Yapılan bazı çalışmalarda histerektomi sonrası kadınların kilo alma riskinin artmış olduğu belirtilir. Ancak bunu etkileyen birçok faktör vardır ve her kadın için geçerli değildir.
Ameliyattan sonra ağrı, kabızlık, pelvik taban kaslarında zayıflık, seksüel disfonksiyon gibi sorunlar görülebilmektedir. Ayrıca 35 yaş altında bu operasyonu geçiren kadınlarda yumurtaları korunsa bile hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıklarında risk artışı yükselebilmektedir.
Rahim alınması zararlı mıdır? Rahim aldırma ameliyatından sonra “Rahim alınınca ne olur?”, “Rahim alınınca sonuçları ne oluyor?” gibi sorular gelmektedir. Rahmin alınması yaşanan bir sebebe bağlı olarak yapılmaktadır. Rahmin alınmasının bilinen bir yan etkisi yoktur.
Bazı çalışmalarda, rahim alınması sonrasında kadınların % 30 unda sık idrara çıkma, sürekli idrar hissi ve idrarını tutamama gibi belirtilerin ortaya çıktığı gösterilmiştir. Bu problemler cerrahi girişimi gerektirecek kadar ciddi olabilir.
Rahim alınma ameliyatının ardından hasta hamile kalamaz ve adet görememektedir. Yumurtalıkları korunan yalnızca rahmi alınan hastalarda adet kanaması görülmez ve menopozun getirdiği sıcak basmaları ve ani terlemeler olmaz. Rahim ile beraber yumurtalıklar da alınırsa menopoz belirtilerini ortaya çıkar.
İlgili 45 soru bulundu
Rahim alınması ameliyatının riskleri arasında enfeksiyon, kanama, anestezi reaksiyonları, idrar kaçırma, vajinal kuruluk ve cinsel işlev bozuklukları yer alır. Enfeksiyon, ameliyat sonrası dikişlerde veya vücudun diğer bölgelerinde oluşabilir. Kanama, ameliyat sırasında veya sonrasında oluşabilecek bir komplikasyondur.
Her ameliyatta olduğu gibi Kadın-Doğum ameliyatlarını da takiben ağrı ortaya çıkar. Ancak ağrının zaman içinde azalması gerekir ve genellikle ağrı kesiciler ile kontrol altındadır. Özellikle karın içinde yapılan ameliyatların sonrasında karında şişlik ve kramp tarzında ağrı olması sık karşılaşılan bir durumdur.
Rahim Ameliyatı Sonrası Kilo Alınır Mı? Yapılan bazı çalışmalarda histerektomi sonrası kadınların kilo alma riskinin artmış olduğu belirtilir. Ancak bunu etkileyen birçok faktör vardır ve her kadın için geçerli değildir.
Rahmin alınması ameliyatı vajinal yoldan veya karından açık veya kapalı ameliyat ile yapılabilir. Vajinal rahim alınması işlemi bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında oldukça kolay tolere edilen bir cerrahidir.
Ameliyattan sonra 1,5 ay cinsel ilişki olmamalı. Rahim alınması cinsel yaşamı etkileyen bir ameliyat değildir. Çünkü vajina alınmaz.
Eğer kapalı yöntemle ameliyat geçirdiyseniz de iyileşme süresi 10-15 gündür. Buna ek olarak dikişlerin erime süresi de ortalama 6 hafta sürecektir.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek ve Reprodüktif Endokrinoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç, rahmi olmayan kadınlarda gebelik şansının şuan için mümkün olmadığını belirtiyor.
Rahim varken erkek vajinaya boşaldığında spermler vajinadan geçiyorlar sonra rahim ağzından geçip rahme gidiyorlar rahimdende yumurtalıklara gidiyorlar.
Yani rahmin alınmasıyla adet görmeme ve çocuk doğuramama dışında fonksiyonel olarak değişen hiçbir şey yok. Eğer kadın ailesini, çocuk sayısını tamamladığını düşünüyorsa rahimle ilgili ameliyat sırasında rahmin tamamen alınması mantıklı seçenek olacaktır.
Rahim kanseri ameliyatı sonrası özelliklerde bacaklarda lenfödem oluşabilir. Rahim ameliyattından belirli bir süre sonra bacaklarda şişme meydana gelebilir. Zamanla bu şişlikler ayak bileği ve parmaklarda da artar.
Rahimden Parça Alınması Sonrası
Eğer ağrı ve şişkinlik birkaç gün içinde azalmaz veya şiddetlenirse, doktorunuza danışın. Rahim biyopsisi sonrasında, genellikle birkaç gün içinde normal aktivitelerinize dönebilirsiniz ancak bazı durumlarda, doktorunuz tarafından fiziksel aktivite kısıtlaması olabilir.
Açık ameliyat işlemi 1-1,5 saat arasında sürüyor. Açık Rahim Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli? Açık rahim ameliyatı sonrasında, mutlaka oluşabilecek gizli kanser varlığını engellemek amacıyla smear yöntemi kullanılarak tarama yapılmalıdır. Anormal bir durum olması halinde direkt olarak tedavi edilmelidir.
Histerektomi ( Rahim alınması ameliyatı ) yapılış tekniğine bağlı olarak değişmekle birlikte kapalı yöntem cerrahilerde bu süre daha kısadır. Hasta yaklaşık 1-2 gün hastanede kalır. Ortalama 7-10 gün içerisinde günlük hayatına döner. İşe dönüş süresi 2-4 hafta arasında değişir.
Açık ve kapalı yöntemde ameliyat süreleri hemen hemen aynıdır. Rahim ameliyatı yaklaşık olarak 1 – 1,5 saatte tamamlanmaktadır. Ancak bu süre rahimin ve hastanın özelliklerine göre uzayabilir ya da kısabilir.
Hastaların ortalama % 15-20'sin de belli bir kilo verdikten sonra bir miktar kilo alma problemi oluşurken, %2 – 3'ün de tekrar eski kilolarına dönmeleri ihtimali vardır.
Korse karın germe ameliyatında en etkili şeydir ve korsenin ameliyattan sonraki ilk 3 hafta takılması gerekliliği karnın düzlüğünü etkileyecek ve fazla bir koruma alanı oluşturacak olmasındandır.
Beslenmenize ve fiziksel aktivitenize dikkat ettiğiniz sürece ameliyat sonrası 2 yıl kilo kaybınız devam eder. Geri kilo almamak ve mevcut kilonuzu korumak için yaşam tarzı değişikliği ( sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ) yapmak obezite cerrahisi sonrası hedeflerin en başında gelmelidir.
Bol sebze, meyve ve protein tüketmek, Günde 8-10 bardak su içmek, Lifli gıdalarla beslenerek barsak hareketini artırmak, İlk günler gaz yapan gıdalardan kaçınmak.
Gerçekleştirilmiş olan ameliyat sonrası gaz çıkarma, sindirim organlarının normal durumuna döndüğüne işaret etmekte olduğundan dolayı son derece önemlidir. Bu bakımdan ameliyatsız gaz çıkarma sorunun yaşayan bireylerin yapabileceği bir takım uygulamaların varlığı söz konusudur.
Gün içerisinde 2 bardak papatya çayı içerek gaz probleminden kurtulmak mümkündür. Sıcak Su: Duş alırken suyun sıcağa yakın olması, annenin rahatlamasını sağladığından dolayı gaz çıkarmaya yardımcı olacaktır. İlaç Kullanımı: Doktorun verdiği ilaçları kullanmak gaz sıkıntısını çözer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri