Rakı, yapımında suma ve anason tohumu kullanılan alkollü bir içkidir. Damıtma yoluyla elde edilen sumanın sade veya tarımsal kökenli etil alkolle karıştırılmış olarak 5000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde anason tohumuyla ikinci kez damıtılmasıyla elde edilir.
Rakı; damıtma yoluyla elde edilen suma kullanılan ve genellikle anason tohumu ile aromalandırılan, alkollü bir geleneksel Türk içkisidir.
Rakı, Türkiye coğrafyasına özgü ve geleneksel bir içkidir. Rakının ilk kez nerede kimler tarafından üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Ancak, rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir.
Yaş veya kuru üzümler öncelikle işlenerek suma olarak adlandırılan üzüm alkolü elde edilir. Rakı, çeşidine göre sadece suma veya belirli oranlarda suma ile tarımsal kökenli etil alkolün, anason tohumu ile bakır imbiklerde ikinci kez damıtılmasıyla rakının konsantre yüksek alkol dereceli hali elde elde edilir.
Yeni Rakı alkol oranı %45'tir. Bu alkolün %65 i sumadan elde edilirken, geri kalan kısmı diğer tahıllardan elde edilen alkoldür. Suma üretiminde hem kuru hem de yaş üzüm olmak üzere 20 farklı çeşit üzüm kullanılır. Sadece Batı Anadolu'da yetiştirilen anasonlar kullanılır.
İlgili 34 soru bulundu
Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günde bir veya iki kadeh şarap içen kadınların diğer kadınlara oranla cinsel arzularının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
İslâm içkinin az faydasına karşı çok zararını ve onun vereceği faydanın başka şeylerle de elde edilebileceğini göz önüne alarak sarhoşluk veren içkileri ve aynı etkiyi fazlasıyla hâsıl eden uyuşturucu vb. nesneleri kullanmayı haram kılmış, yasaklamıştır.
İslam dünyasında sarhoşluk verici özelliği sebebiyle alkollü içecek kullanımı dinen meşru (caiz, helal) görülmemektedir.
İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış (Mâide, 3/90), sarhoşluk veren her şeyin miktarına bakılmaksızın haram olduğu ifade edilmiştir (Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5).
İçmeden yarım saat önce mutlaka bir yemek kaşığı zeytinyağı içmeleri önerilen bir konudur. İlk defa rakıyı deneyecek olanların asla sek içmemesi önemlidir. İlk kadehte etkilenmeleri içten bile olmayacaktır. Rakıyı ilk kez tadacak olanların duble istememeleri yerinde bir karar olacaktır.
ayrıca rakı'nın ardından su yerine limon suyu içersen anason kokusunu hemen bastıracaktır. içerken nefes almamayı deneyebilirsin. ayrıca rakı'nın ardından su yerine limon suyu içersen anason kokusunu hemen bastıracaktır.
Akşam sofrası, Atatürk'ün hoş geldin konuşması ve kadeh kaldırmasıyla başlıyordu. En sevdiği içki, meşe fıçıda hafif sararıncaya kadar dinlendirilmiş rakıydı. Bu rakı onun için özel olarak damıtılırdı. Rakıyı yudum yudum, keyfini çıkara çıkara içerdi.
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar.
Tipik olarak yorgunluk, halsizlik, susuzluk hissi, baş dönmesi ve ağrısı, mide bulantısı, mide ağrısı, ışığa ve sese duyarlılık gibi belirtilerle kendini gösterse de bu semptomların çeşidi ve boyutu kişiden kişiye göre değişebilir. Hangover semptomlarının baş sorumlusu alkoldür, ancak tek sorumlu o değildir.
Rakı kana hızlı karışan maddelerden oluşmaktadır. Bu özelliği ile vücudun çok kısa sürede yağ toplamasına neden olur. Çok sık aralıklarla içtiğiniz rakı, size tartıda fazla kilo olarak yansıyabilir.
İbnü'l-Arabi ise şöyle demiştir: İçki içen kimse ya tövbe etmeden ölür veya tövbe ettikten sonra ölür.
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
İçki içip sarhoş olan kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz o durumda ölürse de kâfir olarak ölür.” (Nesai) Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre; Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur: ”Kim dünyada içki içer (de tevbe etmeden ölür)se, o kimse ahirette içki içmeyecektir."
(Mâide Sûresi, 91. Âyet). Peygamberimiz'in (s.a.v.) bu konuda sahih hadisleri vardır: 'İçki bütün kötülüklerin anasıdır' (ümmül habais). 'Sarhoşluk veren her içkinin azı da çoğu da haramdır' hadisleri bunlardan sadece ikisidir.
Artık en sağlıklı alkollü içeceklerin bir lig tablosu var. Onlarca yıllık kanıtlar gösteriyor ki ölçülü içildiğinde listenin başında yer alan kırmızı şarap kalbe iyi gelebilir. Ancak listeye göre şaşırtıcı bir şekilde, sağlık bilincine sahip kişiler için ikinci seçenek el yapımı elma şarabı.
21 ülkeden 30 bin katılımcıyla yapılan araştırmaya göre, yüksek alkollü içkiler insanı öfkeli ve ağlamaklı yapabiliyor. Sert içkiler, insanların kendilerini daha çekici hissetmelerini de sağlıyor. Rahatlatıcı içkiler ise kırmızı şarap ve bira.
'KIRMIZI ŞARAP VE BİRA, GEVŞEME VE YORGUNLUK HİSSİ VERİYOR'
Örneğin, kırmızı şarap ve bira tüketen insanlar, bu içkilerin gevşeme ve yorgunluk hissi verdiğini belirtirken, daha sert içkileri sevenler, içince kendilerini daha 'dolu' ve karşı cins için çekici hissettiklerini anlattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri