Alkol, özellikle de mayalı içecekler (bira ve kırmızı şarap) reflüyü artırıcı etki gösterir. Alkol mide boşalımını geçiktirmekte, mide içi basıncının uzun süre yüksek kalmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda alt ösafagus sfinkterinin (kapatıcı kasının) basıncını düşürerek reflü oluşumunu kolaylaştırmaktadır.
Özellikle fermente edilmiş alkoller (kırmızı şarap, viski, konyak ve bira) reflüyü arttırır. Özellikle yağlı bir yemeğe eşlik ettiklerinde bu etki çok daha fazla görülecektir.
Gastroözofageal reflü hastalığının tedavisinde kullanılan yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır: Fazla kilolu olma durumunda kilo verme. Alkol, çikolata, narenciye suları ve domates içeren gıdalardan kaçınma.
Gaz söktürücü etkisi bulunmaktadır. Mide hazımsızlık problemlerinde kullanılabilir. Kalp çarpıntısı problemlerinde kullanılabilir.
Ülseri olan bir bireyin dikkat etmesi gerekenler:
Alkol kullanmaları kesinlikle tavsiye edilmez.
İlgili 29 soru bulundu
Kimi besinlerde antiasitler bolca bulunur; muz, kök sebzeler (kereviz, enginar, yer elması), yulaf ezmesi, limon, zencefil, maydanoz, papatya ve rezene çayları midenin rahatlamasına yardımcı olur. Antasitler sayesinde mide asidinde azalma meydana geldiği için mide bulantısı sorunu da azalır.
Alkol, çeşitli mide rahatsızlıklarına ve sindirim bozukluklarına neden olan etmenler arasında ilk sıralarda yer alır. Uzun vadede gastrit, ülser ve mide iltihabına neden olur.
Alkol kullanımının tıbbi olarak kabul edilen normal sınırı günde erkekler için 2, kadınlar için 1 içkidir.
Bunun için de en bilindik yöntemlerden biri zeytinyağıyla mideyi sıvamaktır. Zeytinyağı midenizin dibine çöker ve alkolün kana karışmasını geciktirir. O yüzden ister evde isterseniz de meyhanede olsun, mutlaka 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını önden götürmenizde büyük fayda var.
Alkol, özellikle de mayalı içecekler (bira ve kırmızı şarap) reflüyü artırıcı etki gösterir.
Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemeli. Mideyi fazla şişirmemek için sıvı alımını ana öğünler yerine ara öğünlere kaydırın ve yudum yudum için.
Asidi nötralize etmek için ilaç tedavisine başvurulur. Özellikle proton pompa inhibitörleri (mide asidi üretiminin uzun süreli azaltılmasını sağlayan ilaç grubu) tedavisiyle hem semptomatik düzelme sağlanır hem de mukoza hasarı ortadan kalkar. Reflü tedavisinde en az 4-8 hafta ilaç kullanmak gerekir.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Sigara da reflü hastalığı açısından kolaylaştırıcı bir faktördür. Sigara içmek; yemek borusu alt ucundaki kapakçıkta gevşeme, yemek borusu kan akımında bozulma ve tükürükteki bikarbonat miktarını azaltma gibi mekanizmalarla reflüyü kolaylaştırır.
Şeker içermeyen alkollere votka, cin, tekila, rom ve viski gibi içkiler verilebilir. En sağlıklı içki hangisi? En sağlıklı içki kırmızı şaraptır. Kırmızı şarabın kontrollü tüketildiğinde kalbe iyi geldiği bilinmektedir.
Her şeyden önce her zaman alkol tok karnına içilmelidir. Yani aç karnına içilen alkolün zararı, etkileri çok daha fazla olacaktır. Bu tabii ki rakı için de geçerlidir. Rakıyı tok mide üstüne içmek, bol suyla birlikte tüketilmelidir.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Az miktarda alkol kullanımının özellikle kalp-damar hastalıklarına iyi geldiğine dair inanışlar vardır. Alkol kullanımının kap-damar hastalıkları üzerine olumlu etkilerinin olduğuna dair bir çalışma bulunmamaktadır.
İdeal rakı içim sıcaklığı 8-10 C'dir. Tavsiye edilen rakının ve suyun soğuk olmasıdır. Ama tabii değilse rakıya önce su, ardından buz eklenir. Buz eridikçe içilen rakının tadı değiştiği için, buna önem verenler buz koymak yerine, rakıyı ehl-i keyifte içmeyi tercih ederler.
İştahı artırır, güçlü bir tahriş edici madde olduğundan mide yapısını bozararak kişinin sindirimini zorlaştırır, pankreasın salgısını artırır, yerel tahriş edici etkisine ve beyindeki etkisine bağlı olarak kusmaya sebep olur, dışkıyı yumuşatır ama sürekli kullanımında kalın bağırsak hareketlerini baskılayabilir.
Yemek sırasında su içmek: Yemek sırasında içilen sıvılar (içki, su, meyve suyu vb.) mideyi şişirir ve yorar. Ayrıca alınan bu sıvılar midenin sindirim özsuyunu sulandırarak etkisini zayıflatır.
Reflü hastalığında tedaviye öncelikle ilaç tedavisi ile başlanır. Bu ilaç gruplarından ilki mide asidini yok eder böylece yukarıya asit içermeyen gıdalar çıkacağından şikayetler kaybolur. Diğer ilaç çeşidi ise şuruplardır. Bu şuruplar içildiğinde mide içeriğinin üzerinde kalır, böylece yukarıya öncelikle o sıvı kaçar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri