Hastalar taburcu olduktan sonra günde en 15-20 dakika yürümelidir. Bu metabolizmanın yavaşlamasının önüne geçerek iyileşme sürecini hızlandırır. Hastaların yeniden cinsel ilişkiye girebilmesi için 30 ila 45 gün geçmesi gerekir.
Bu durumda rahmin alınması cinselliği etkilememektedir. Rahim ilişkiden sonra döllenme esnasında döllenmiş yumurtanın tutunup geliştiği ve büyüdüğü bir yerdir. Cinsel ilişki penis ve vajinanın birleşmesi ile oluştuğu için kadınlarda zevk almama veya cinselliğin bitmesi gibi durumlar asla söz konusu değildir.
Bu gruptaki kadınlar ise yılda bir kez kontrole gitmeli, vajinada kuruluk veya enfeksiyon olup olmadığına bakılmalı, gerekiyorsa bu durum tedavi edilmelidir. İster yumurtalıklarla birlikte isterse tek başına rahim alınmış olsun, bu ameliyatın cinsel yaşama olumsuz bir etkisi yoktur.
Rahmin Alınması Kadının Cinsel Yaşamını da Etkilemiyor
Rahim alındıktan sonra da cinsel yaşantı aynen devam edebilir.
Ameliyattan sonraki ilk 1 ay ağır kaldırmamalıdır. Rahim alınma ameliyatından sonraki 4-6 haftalık süre zarfında cinsel ilişki olmamalıdır. Ameliyattan sonra bazen zorlamalara bağlı kasık ağrısı yaşanabilir. Bu nedenle zorlayıcı aktivitelerden uzak durulmasında fayda vardır.
İlgili 21 soru bulundu
Rahmin alınması, cinsel ilişkinin engellenmesine yol açmamaktadır. Operasyonla alınan vajina olmadığı için cinsel hayat eskisi gibi devam edebilir. Ancak yaşanan stres ve psikolojik sorunlar sebebiyle; cinsel istekte azalma, vajinal kuruluk, ağrılı cinsel ilişki, orgazm olmama gibi sorunlar meydana gelebilir.
Rahim alındıktan sonra hastaların yeniden cinsel ilişkiye girmesi için 30- 45 gün geçmesi gerekmektedir. 30 ila 45 gün öncesinde cinsel ilişkiye girmek riskli bir durum oluşturabilmektedir. Rahim alma ameliyatından sonra bir süre cinsel ilişkiye girmekten uzak durulması gerekmektedir.
Ameliyattan sonra ağrı, kabızlık, pelvik taban kaslarında zayıflık, seksüel disfonksiyon gibi sorunlar görülebilmektedir. Ayrıca 35 yaş altında bu operasyonu geçiren kadınlarda yumurtaları korunsa bile hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıklarında risk artışı yükselebilmektedir.
Eğer kapalı yöntemle ameliyat geçirdiyseniz de iyileşme süresi 10-15 gündür. Buna ek olarak dikişlerin erime süresi de ortalama 6 hafta sürecektir.
Rahim varken erkek vajinaya boşaldığında spermler vajinadan geçiyorlar sonra rahim ağzından geçip rahme gidiyorlar rahimdende yumurtalıklara gidiyorlar.
Rahim alınması ameliyatının riskleri arasında enfeksiyon, kanama, anestezi reaksiyonları, idrar kaçırma, vajinal kuruluk ve cinsel işlev bozuklukları yer alır. Enfeksiyon, ameliyat sonrası dikişlerde veya vücudun diğer bölgelerinde oluşabilir. Kanama, ameliyat sırasında veya sonrasında oluşabilecek bir komplikasyondur.
Ameliyattan sonraki dönemde 1 hafta ani hareketlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınılması gerekmektedir. 1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Kadında cinsellik
Libido kadında 35 yaşına kadar artar, 45 yaşına kadar sabit kalır ve çok ileri yaşlara kadar gücünü korumaya devam eder. Kadın sağlıklı olduğu sürece yine çok ileri yaşlara kadar orgazm olabilme kabiliyetini korur.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek ve Reprodüktif Endokrinoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç, rahmi olmayan kadınlarda gebelik şansının şuan için mümkün olmadığını belirtiyor.
Rahmin alınması ameliyatı vajinal yoldan veya karından açık veya kapalı ameliyat ile yapılabilir. Vajinal rahim alınması işlemi bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında oldukça kolay tolere edilen bir cerrahidir.
Barsak hareketlerini dinlemek ve ilk gaz çıkışından sonra beslenme sulu gıdalar ağırlıklı olarak başlar. Barsak hareketleri ve hastanın genel durumu göz önüne alınarak diyet ayarlanır. Ameliyat sonrası enfeksiyondan korunmak için antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı 1 hafta olmalıdır.
Rahim kanseri ameliyatı sonrası özelliklerde bacaklarda lenfödem oluşabilir. Rahim ameliyattından belirli bir süre sonra bacaklarda şişme meydana gelebilir. Zamanla bu şişlikler ayak bileği ve parmaklarda da artar.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Evet. Rahim ve rahim ağzı alındıktan sonra da vajinadaki bir takım problemlerden dolayı kanama gelişebilir. Bazı ameliyatlarda rahim ağzı bırakılarak rahim çıkarılır. Bu durumda rahim ağzından da kaynaklanan kanamalar görülebilir.
Zor doğum, sık doğum ve doğum sırasındaki yırtılmalar, menopoz dönemi ve bazı diğer jinekolojik ameliyatlardan sonra idrar kesesi (mesane) sarkması nedeniyle idrar kaçırma sorunları başlayabilmektedir.
Korse karın germe ameliyatında en etkili şeydir ve korsenin ameliyattan sonraki ilk 3 hafta takılması gerekliliği karnın düzlüğünü etkileyecek ve fazla bir koruma alanı oluşturacak olmasındandır.
Bol sebze, meyve ve protein tüketmek, Günde 8-10 bardak su içmek, Lifli gıdalarla beslenerek barsak hareketini artırmak, İlk günler gaz yapan gıdalardan kaçınmak.
Çıkarılır çünkü rahim dokusunun lenf sıvısının tahliyesi kasık lenf düğümlerine yani lenf havuzlarına olur. Buradaki lenf havuzları ameliyat sırasında çıkarılınca, artık bacaktan gelen lenf sıvısı dökülecek bir havuz bulamaz ve bacakta birikir. Bu nedenle bacakta şişlik ve lenfödem oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri