Halk arasında cenin olarak da tanımlanan fetüs, bebeğin embriyo ile doğum arasındaki evresi için kullanılan terimdir. Gebeliğin her haftasında bebeğin gelişimi farklılık gösterir. Tüm… Halk arasında cenin olarak da tanımlanan fetüs, bebeğin embriyo ile doğum arasındaki evresi için kullanılan terimdir.
(ﺟﻨﻴﻦ) i. (Ar. cenіn) Ana rahmindeki çocuk, dölüt, fetüs.
Cenin gebeliğin üçüncü ayından itibaren doğuma kadar geçen süre içinde anne karnındaki canlıya verilen isimdir. Cenin kelimesi aynı zamanda sık kullanılan bir kelime türüdür.
Gebeliğin üçüncü ayından itibaren anne karnında yer alan insan yavrusudur. İnsan yavrusu, ana rahminde iki safha gösterir. Bunlardan ilki, döllenmiş yumurta durumundan üç aylık olana kadar geçen zamandır.
Yaklaşık 12. haftada, cenin tekme atabilir, ayak parmaklarını kıvırabilir, tutabilir. Tekme gibi hareketler devam eder ve genellikle annenin ilk hissettiği harekettir.
İlgili 28 soru bulundu
Embriyo oluştuğunda bebeğinizin organlarının temeli oluşmuştur bile. Özetle hamilelikte ilk hafta ve hamilelikte ikinci hafta henüz bebek oluşmamıştır. Hamilelikte üçüncü hafta bebek oluşmaya başlar. Hamilelikte dördüncü hafta sonunda ise embriyo adı verilen bebeğin ilk hali oluşmaya başlar.
Bunlardan biri ruhun ilk kırk günden sonra üflendiği, çoğunluğun sahip olduğu ikinci görüşe göre ise üçüncü kırk günden sonra üflendiğidir. Cenine ruh üfleme zamanı, kocası ölen kadının beklediği iddet süresine kıyas edilerek dört ay on gün olması gerekir kanaati de bulunmaktadır.
Gebeliğin 9. haftasından itibaren embriyo artık cenin ya da tıptaki adıyla fetüs olarak anılır. Farklı bir deyişle bebek, gebeliğin 9. haftasından doğuma kadar olan süreçte fetüs olarak anılır. Bu dönem fetal dönem ya da fetüs dönemi olarak tanımlanır.
(ﺟﻨﻴﻦ) i. (Ar. cenіn) Ana rahmindeki çocuk, dölüt, fetüs.
Cenin hak ehliyetini, sağ doğmak şartıyla, ana rahmine düştüğü andan itibaren kazanır. Hak ehliyeti bakımından ana rahmindeki embriyo ile tüpteki embriyo arasında fark yoktur. Cenine, sağ doğmak geciktirici şartına bağlı olarak, kişilik hakkı tanındığı gibi, bazı malvarlığı hakları da tanınmıştır.
Nonfarmakolojik yöntemlerden biri olan cenin pozisyonu (Facilitated Tucking), “bebeği yuvaya alma yönteminin bir alt formu olup, bebeğin üst ve alt ekstremitelerini el ile fleksiyonda tutarak, vücudu orta hatta yakın kapalı pozisyona alma işlemi” olarak tanımlanmaktadır.
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda iken belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulabilir ve bacaklar karına doğru çekilebilir. Bu durum omurgaya yük binmesini azaltır ve ayrıca da horlamayı önler.
3. hafta itibariyle döllenmiş olan yumurtanın rahim içine yerleşmesi gerçekleşir. 40 hafta sonra dünyaya gelecek bebeğinizi meydana getiren ilk hücre (zigot) meydana gelir. Döllenme evresinden sonra zigot hızla bölünerek çoğalmaya başlar ve bu hücre topluluğu fallop tüplerinden aşağıya rahme doğru harekete geçer.
Yuvalanma, henüz çok genç olan embriyonun, ana rahminin iç tabakasında kendisine uygun bir yer bulup oraya gömülme, yerleşme işlemidir. Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır.
3.Ay: (12 HAFTA)
Fetus ise yaklaşık 6-7 cm olup kemik gelişimi başlamıştır. Deri ve tırnak oluşmuş, uzuvlar ve parmaklar ultrasonografi ile görülebilmektedir. Bu döneminin sonunda parmakları birbirinden ayıran perdeler kaybolmaya başlar.
Ana karnındaki çocuk hakkında kullanılan bir ıstılah. Bu devre, çocuğun ana karnına düştüğü andan itibaren doğuma kadar devam eder. Bir damla kan pıhtısından, giderek insan şeklini alan ve canlanarak dünyaya gelen cenin, bir yönüyle müstakil bir varlıktır.
4- Ceninin Mali Hakları İslam Hukuku cenine hak ehliyetini tanımış bulunmaktadır. Ancak bu sınırlı bir hak ehliyeti olup (ehliyet-i vücûb-i nâkısa), sadece mirasçı ve vasiyet alacaklısı olabileceğini ve bir de lehine vakıf yapılabileceğini kabul etmektedir.
Cenin (Arapça: جنين), Filistin'in Batı Şeria bölgesindeki üçüncü en büyük şehirdir.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Özellikle gebeliğin 10-12. haftalarında, bebeğe ait cinsel organların yeni gelişmeye başladığı dönemde, koryonik villus'lardan alınan doku örneklerinin genetik incelemesi yoluyla bebeğin cinsiyeti belirlenebilir.
A.
Döllenmeden itibaren anne karnında 8. haftaya geçen sürede insan organizması embriyo iken, 8. haftadan sonra cenin adını alır3.
“Embriyo, döllenme anından başlayarak, gebeliğin yaklaşık ikinci ayına kadar gelişmekte olan canlıya denmektedir. Bu evreden sonra yani gebeliğin sekizinci ile onuncu haftası sonunda, nere- deyse tüm organların oluşumu tamamlanan canlı ise cenin veya fetüs adını almaktadır.
Kişiliğin kazanılmasını düzenleyen Türk Medeni Kanunu'nun (TMK) 28. maddesinde tam ve sağ doğan çocuğa, ana rahmine düştüğü andan itibaren hak ehliyeti tanınmış ve böylece cenin hukuki bir statüye kavuşturularak; onun kişiye tanınan haklardan yararlanması sağlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri