Rahmin alınması ameliyatında rahim ile beraber yumurtalıklar da alınır ise hastada menopoz gerçekleşir. Ancak yumurtalıklar alınmadan sadece rahim alınırsa hastada menopoz olmaz. Sadece rahimin alındığı ameliyatlarda hasta adet göremez.
Rahim alındıktan sonra adet görülmesi mümkün değildir. Fakat bu herzaman rahmi alınan kadının menopoza girdiği anlamına gelmez. Genç ve rahimle beraber yumurtalıkları alınmayan hastalar hormonları salgılanmaya devam ettiği için menopozal şikayetler yaşamazlar.
Rahim ve vajina tamamen ya da kısmen oluşmamış olabilir. Doğuştan rahim yokluğu durumunda adet görmek ya da gebe kalmak mümkün değildir.
Histerektomi ameliyatı, üreme çağındaki kadınların geçirdiği ikinci en sık ameliyattır. Rahim alınması sonrası hasta hamile kalamaz ve adet görmez.
Rahim alma ameliyatından sonra, kısa bir süre lekelenme tarzında az miktarda kanama olabilir. Genellikle günlük ped kullanmak yeterli olur. Kapalı rahim ameliyatından sonra; Enfeksiyon riski düşüktür.
İlgili 31 soru bulundu
Rahmin alınması ameliyatında rahim ile beraber yumurtalıklar da alınır ise hastada menopoz gerçekleşir. Ancak yumurtalıklar alınmadan sadece rahim alınırsa hastada menopoz olmaz. Sadece rahimin alındığı ameliyatlarda hasta adet göremez. Bu durumda menopoz bulguları gerçekleşmez.
Evet. Rahim ve rahim ağzı alındıktan sonra da vajinadaki bir takım problemlerden dolayı kanama gelişebilir. Bazı ameliyatlarda rahim ağzı bırakılarak rahim çıkarılır. Bu durumda rahim ağzından da kaynaklanan kanamalar görülebilir.
Histerektomi sonrası rahim alındığı için hamile kalma yeteneğinizi kaybedersiniz ve artık adet görmezsiniz. Bu ameliyatın nedenleri arasında anormal kanama, rahim sarkması, miyom ve kanser sayılabilir. Ameliyat sonrası iyileşme, geçirdiğiniz ameliyatın türüne bağlı olarak genellikle dört ila altı hafta sürer.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek ve Reprodüktif Endokrinoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç, rahmi olmayan kadınlarda gebelik şansının şuan için mümkün olmadığını belirtiyor.
Rahim alınması ameliyatının riskleri arasında enfeksiyon, kanama, anestezi reaksiyonları, idrar kaçırma, vajinal kuruluk ve cinsel işlev bozuklukları yer alır. Enfeksiyon, ameliyat sonrası dikişlerde veya vücudun diğer bölgelerinde oluşabilir. Kanama, ameliyat sırasında veya sonrasında oluşabilecek bir komplikasyondur.
Ancak düzenli adet olup yumurtlama olmaması sık görülen bir durumdur. Yani “Yumurta çatlamazsa adet olur mu?” sorusunun cevabı “Evet”tir. Bazı kadınlar her ay düzenli olarak kanamalarına rağmen yumurtlamayabilir. Bu durumda oluşan kanama, gerçek bir adet kanaması değildir.
Ameliyattan sonra 1,5 ay cinsel ilişki olmamalı. Rahim alınması cinsel yaşamı etkileyen bir ameliyat değildir. Çünkü vajina alınmaz.
Hastalar taburcu olduktan sonra günde en 15-20 dakika yürümelidir. Bu metabolizmanın yavaşlamasının önüne geçerek iyileşme sürecini hızlandırır. Hastaların yeniden cinsel ilişkiye girebilmesi için 30 ila 45 gün geçmesi gerekir.
Rahmin alınması ameliyatı vajinal yoldan veya karından açık veya kapalı ameliyat ile yapılabilir. Vajinal rahim alınması işlemi bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında oldukça kolay tolere edilen bir cerrahidir.
Kapalı yöntemde ise genel anestezi uygulanmaktadır. Kapalı ameliyat yöntemde göbek deliği altında ve kasık bölgesine yakın alanda oldukça küçük, yaklaşık olarak 1 cm boyutunda delikler açılır. Bu deliklerden girilerek rahim alınır ve vajenden dışarı çıkartılır.
Rahim şekil bozukluklarının en sık tipleri çift rahim, yarım rahim, rahimde perde, T şeklinde rahim, Y şeklinde rahimdir. Rahim şekil bozukluğu olan kadınların yaklaşık olarak %60'ında kısırlık veya gebelik döneminde düşük, erken doğum gibi problemler yaşanmadığı için çoğu kadında bu problem fark edilmemektedir.
Rahim varken erkek vajinaya boşaldığında spermler vajinadan geçiyorlar sonra rahim ağzından geçip rahme gidiyorlar rahimdende yumurtalıklara gidiyorlar.
İster yumurtalıklarla birlikte isterse tek başına rahim alınmış olsun, bu ameliyatın cinsel yaşama olumsuz bir etkisi yoktur.
Menopoz başlangıcı olan yani 5-6 aylık bir adetten kesilmenin olduğu dönemlerde tam anlamıyla menopoz süreci tamamlanmadığı için gebe kalma riski olması ihtimali az da olsa vardır. O nedenle bir yıl tamamlanmaması halinde bu risk oluşması açısından kadının korunmaya devam etmesi gerekliliği söz konusu olabilmektedir.
Yumurtalıkları korunup rahmi alınan kadınlarda adet kanaması olmamaktadır ama menopozun meydana getirdiği sıcak basmaları ve ani terlemeler gibi şikayetler de ameliyata bağlı gelişmemektedir. Ancak rahim ile beraber yumurtalıkların alınması durumunda menopoz durumu söz konusu olmaktadır.
Rahim alınması ameliyatı kaç saat sürer? Ameliyat sebebine göre ameliyat süresi değişkenlik göstermekle beraber ortalama 2-4 saat civarında sürer. Kanser nedeniyle yapılan operasyonlar daha uzun zaman alabilir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Gebeliği engellemek için vazektomi, kordon bağlatma vb. yöntemlerin uygulanması caiz midir? Çocuk doğurma, çocuk sayısının sınırlandırılması, iki gebelik arasındaki sürenin ayarlanması gibi konularda, karı-kocanın ortak isteğine göre, meşru çarelere başvurulması caizdir.
Rahim alındıktan sonra da cinsel yaşantı aynen devam edebilir.
Bu durumda rahmin alınması cinselliği etkilememektedir. Rahim ilişkiden sonra döllenme esnasında döllenmiş yumurtanın tutunup geliştiği ve büyüdüğü bir yerdir. Cinsel ilişki penis ve vajinanın birleşmesi ile oluştuğu için kadınlarda zevk almama veya cinselliğin bitmesi gibi durumlar asla söz konusu değildir.
Eğer kapalı yöntemle ameliyat geçirdiyseniz de iyileşme süresi 10-15 gündür. Buna ek olarak dikişlerin erime süresi de ortalama 6 hafta sürecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri