Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversite adaylarının 17-18 Haziran 2023'de yapılacak YKS sınavında 12. sınıf ikinci dönem müfredatından muaf tutulmasına karar verdi.
YKS 2.dönem konuları, Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan son dakika açıklamasının ardından gündeme geldi. 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na girecek olan öğrenciler Matematik, Edebiyat, Fizik, Kimya, Biyoloji, Coğrafya, Geometri ve diğer tüm derslerin 12. sınıf ikinci dönem ...
DÖNEM KONULARI ÇIKMAYACAK | Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem felaketinin ardından okullara ara verilmesi ve deprem bölgesindeki öğrencilerin eğitimlerine bir süre devam edemeyecek olması sebebiyle YKS'de 12. sınıf ikinci dönem konularının yer almayacağını duyurdu.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) YKS ile ilgili yeni bir karar aldı. Buna göre; 17-18 Haziran'da yapılacak sınavda, üniversite adayları 12'nci sınıfın ikinci dönem müfredatından muaf tutulacak. YÖK'ün konuya ilişkin kararı ÖSYM'ye bildirilerek uygulamaya konuldu.
İlgili 26 soru bulundu
Hayır. Edebiyat dersi TYT sınavında yoktur. TYT Türkçe sınavında sadece Türkçe konularından sorumlusunuz.
YÖK'ün açıklaması sonrasında, YKS sınavında öğrencilerin 12. sınıf 2. dönem konularından muaf tutulacağı belirtildi.
AYT, YKS'nin (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) 2. oturumu olan Alan Yeterlilik Testleridir. 12.sınıf öğrencilerinin ya da lise mezunu olan kişilerin üniversitede 4 yıllık bir bölüme yerleşmek için girmesi gereken sınavdır.
Limit-Türev-İntegral Kaldırıldı!
YKS sınavında öğrencilerin 12. Sınıf Matematik, Edebiyat, Coğrafya, Fizik, Geometri ve tüm diğer tüm derslerin 2. Dönem konularından muaf tutulacağı ifade edilmişti.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası eğitim alanında alınan kararlara ilişkin açıklamada bulundu. Özer, "LGS'yi sadece 8'inci sınıfın I. dönem konularından yapacağız. Yine YKS'de 12'nci sınıfın II. dönem konuları sınavda dâhil olmayacak." dedi.
12. sınıflar, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının birinci ve ikinci dönemine ilişkin sınavları tamamlandığı için, kapsam dışında tutulmuşlardır. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemi her dersten tek sınav yapılarak tamamlanacaktır. İkinci dönem de ikinci sınavlar olmayacaktır.
Not 2: 10 Şubat 2023'te Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yaptığı açıklamaya göre “Dalga Mekaniği ve Elektromanyetik Dalgalar” konusundaki Doppler olayı ve elektromanyetik dalgalar başlıkları 2023 YKS'ye dahil değildir. 2023 AYT'de 12. sınıfın konularının önemli bir kısmından soru sorulmamıştır.
"2023 TYT Matematik soruları müfredata uygun olarak hazırlanmıştır. Beklenen konulardan hatta beklenen sıra ve sayıda sorular sorulmuştur. Öğrencilerden matematiksel modelleme yeteneklerini kullanarak soruları doğru okuma ve yorumlama becerisi ile çözmelerini istenmiştir. Sınavın zorluk derecesi orta seviyededir.
YKS'DE BARAJ VAR MI? Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
Yine de; sıfırdan TYT kaç ayda biter? Diye merak edenler için, ortalama bir süre belirtecek olursak: Hiç temeliniz yoksa bütün TYT konuları en az 6 aylık bir zaman dilimi gerektirecektir. Bilgi düzeyiniz, ne kadar hızlı öğrendiğiniz gibi faktörlere bağlı olarak bu sürenin artması veya azalması mümkündür.
Bütün bunlara rağmen AYT sınavında sorulan sorular, öğrencilerin alanları hakkında daha net bir bilgi gerektirdiğinden, AYT sınavının TYT sınavına göre daha zor bir sınav olduğu söylenebilir.
Üniversite sınavının ilk adımı olan TYT, öğrencilerin; Türkçe, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Matematik alanındaki yeteneklerini ölçmeye dayalı bir sınavdır. TYT sınavına girmek zorunlu iken, diğer oturumlar isteğe bağlıdır. Bu oturumda çıkan sorular 9. Sınıf ve 10. Sınıf konularından olur.
Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri, yurt dışı okulları) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.
Centipat. TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) ve AYT (Alan Yeterlilik Sınavı) üniversiteye geçiş için girilmesi gereken sınavlardır. TYT genelde 9 ve 10. sınıf konularından; AYT ise 11 ve 12. sınıf konularından oluşur.
YKS, TYT, AYT, YDT sınavları, 12. sınıfta okuyan ya da 12. sınıf eğitimini tamamlayan adayların girebileceği sınavlardır ve bu sınavlardan ilki YKS olarak bilinmektedir. TYT, AYT, YDT ise sonraki oturumlardır.
TYT'de 60 net 322,837 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT sonuçlarına göre belirlenen verilere göre 60 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamaları yapılırken diploma notu 60 ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) yani okul puanı ise 300 kabul edilmiştir.
Oturumu olan TYT 8 Haziran Cumartesi, AYT ve YDT ise 9 Haziran Pazar günü yapılacak. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından paylaşılan bilgiye göre YKS 2024 başvuruları 1 Şubat 2024'te başlayacak ve 26 Şuat 2024'te sona erecek. Sınavın sonuçları ise 17 Temmuz'da açıklanacak.
Türkçe 40 soru, Sosyal Bilimler Testi ( Tarih 5, Coğrafya 5, Felsefe 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe 5) 20 soru, Temel Matematik Testi 40 soru, Fen Bilimleri Testi ( Fizik 7, Kimya 7, Biyoloj 6 ) 20 soru olmak üzere toplamda 120 soruyu içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri