Karbonmonoksit zehirlenmesi, kan dolaşımınızda karbonmonoksit oluştuğunda meydana gelir. Havada çok fazla karbonmonoksit mevcut olduğunda, vücut kırmızı kan hücrelerindeki oksijeni karbonmonoksit ile değiştirir. Bu durum, ciddi doku hasarına ve hatta ölüme sebebiyet verebilmektedir.
Doğalgaz renksiz ve kokusuz bir gaz ve hissedilmiyor. Onun için BOTAŞ sarımsak kokusu veriyor. Ama karbonmonoksit gazına böyle bir koku imkanı verilemiyor. Karbonmonoksit gazı uzun süre hissedilmiyor. 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştiren bir gaz" diye konuştu.
Baş ağrısından, mide bulanması, güçsüzlük hissi, baş dönmesi ve sersemlikten istifrar, göğüs ağrısı ya da şaşkınlığa kadar belirtiler kendini gösterebilir. Hiç bir sebep yokken böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen bulunduğunuz odayı terk edin. Acil olarak Notruf 144 nolu telefonu arıyarak yardım isteyiniz.
Kişi hızla ortamdan uzaklaştırılmalı, açık havaya çıkılmalıdır. Acil Yardım Servisi (112 Hızır Acil) aranmalıdır. Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaşıldığında, ağız ve burun temizlenmeli, nefes alıp vermesi durmuşsa, suni solunuma( Temel Yaşam Desteğine) başlanmalıdır.
Karbonmonoksit Vücuttan Nasıl Atılır? Bol miktarda oksijen almak gerekir. Birçok durumda hiperbarik oksijen tedavisi tavsiye edilir. Böylelikle karbonmonoksitin kandaki oksijenle yer değiştirir.
İlgili 39 soru bulundu
Örneğin 2 saat süresince karbonmonoksit gazı solumak; denge, bilinç ve hafıza kaybı ile sonuçlanabilir. Ayrıca uzun süre ve yoğun miktarda maruz kalmak ise can kaybına neden olabilir. Düşük miktarda karbonmonoksit solumak ise konsantrasyon güçlüğü, nefes almada zorlanma ve duygu durumlarının değişmesine yol açabilir.
Kişi her solunum yaptığında tüm vücuda karbonmonoksit yayılır. Bu da vücudun yeterli seviyede oksijen alımını engeller ve vücut bir süre sonra oksijensiz kalır. Vücudu oksijen yerine karbonmonoksit gazıyla dolan bir kişi 5 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde hayatını kaybedebilir.
Karbonmonoksit zehirlenmesine, yanma dumanlarının çok fazla solunması neden olur. Soluduğunuz havada çok fazla karbonmonoksit olduğunda, vücuttaki kırmızı kan hücreleri karbonmonoksit ile yer değiştirir. Bu oksijenin dokularınıza ve organlarınıza ulaşmasını engeller.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Milyonlarca evde kullanılan doğalgaz, gerekli önlemler alınmadığında tıpkı odun ve kömür sobası gibi karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabiliyor. Yapılan araştırmalarda karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kişilerin yaklaşık yarısının hayatını kaybediyor.
Banyolardaki ölüm nedeni, gazın yanması sırasında banyoda bulunan havadaki oksijenin tamamına yakınının kullanılması sonucu oksijen yetersizliği ve az oksijenli yanmanın devam etmesinden dolayı oluşan zehirli karbon monoksitin teneffüs edilmesidir.
Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz olduğundan kaçakların farkedilebilmesi için özel olarak kokulandırılır.
Besin zehirlenmesi belirtiler çoğu zaman çok şiddetli değildir ve birkaç gün sonra tedavi edilmese bile kendiliğinden kaybolur.
Kontamine yiyecekleri yedikten sonra bir kaç saat içinde başlayabilen gıda zehirlenmesi belirtileri arasında genellikle mide bulantısı, kusma veya ishal bulunur. Gıda zehirlenmesi bir çok vakada hafif seyreder ve tedavi olmaksızın düzelir. Ancak bazı vakalarda tıbbi yardım için hastaneye gidilmesi gerekli olabilir.
Kombi tesisatında doğal gaz kaçağı varsa veya teknik bir sorundan dolayı kombi doğal gazı yakmadan ortama bırakıyorsa kombi zehirlenmesi riski oluşmaya başlar. Kombi kullanılan ortamda menfezlerin açık olması, ortama oksijen girişini sağlayacağı için zehirlenme belirtilerinin daha düşük düzeyde seyretmesini sağlar.
Ancak olası bir soba veya kombi zehirlenmelerinin; hafif baş ağrısından, komaya ve felce kadar giden ciddi sonuçları var. Her yıl yüzlerce kişi çıkan karbon monoksit (CO) gazından zehirleniyor. Kokusuz ve renksiz bir gaz olan karbon monoksitten kaynaklanan zehirlenmenin hiç farkına varılmıyor.
Kişinin yaşı, cinsiyeti ve genel sağlığı tehlike seviyesini etkiler. Çok yüksek oranda CO'ya maruz kaldığında ise 5 dakika içinde bile ölüm görülebildiği yazılmış ancak bunun birçok soba zehirlenmesi vakası için geçerli olmayacağını tahmin ediyorum.
Karbonmonoksit zehirlenmelerinin en temel ve yaygın belirtileri, baş ağrısı, mide bulantısı, yorgunluk ve nezle benzeri durumlardır. Diğer zehirlenmelerin birçoğunda ateşlenme de görülür ancak tipik olarak karbonmonoksit zehirlenmelerinde ateşlenme söz konusu değildir.
Doğada en çok fosil yakıtlar ve odun gibi karbon bazlı yakıtların eksik yanması sonucu oluşur. (Tam yanma sonucu karbondioksit ortaya çıkarken, oksijen yetersizliği veya ısının düşük olması nedeniyle eksik yanma gerçekleşir, karbonmonoksit ortaya çıkar.) Volkanlar ve orman yangınları doğal karbonmonoksit kaynaklarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri