeliğin rahim iç duvarına yerleşmeye çalışmasından ötürü bölgede ağrı hissedilebilir. Ayrıca gebeliğin son 3 ayında, anne karnındaki bebeğin büyümesine bağlı olarak vajinaya binen yük artar. Bununla birlikte anne adayının aldığı kilo da vücuduna bir yük oluşturur.
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Hamilelik anneden gelen yumurtanın babadan gelen spermle follop tüplerinde birleşmesiyle başlar. Oluşan embriyo yaklaşık 7 ila 10 gün süren bir yolculuk sonunda anne rahmine ulaşır ve oraya yerleşir.
Bebeğin döllenmeden sonra rahime yerleşme süresi ise 5 hafta sonuna kadar devam eder. Bebeğin rahime yerleştiği nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir.
Genellikle 50 yaş civarında ortaya çıkan rahim ağzı kanseri son yıllarda genç kadınlarda da görülmeye başlamıştır. Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünden sorumlu olan HPV (“Human Papilloma Virüsler” ) virüsü çok belirti göstermez ve oldukça bulaşıcıdır.
Özellikle hastalığın daha ileri aşamalarında ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, karnın alt bölgesinde ağrı ve bası hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı, iştahsızlık rahim kanserinde ortaya çıkabilecek diğer belirtiler arasındadır.
Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
“3 günde hamilelik belirtileri olur mu?” diye merak ediyorsanız vakit kaybetmeden hamilelik testi yapmalısınız. Ancak idrar ile yapılan test kitinin bazı durumlarda 3 günlük hamileliği gösteremeyeceğini de bilmelisiniz. Bu durumda sağlık ocağında kan testi yaptırarak en doğru sonucu öğrenebilirsiniz.
Yaşanan kanama, kadının her ay yaşadığı adet kanamasından farklıdır. Lekelenme tarzında, yoğun olmayan bu kanama; embriyonun rahme tutunduğunun işaretidir. Halk arasında “yerleşme kanaması” olarak da bilinmektedir. Akıntı ise erken hamilelik belirtileri arasında kabul edilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri