Rahim Sarkması Ultrasonda Görülür mü? Pelvik organ sarkması bulunan hastalar, ultrason kontrolü ile teşhis edileceğini düşünebilmektedir. Ancak, rahim düşmesi tamamen jinekolojik muayene sonrasında ortaya çıkabilecek olan bir rahatsızlıktır.
Rahmin az miktarda sarkmış olması genellikle hiçbir belirtiye yol açmaz. Ancak bazı hastalar sabah saatlerinde hafif şiddette başlayan ve saat ilerledikçe artan bir bel ağrısı şikayetinden yakınır. Bazı vakalarda karnın alt kısmında ağırlık hissi ya da aşağı doğru çekilme hissi gibi yakınmalar da görülebilir.
Rahim sarkması dışarıdan belli olur mu? Erken evrelerde sadece ağrı ve dolgunluk hissi iken ileri evrelerde ele gelen ya da gözle görülen ve vajenden dışarı çıkan kitle belirtileri mevcuttur.
Rahim, daha sonra vajinaya düşer ve bazı durumlarda vajinal açıklıktan dışarı çıkar. Hafif rahim sarkmaları tedavi gerektirmez ancak sarkma kronik olarak rahatsız edici hale gelirse tedavi uygulanması gerekir. Rahim sarkması, pelvik organ sarkması terimi altında sınıflandırılan çok sayıda durumdan biridir.
İlgili 44 soru bulundu
Rahim Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Olur? Rahim düşmesi rahatsızlığı, hafif derecede olması durumunda hayata büyük etkileri bulunmasa da orta ve şiddetli derecede görülen rahim sarkmasının ciddi sonuçları olabilmektedir.
Her yaşta görülebilen bir durum olan rahim sarkması asla doğal karşılanmamalıdır. Doğum yapmış her yaştan kadında görülebilmekle birlikte 20'li yaşlarında bile görülen vakaların mevcut olduğu bir durumdur. Özellikle çok doğum yapmış ya da zorlu doğum yapmış kadınlar daha risk altındadır.
KEGEL EGZERSİZLERİ; PELVİK TABANI KUVVETLENDİRME
İdrar kesesinde sarkma ile sonuçlanabilir. Bu nedenle pelvik kasları kuvvetlendiren bir egzersiz programı özellikle erken aşamadaki şikayetlerde düzelmeye neden olur ve hastalığın ilerlemesini geciktirebilir.
Bu hastalarda sarkmayı düzeltmek için hasta yaşı da çok ilerlemiş ise kısmi vajinal kapama işlemi yapılabilir. Bu hastalarda vajen tamamen kapatılmaz ancak sarkmayı engelleyen bir işlemle çeşitli dokular vajende dikilerek sarkma engellenir- ancak bu işlem sonrası cinsel ilişki mümkün olmaz.
Rahim sarkması ameliyatı ne kadar sürer? Yaklaşık 3-4 saat sürer. Karın bölgesinin alt kısmından bir kesi açılır.
Eğer rahim sarkması, idrar torbası sarkması, barsak sarkması veya idrar kaçırma şikayetiniz varsa; Bu konuda deneyimli bir jinekolog ile görüşmeniz gerekir. Sadece alttan (vajinal yoldan) rahmin alınması kalıcı tedavi sağlamaz. Askı ameliyatı tecrübesi olan bir jinekolog kesin tedaviyi sağlayabilir.
Jinekoloji; rahim, rahim ağzı, vajina, vulva, tüpler gibi kadın üreme organlarına ait her türlü hastalığın teşhis ve tedavisi, Obstetrik kısım ise, gebelik takibi ve gebelik sorunlarının giderilmesi ile ilgilenmektedir.
Jinekolojik muayenede (kadın doğum muayenesi) önce dış genitaller yani vulva, labium majus, labium minus, introitus gözle incelenir. Bu bölgedeki enfeksiyon, renk değişikliği, ülser, siğil veya benzeri lezyonlar not edilir. Daha sonra tek kullanımlık spekulum ile vajen ve rahim ağzı incelenir.
Sık sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma ve kasık bölgesinde ağrı gibi şikayetlerle kendini gösteren mesane sarkması kadınlar arasında yaygın şekilde görülebiliyor. Özellikle normal doğum yapan kadınlarda daha sık ortaya çıkan mesane sarkması sosyal yaşamı ve kişinin psikolojisini olumsuz etkiliyor.
Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Rahim sarkması doğum yapan kadınlarda, ilerleyen yaş ve farklı faktörler dâhilinde sıklıkla görülebilmektedir. Rahim sarkması yaşayan bir kadının durumu başlangıçta ise, rahmi cerrahi bir operasyonla alınmamış ise adet görmeye, gebe kalmaya devam edebilmektedir.
Vajina sarkması, vajinanın etrafındaki kas, bağ dokular, pelvik organları ve dokuları yerinde tutan sinir, kas dokularının zayıflamasıyla kopar ve vajenden dışarı sarkmalar meydana gelir. Normal doğum yapmak, östrojenin yetersiz gelmesi, yaşlılık gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır.
İdrar kesesi sarkması ameliyatı ne kadar sürer kapsamında lokal anestezi ile ameliyatın yaklaşık 20 dakika sürdüğü bilinmektedir. Doktorun gerekli görmesi durumunda genel anesteziye de başvurulabilir.
Pelvis kaslar ve ligament bağ dokularının zayıflamasıyla rahim yeterli desteği alamadığı için aşağı doğru kayar ve çıkıntı yapar. Buna rahim sarkması ya da tıp literatüründe ki adıyla uterus prolapsusu denir. Rahim sarkması, her yaştan kadında görülebilen ve kadınların yaşam kalitesini düşüren bir sorundur.
Sistosel olarak da adlandırılan idrar torbası sarkması, idrar torbasının konum değiştirerek aşağı düşmesi ve bunun sonucunda da vajina duvarını itmesi durumudur. Kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu durum pelvik tabana aşırı baskı olması ya da pelvik tabanın zayıflamasında yaşanır.
Eğer sarkma çok fazlaysa dudak germe ameliyatı yapılır. Ama sarkma çok fazla değilse dış dudaklara dolgu yapmak yeterli olur. Bu sarkmaları tedavi etmek için herhangi bir ilaç tedavisi mevcut değildir.
Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.
Rahim alma operasyonundan sonra en sık karşılaşılan sıkıntılar vajinal akıntı ve kanamalar ve cerrahi kesi yerinde oluşan ağrı ön planda olmak üzere rahatsız hislerdir. Vajinal akıntı ve kanama, adet dönemlerinde olan kanama kadar çok değildir. İyileşmenin olduğu 6 hafta kadar sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri